Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων που θα διεξαχθεί  το καλοκαίρι, είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος του Εμμανουήλ Καραλή. Ο 18χρονος παγκόσμιος ρέκορντμαν εφήβων στο επί κοντώ με επίδοση 5μ 78 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου (11/2/18) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (προηγούμενη 5μ 75 του σουηδού Άρμαντ Ντουπλάντις στις 11/2/2017), σε συνέντευξη του στη ΕΡΑ ΣΠΟΡ και στην εκπομπή ‘’Πρωινοί Τύποι’’, τόνισε μεταξύ άλλων :

« Είναι φιλοσοφία ζωής, σκύβουμε το κεφάλι και δουλεύουμε,  που είπα μετά την κατάρριψη του παγκοσμίου ρεκόρ. Τώρα ξεκινάμε .Για μένα τώρα αρχίζει αυτό που έχουμε δρομολογήσει με τον προπονητή μου. Ουσιαστικά τώρα είναι η εκκίνησή μου. Χαμηλά το κεφάλι λοιπόν και συνεχίζουμε την προσπάθειά μας… Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από το 2016 που έκανα παγκόσμιο ρεκόρ παίδων,  μέχρι σήμερα που είμαι πλέον 18 χρονών. Έχω δυο προπονητές,  τον κ.Βασίλη Μεγαλοοικονόμου  και του κ.Βιτάλι Πετρόφ (σ.σ. στα 80 του), οποίος ήταν ο προπονητής του μεγάλου Σεργκέι Μπούμπκα  και της σπουδαίας  Γελένα Ισιμπάγεβα. Παράλληλα έχω μια μεγάλη ομάδα να με υποστηρίζει αποτελούμενη από δέκα άτομα. Έχω φυσικοθεραπευτές, την Ελισάβετ Αναστασάκη  την οποία  ευχαριστώ για όλη τη βοήθεια που μου έχει προσφέρει, ψυχολόγους ,διατροφολόγους  ,τον γυμναστή μου, τον προπονητή της ενόργανης γυμναστικής, τον κ.Πομάσκι προπονητή για τα δρομικά που μ’ έχει βοηθήσει πολύ στο τρέξιμό μου, τους γονείς μου και την αδερφή μου. Όλους αυτούς τους ανθρώπους  θέλω να τους ευχαριστήσω μέσα απ’τα βάθη της καρδιάς μου, για την βοήθεια που μου προσέφεραν να φτάσω στο επίπεδο που είμαι .Θα ήθελα δε να υπενθυμίσω ότι ο κ.Πετρόφ  έχει στην ευθύνη του και τον  χρυσό ολυμπιονίκη στο Ρίο ντε Ζανέιρο, τον Βραζιλιάνο Τιάγκο ντα Σίλβα …

»Πάντως, καθώς οι γονείς μου γνωρίζουν από Πρωταθλητισμό – ο πατέρας μου είναι και γυμναστής, έχει αναλάβει την ενδυνάμωσή μου στις προετοιμασίες μου – η οικογένειά μου είναι πάρα πολύ κοντά μου. Όπως και η αδερφή μου η Αγγελική πρωταθλήτρια Ελλάδος στο έπταθλο στις παγκορασίδες. Την οικογένειά μου την κρατώ πολύ κοντά μου »

-Εξασφάλισες πρόκριση και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Μπέρμιγχαμ. Δεδομένου ότι επιλέγεις πάντα χαμηλό προφίλ, ποιος είναι ο μεγάλος σου στόχος ;

Σαν άνθρωπος πάω σιγά -σιγά, βήμα-  βήμα. Δεν βάζω μακρινούς στόχους. Αυτό που θέλω είναι να είμαι καλά γιατί σε λίγο πάω στο αεροδρόμιο και πετώ για Πράγα για να συμμετάσχω σ’ένα διεθνές Meeting. Oπότε χαίρομαι τη στιγμή, την κάθε μέρα. Χαμηλά το κεφάλι και συνεχίζουμε την προσπάθεια . »

-Ποιό είναι το επόμενο σκαλοπατάκι ;

« Το επόμενο σκαλοπατάκι  είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων στον ανοιχτό το καλοκαίρι που είναι της κατηγορίας μου και ελπίζω να πάνε όλα καλά. Να κάνω μια καλή επίδοση και να έχω μια καλή εμφάνιση .»

-Σε περίπου δυόμιση χρόνια θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί αγώνες στο Τόκυο, η συμμετοχή στους οποίους αποτελεί όνειρο για κάθε αθλητή…

«Αυτή τη στιγμή με απασχολούν μόνο οι αγώνες στην κατηγορία μου.Έχουμε ακόμη δυόμιση χρόνια μέχρι τότε»

-Τι απαιτείται, πέραν των επιδόσεων, για να είσαι αθλητής των μεγάλων αγώνων και των μεταλλίων;

« Πρέπει να έχεις μια πολύ καλή ψυχολογία. Εγώ έχω την αθλητική ψυχολόγο κυρία Φρόσω Πατσού  που με στηρίζει. Απαιτείται λοιπόν η πάρα πολύ καλή ψυχολογία. Προσωπικά πηγαίνω σε κάθε αγώνα με βασικό στόχο να χαίρομαι  τη συμμετοχή και να  γίνομαι καλύτερος. Ο κάθε αθλητής έχει τη δική του προσωπικότητα και το βλέπει διαφορετικά.»

-Από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο Ειρήνης και Φιλίας έλειψε ο Κώστας Φιλιππίδης η παρουσία του οποίου θα εκτόξευε τον συναγωνισμό…

« Πιστεύω ότι αν ήταν στον αγώνα θα χαιρόταν και ο Κώστας και ο προπονητής του για το ρεκόρ που έκανα. Ελπίζω του χρόνου, κάποια άλλη φορά, να βρίσκεται στο ΣΕΦ να κάνουμε κάποια ρεκόρ για να είμαστε όλοι καλά. Το να έχεις συναγωνισμό είναι μεγάλη υπόθεση. Είναι πολύ τυχερή η γενιά μας που ο στίβος έχει τόσα πολλά ταλέντα και αυτό μας βοηθάει όλους  να πηγαίνουμε προς το καλύτερο. Προσωπικά χαίρομαι όταν βλέπω μικρά παιδιά και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα υπήρχαν νεαρά ταλέντα, τα οποία στο μέλλον  μπορούν να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο. Χαίρομαι όταν βλέπω πολλά παιδιά να κάνουν επί κοντώ. »

-Ποιο είναι το ισχυρό στοιχείο που σε κρατά σε υψηλό επίπεδο;

«Εγώ κάνω αυτό που αγαπάω και μου βγαίνουν οι μεγάλες επιδόσεις. Θα συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπάω και πιστεύω θα έρθουν πολλά καλά πράγματα. »

-Ο Σεργκέι Μπούμπκα είναι το πρότυπό σου;

«Ναι είναι άλλωστε ο κορυφαίος όλων των εποχών. Έχει κάνει απίστευτα πράγματα. Έχει καταρρίψει πάνω από τριάντα παγκόσμια ρεκόρ.»

-Πόσες ώρες αναλώνεις καθημερινά στην προπόνηση και που βρίσκονται οι σπουδές σου;

«Δυο ώρες το πρωί και 3 ώρες το απόγευμα, συν τις φυσικοθεραπείες. Αναφορικά με τις σπουδές μου βρίσκομαι στο ΤΕΦΑ Αθηνών».