Ο Γιάννης Λάντζης, στον πρώτο αγώνα του φετινού CIK FIA Academy Trophy που πραγματοποιήθηκε στην πίστα Genk, στο Βέλγιο, δεν κατάφερε να μπει στον τελικό. Η πορεία του ήταν ικανοποιητική, έδειξε σημάδια βελτίωσης αλλά έπεσε θύμα του έντονου συναγωνισμού. Είναι τελείως διαφορετικό να συναγωνίζεσαι μονοψήφιο αριθμό αντιπάλων στη χώρα σου και διαφορετικό να συναγωνίζεσαι τους καλύτερους οδηγούς που έχουν επιλεγεί από 38 ακόμα χώρες. Στο τρίτο και τελευταίο προκριματικό σκέλος, ο νεαρός Έλληνας τερμάτισε στη 15η θέση. Έτσι, στη συνολική κατάταξη των προκριματικών σκελών κατέλαβε την 37η θέση, κάτι που φυσικά τον άφησε εκτός τελικού στον οποίο συμμετέχουν οι 34 πρώτοι.

 Τον αγώνα κέρδισε το απόλυτο φαβορί, όπως εξελίχθηκε, ο μικρόσωμος Ολλανδός Mike van Vugt ο οποίος έκανε τον 3ο ταχύτερο χρόνο στα χρονομετρημένα αλλά κέρδισε και τα τρία προκριματικά σκέλη που συμμετείχε. Έτσι, με 0 βαθμούς ποινής, ξεκίνησε τον τελικό από την pole position. Κέρδισε τον αγώνα, κάνοντας τον ταχύτερο γύρο και αφήνοντας τον δεύτερο σχεδόν 8 δευτερόλεπτα πίσω του. Λαμβάνοντας υπόψη πως τα kart είναι απολύτως όμοια, είναι μια χαοτική διαφορά. Στη 2η θέση τερμάτισε ο επίσης Ολλανδός, Tijmen van der Helm και στην 3η ο Ισπανός Xavier Handsaeme που είχε κάνει τον ταχύτερο χρόνο στα χρονομετρημένα. Με εξαίρεση τη διαφορά 1ου-2ου οι υπόλοιπες διαφορές είναι πολύ μικρές, κάτι που είναι απόλυτα λογικό στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Ο Λάντζης αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες πριν καν βρεθεί στο Βέλγιο, αντιμετώπισε κι άλλες εκεί. Ήταν άτυχος, έκανε λάθη και μάλλον δεν εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο την εμπειρία του από τους υπόλοιπους διεθνείς αγώνες που συμμετείχε στο παρελθόν. Τώρα, πρέπει να κρατήσει τις εμπειρίες και τα θετικά του Genk και να προετοιμαστεί κατάλληλα για τον 2ο αγώνα του θεσμού που θα πραγματοποιηθεί στο Le Mans της Γαλλίας, στα τέλη Ιουνίου.

Αποτελέσματα προκριματικών σκελών

Αποτελέσματα τελικού