Οι τελευταίες δοκιμές των ομάδων του Moto GP πριν την έναρξη της αγωνιστικής χρονιάς, ολοκληρώθηκαν στην πίστα του Qatar. Έχοντας δοκιμάσει διάφορες λύσεις για να δουν καλούς χρόνους, να εντοπίσουν το βαθμό φθοράς ελαστικών, να δοκιμάσουν ρυθμίσεις και ανταλλακτικά, αυτό που όλοι περίμενα ήταν η τελευταία μέρα για να κάνουν προσομοίωση αγώνα αλλά και να δοκιμάσουν ένα συνδυασμό όσων βρήκαν στη διάρκεια του τριημέρου. Ο Johann Zarco έκανε έναν εκπληκτικό χρόνο επιβεβαιώνοντας την ταχύτητα του πάνω στη Yamaha της Tech3. Παρότι όμως ο χρόνος του «ανησύχησε» τους αντιπάλους του αφού ήταν μόλις 1 δέκατο αργότερος από τον απόλυτο χρόνο που έχει σημειώσει ο Lorenzo το 2008, δε συνέβη το ίδιο με το ρυθμό του στην προσομοίωση αγώνα. Μπορεί ο ίδιος να δήλωσε ευχαριστημένος με τη φθορά των ελαστικών έχοντας βρει νέες λύσεις, όμως μάλλον πρέπει να εστιάσει ώστε να βρει κι άλλες.

Ο Valentino Rossi ξεκίνησε δύσκολα την τελευταία μέρα των δοκιμών, αφού αναζητώντας το όριο του σκληρού εμπρός ελαστικού, είχε μια εντυπωσιακή πτώση χωρίς να τραυματιστεί. Σύντομα επέστρεψε στην πίστα για να κάνει πολλούς συνεχόμενους, ικανοποιητικούς γύρους και στη συνέχεια, όπως είπε, αξιοποίησε όσα βρήκε μέσα στο τριήμερο και έκανε τον δεύτερο ταχύτερο γύρο του τριημέρου. Ήταν 2,5 δέκατα αργότερος του Zarco καταφέρνοντας να βελτιώσει τον ταχύτερο ατομικό του χρόνο κατά 1,1 δευτερόλεπτα.

Ο Andrea Dovizioso ήταν ο 3ος ταχύτερος αναβάτης και ταχύτερος ανάμεσα στις Ducati. Ο Ιταλός που έδωσε μάχη με τον Marquez για τον τίτλο του 2017, έχει δηλώσει πως οι δοκιμές έχουν πάει πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο και σε γενικές γραμμές θεωρεί πως μπορεί να πρωταγωνιστήσει από τον 1ο κιόλας αγώνα.

Η ταχύτερη Honda ήταν αυτή του Cal Crutchlow. Στη μεγαλύτερη διάρκεια της μέρας ήταν σταθερά μέσα στην πεντάδα για να ολοκληρώσει στην 4η θέση. Πολύ καλή η εμφάνιση του Crutchlow σε όλες τις δοκιμές. Ο Maverick Vinales έκανε μια επίθεση της τελευταίας στιγμής και ανέβηκε θέσεις, χωρίς όμως να καταφέρει κάτι καλύτερο από την 5η θέση. Ο περσινός νικητής, βλέποντας μάλιστα δύο Yamaha στις δύο πρώτες θέσεις, μάλλον δε θα είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τις δοκιμές αυτές.

Ο Marc Marquez σε όλη τη διάρκεια των δοκιμών φάνηκε να δουλεύει μεθοδικά και στοχευμένα. Δεν έδειξε ιδιαίτερα να κυνηγά έναν κορυφαίο χρόνο. Αρκέστηκε στην 6η θέση έχοντας βρει πολλά καλά στοιχεία και έχοντας πλησιάσει σε τελική ταχύτητα τις Ducati, κάτι που τον απασχολούσε. Έκανε τους περισσότερους γύρους από όλους (75) και όπως συνηθίζει είχε πολύ καλό ρυθμό κάνοντας συνεχόμενους γύρους. Ο Alex Rins ήταν 7ος. Καλή εμφάνιση από τον αναβάτη της Suzuki που γενικά έδειξε πολύ δυνατή. Ο Andrea Iannone που ήταν ταχύτερος από τον Rins δε συμμετείχε την τελευταία αφού ήταν άρρωστος. Τη δεκάδα συμπλήρωσαν οι αναβάτες της Ducati με τους Petrucci, Lorenzo και Miller στην 8η, 9η και 10η θέση αντίστοιχα. Σε αντίθεση με τον teammate του, ο Dani Pedrosa έκανε λίγους γύρους, μόλις 44, αφού η πτώση της 1ης μέρας του άφησε πόνους στο χέρι. Ήταν μόλις 11ος .

Ο Franco Morbidelli είχε σημαντική βελτίωση στο Qatar. Ενώ στις μέχρι τώρα δοκιμές έχανε στη μάχη των rookie από τον Takaaki Nakagami, στο Qatar κατάφερε να επιβληθεί. Έκανε τον 12ο ταχύτερο την τελευταία μέρα και 13ο συνολικά. Μεγάλη έκπληξη η 2η θέση στους rookie (15ος συνολικά) του Hafizh Syahrin που αντικαθιστώντας τον Jonas Folger στην Tech3, συμμετείχε για πρώτη φορά στις δοκιμές της Ταιλάνδης και στο Qatar ήταν πολύ ανταγωνιστικός. Ο Nakagami ήταν μόλις 21ος . Ο Bradley Smith ήταν η ταχύτερη KTM στη 13η θέση και ο Aleix Espargaro η ταχύτερη Aprilia στη 14η θέση.

Όπως είχε γίνει γνωστό, οι αναβάτες δοκίμασαν για μισή ώρα σε συνθήκες βρεγμένης πίστας, με το φως των προβολέων. Οι γνώμες διίστανται. Άλλοι είπαν πως η πίστα είχε καλό κράτημα ενώ άλλοι είπαν πως γλιστρούσε πολύ. Επίσης, άλλοι δεν ενοχλήθηκαν από την ορατότητα ενώ άλλο θεωρούν αδύνατο να γίνει αγώνας, νύχτα, με βροχή στο Qatar.

Δείτε τους χρόνους της 3ης μέρας δοκιμών