«Το πνεύμα της Ειρήνης το έχουμε ανάγκη περισσότερο παρά ποτέ στους ταραγμένους καιρούς μας. Χωρίς την Ειρήνη, χωρίς το τέλος του πολέμου, η Ανθρωπότητα δεν θα μπορέσει να αφιερωθεί στα ειρηνικά της έργα για να μπορέσει να δημιουργήσει ο Άνθρωπος εκείνο που πρέπει να δημιουργήσει«, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος στον χαιρετισμό του μετά τη βράβευσή του από τον πρόεδρο της ΕΟΕ για την υποστήριξή του στο ολυμπιακό ιδεώδες, στην εκδήλωση για τη βράβευση των αθλητών που διακρίθηκαν το 2017.

«Θέλω να τονίσω ότι αυτή η βράβευση δεν αφορά το πρόσωπό μου, αφορά τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, κι είναι περισσότερο υπενθύμιση του χρέους το οποίο έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να στηρίξει το έργο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, να στηρίξει το Ολυμπιακό Ιδεώδες, το οποίο αναβλύζει εδώ στην Ελλάδα και ξεχύνεται σ’ όλο τον κόσμο για να ποτίσει τον «σπόρο» του Ολυμπισμού, ιδίως σ’ αυτούς τους κρίσιμους καιρούς» ανέφερε ο ΠτΔ.
«Πέρασε πολλές περιπέτειες η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ας τις αφήσουμε πίσω. Ας δούμε τι είναι εκείνο που πρέπει να γίνει για να ανακτήσουμε το έδαφος, εκείνο το έδαφος που μας ανήκει.

Και μας ανήκει γιατί όπως είπα πριν, πουθενά αλλού περισσότερο παρά στην Ελλάδα δεν μπορεί το Ολυμπιακό Ιδεώδες να βρει εκείνο το οποίο του αντιστοιχεί. Να ξαναβρεί τις ρίζες του. Κι είναι ευχής έργο το γεγονός ότι σήμερα ο επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είναι ένας άνθρωπος όπως ο Thomas Bach –δεν θέλω να υποτιμήσω το έργο κανενός από τους προηγούμενους- ένας άνθρωπος ο οποίος εκφράζει, ενσαρκώνει το Ολυμπιακό Ιδεώδες με τον πιο ιδανικό τρόπο γιατί ξέρει τι σημαίνει, αυτούς τους κρίσιμους καιρούς σ’ όλη την Ανθρωπότητα, το Ολυμπιακό Πνεύμα να γυρίσει στις ρίζες του, να μάθει να εμπνέεται από τις ρίζες του. Και κυρίως να μάθει να εμπνέεται τα μεγάλα Ιδανικά. Γιατί πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα ιδανικά του Ολυμπισμού είναι πολύτιμα όχι μόνο για την Ελλάδα και τους Έλληνες αλλά για ολόκληρη την Ανθρωπότητα. Και δύο κυρίως από αυτά είναι εκείνα πάνω στα οποία μπορούμε να στηρίξουμε την ελπίδα και το μέλλον του Τόπου μας, αλλά και της Ανθρωπότητας:

Το πρώτο είναι εκείνο που εκφράζει το «ευ αγωνίζεσθαι» αλλά ταυτοχρόνως και τον υγιή ανταγωνισμό, και δεν είναι άλλο από εκείνο που βρίσκουμε στην Ραψωδία Ζ της Ιλιάδας το «αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων». Θυμηθείτε ότι αυτή η κραυγή μέσα στον Όμηρο είναι κάτι που πρέπει να μας εμπνέει και στον Τόπο μας και σ’ όλη την Ανθρωπότητα, ιδίως για τη νέα γενιά. Γιατί η νέα γενιά πρέπει να εμπνέεται περισσότερο και να στηρίζεται μέσα από τον Ολυμπισμό. Κι ύστερα υπάρχει, κύριε Πρόεδρε -κι εδώ θέλω στο σημείο αυτό να τονίσω πως πρέπει να εργασθούμε από κοινού- το πνεύμα της Ειρήνης, το οποίο εκφράζει ο Ολυμπισμός.

Το πνεύμα της Ειρήνης το οποίο το έχουμε ανάγκη περισσότερο παρά ποτέ στους ταραγμένους καιρούς μας, το οποίο μπορεί να εμπνεύσει ο Ολυμπισμός, η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Χωρίς την Ειρήνη, χωρίς το τέλος του πολέμου, η Ανθρωπότητα δεν θα μπορέσει αφιερωθεί στα ειρηνικά της έργα για να μπορέσει να δημιουργήσει ο Άνθρωπος εκείνο που πρέπει να δημιουργήσει. Και πρέπει την Ολυμπιακή Εκεχειρία να την αναπτύξουμε στις βάσεις που της αρμόζουν, ως κάτι που υπερβαίνει τα γεωγραφικά δεδομένα της χώρας μας. Απηχεί το Ολυμπιακό Πνεύμα αλλά αγγίζει ολόκληρη την Ανθρωπότητα και δεν είναι μια επετειακή εκδήλωση. Είναι στην κυριολεξία μια νοοτροπία, μια παγκόσμια νοοτροπία την οποία μπορούμε και να εμπνεύσουμε από εδώ στην Ελλάδα, και να την υπερασπισθούμε. Σ’ αυτές τις δύο –και όχι μόνο- κατευθύνσεις θέλω να ξέρετε ότι θα με βρείτε αρωγό και συμπαραστάτη » ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπογράμμισε πως με αυτή την έννοια παραλαμβάνει αυτό το βραβείο «γιατί είναι πολύ περισσότερο από εκείνο που έχω κάνει, ακριβώς για να μου θυμίσει τι είναι αυτό που πρέπει να κάνω για φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης σας».

Για πρώτη φορά απονεμήθηκε το βραβείο Αριστείας «Δημήτριος Βικέλας»

Στην εκδήλωση η ΕΟΕ τίμησε και τους συντελεστές των Τελετών της Ολυμπιακής Φλόγας, μαζί με τους χορηγούς, που στηρίζουν το έργο της. Παράλληλα, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή απένειμε για πρώτη φορά το βραβείο Αριστείας «Δημήτριος Βικέλας», με το οποίο θα επιβραβεύονται προσωπικότητες που έχουν προσφέρει στο αθλητικό και το Ολυμπιακό κίνημα της Ελλάδας.
Φέτος το βραβείο απονεμήθηκε στην Φάνη Πάλλη Πετραλιά, πρώην υφυπουργό Αθλητισμού και στον Παύλο Κανελλάκη, πρώην αντιπρόεδρο της ΕΟΕ. Φυσικά η ΕΟΕ βράβευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς επίσης, την Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου, την Χορογράφο Άρτεμις Ιγνατίου, τον συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα, Ιερειών και Κούρων, καθώς επίσης των Αλέξη Κωστάλα (παρουσιαστή των τελετών Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας) και Γιάννη Στάκογλου (ηθοποιός, απαγγέλει το ποίημα «Το Φως Της Ολυμπίας» του Τάκη Δόξα).

Το βραβείο της ΔΟΕ «Sport Beyond borders» απονεμήθηκε στο Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό για την προσφορά του στο πρόσφυγες: «Είναι τεράστια η τιμή για τους Ακρίτες του Αιγαίου», είπε μεταξύ άλλων ο κ Γαληνός για την βράβευσή του.

Καπράλος: «Δεν πρέπει να καταργηθούν τα κίνητρα των αθλητών για τις διακρίσεις τους»

Από την πλευρά του ο κ. Καπράλος επεσήμανε τον «κίνδυνο της διχόνοιας» στην ΕΟΕ κατά το 2017 και τόνισε: «Διακινδυνέψαμε εξαιτίας της διχόνοιας να χαθεί έργο πολλών ετών, κινδύνεψε η ίδια η ύπαρξή της, αλλά υπερίσχυσε το ελληνικό φιλότιμο. Πρυτάνευσε η λογική, αλλά σημαντική προσπάθεια κατέβαλε ο κ Βασιλειάδης και τον ευχαριστώ».
Ακόμη ο κ. Καπράλος αναφέρθηκε στο μείζον θέμα για την ΕΟΕ που είναι ο εκσυγχρονισμός του καταστατικού της («λειτουργούμε ακόμη με τις γνωστές αγκυλώσεις του δημοσίου και όλα διεκπεραιώνονται σε αργή κίνηση λόγω της γραφειοκρατίας είπε χαρακτηριστικά»), τάχθηκε υπέρ της ενισχυμένης συμμετοχής αθλητών στα διοικητικά της ΕΟΕ και των ομοσπονδιών, μίλησε για ηλικιακούς περιορισμούς των μελών της ΕΟΕ στη διοίκησή της και τη μείωση των θητειών που μπορεί να εκλέγεται ο πρόεδρος.
Είπε ακόμη ότι δεν πρέπει να καταργηθούν τα κίνητρα των αθλητών για τις διακρίσεις τους, τα χρηματικά έπαθλα να δίνονται σε διάστημα έξι μηνών και όχι μετά από χρόνια, ότι οι τακτικές επιχορηγήσεις στην ΕΟΕ και στις ομοσπονδίες επαρκούν μόνο για τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων και υπάρχει ανάγκη να συμβάλλουν περισσότεροι Έλληνες επιχειρηματίες στη χρηματοδότηση του ελληνικού αθλητισμού.

Βασιλειάδης: «Το 2018 θα είναι ακόμα καλύτερο σε αθλητικές επιδόσεις»

Ο υφυπουργός Αθλητισμού ευχήθηκε καλή χρονιά και συνεχάρη τους αθλητές, ενώ τόνισε: «Χαίρομαι που όπως είπε και ο πρόεδρος βοήθησα στην επίλυση του προβλήματος στα διοικητικά της ΕΟΕ. Το 2017 ήταν καλό σε αθλητικές επιδόσεις. Αλλά πιστεύω ότι το 2018 θα είναι ακόμη καλύτερο, αρκεί να αγωνιστούμε για το σκοπό αυτό όλοι μαζί»..
Από τις αθλητικές βραβεύσεις τιμήθηκαν αθλητές από πολλά αθλήματα και μεταξύ τους οι «χρυσοί» Ολυμπιονίκες Λευτέρης Πετρούνιας (ενόργανη γυμναστική, κρίκοι) και Κατερίνα Στεφανίδη (στίβος, επί κοντώ).

Το βραβείο της Στεφανίδη παρέλαβε η μητέρα της αφού η ίδια ζει μόνιμα στις ΗΠΑ, αλλά μίλησε μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος, στο οποίο είπε: «Σας εύχομαι καλή χρονιά από το Οχάιο, με υγεία και επιτυχίες. Ευχαριστώ την ΕΟΕ για την βράβευση και με την ευκαιρία αυτή που μου δίνεται και τους χορηγούς μου. Καλώ και άλλες εταιρείες να στηρίξουν τον αθλητισμό, κυρίως τα νέα παιδιά που ξεκινούν τώρα«.
Όσο για τον Πετρούνια, που βραβεύτηκε από τον κ Παυλόπουλο, τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ Καπράλο που είναι και πάλι κοντά μας για έναν ακόμη ολυμπιακό κύκλο και μας βοηθά. Το πρόγραμμα που ξεκινήσατε ευχόμαστε να το συνεχίσετε. Ευχαριστώ τον κ Παυλόπουλο και τον κ Βασιλειάδη που κάνει ότι μπορεί για να συνεχίσουμε το έργο μας. Καλή χρονιά, υγεία σε όλους και πολλές επιτυχίες».

Βραβεύτηκαν επίσης οι εξής αθλητές:
Σάββας Θώμογλου(Κολύμβηση)
Απόστολος Παπαστάμος (κολύμβηση)
Δήμητρα Μπιτσικόκου (ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ)
Αργύρης Σοφοτάσιος (ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ)
Αρτεμις Κεφαλίδου(σκοποβολή)
Μαρία Μπόζη- Ραφαηλίνα Κλωναρίδου (ιστιοπλοϊα)
Γιάννης Σγουρόπουλος (πινγκ πονγκ)
Μιλτιάδης Τεντόγλου (Στίβος)
Ιωάννα Δεσύλλα (ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ)
Ιωάννης Καλανταρίδης- Χρήστος Στεργιάκας (κωπηλασία)
Γιώργος Πηλίδης (πάλη)
Βαγγέλης Γαλιατσάτος (άρση βαρών).
Εθνική ομάδα μπάσκετ νέων
Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης Νέων
Δημήτρης Παπαδημητρίου (ιστιοπλοϊα)
Βασιλεία Καραχάλιου (ιστιοπλοϊα)
Βούλας Παπαχρήστου (στίβος)
Ανδρέας Βαζαίος(κολύμβηση)
Κώστας Φιλιπίδης (στίβος)
Βύρων Κοκκαλάνης (ιστιοπλοϊα)
Παναγιώτης Μαγδανής, Λευτέρης Κόνσολας, Σπύρος Γιάνναρος, Νίνος Νικολαϊδης (κωπηλασία)
Μαρία Πρεβολαράκη (πάλη)

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ