Οι τελευταίες δοκιμές των ομάδων του Moto GP ξεκίνησαν την Πέμπτη 1η Μαρτίου στην πίστα του Qatar, εκεί που θα φιλοξενηθεί ο πρώτος αγώνας της χρονιάς. Οι αναβάτες ξεκίνησαν νωχελικά τη μέρα, αφού περίμεναν να περάσει η ώρα ώστε οι συνθήκες να είναι πιο κοντά σε αυτές που θα αντιμετωπίσουν το τριήμερο του αγώνα. Από τη μέση της μέρας όμως και μετά, ήταν πολύ δραστήριοι κι έτσι οι περισσότεροι συμπλήρωσαν αρκετούς γύρους με τον Tito Rabat  της Avintia να είναι ο πιο δραστήριος με 69 γύρους. Ο Maverick Vinales, νικητής του περσινού αγώνα στο Qatar, ολοκλήρωσε τη μέρα στην κορυφή της κατάταξης δείχνοντας μια πολύ διαφορετική εικόνα της Yamaha και του ίδιου σε σχέση με τις προηγούμενες δοκιμές, στην Ταιλάνδη. Καλό ξεκίνημα για τη Yamaha που έχει πολλά πράγματα να δοκιμάσει ώστε να κλείσει την ψαλίδα που τη χωρίζει από τις υπόλοιπες ομάδες ειδικά στον τομέα των ηλεκτρονικών, της αεροδυναμικής και γενικότερα στο κράτημα και τη φθορά των ελαστικών. Ο χρόνος του πάντως (1:55:053) υπολείπεται σε σχέση με το χρόνο του 1ου σκέλους των ελεύθερων δοκιμών του 2017 (1:54:316), που σημαίνει πως έχουμε να δούμε σημαντική βελτίωση στη συνέχεια.

Πολύ κοντά στον Vinales, ήταν ο Andrea Dovizioso που άργησε να σημειώσει καλό χρόνο αλλά κατάφερε τελικά να βρεθεί 51 χιλιοστά πίσω από τον αναβάτη της Yamaha. Συγκεκριμένα ο Dovizioso συμπλήρωσε 48 γύρους με τη Ducati και έκανε τον ταχύτερο χρόνο του στον 44ο γύρο. Ο Andrea Iannone με τη Suzuki βρέθηκε μόλις 3 χιλιοστά του δευτερολέπτου πίσω από τον Dovizioso. Ο Ιταλός είδε τον teammate του, Alex Rins, να είναι ταχύτερος από αυτόν στην Ταϊλάνδη, όμως στο Qatar ξεκίνησε πολύ δυνατά. Κερδίζοντας την εσωτερική μάχη της Suzuki, ήταν πολύ γρήγορος και έδωσε μια πολυχρωμία στην κορυφή.

Στη Suzuki έχουν καταλήξει σε πλαίσιο και κινητήρα και δουλεύουν σε ρυθμίσεις για το τριήμερο του αγώνα. Ο Johann Zarco ήταν ο 4ος ταχύτερος με τη Yamaha Tech3 και ο τελευταίος που βρέθηκε τόσο κοντά στους πρωτοπόρους. Ο Jorge Lorenzo που βρέθηκε κάποια στιγμή και στην κορυφή της κατάταξης, περιορίστηκε στην 5η θέση, σχεδόν 2,5 δέκατα πίσω από τον Vinales και μισό δευτερόλεπτο μακριά από τον δικό του ταχύτερο χρόνο στην πίστα του Qatar. Οι Alex Rins και Valentino Rossi έκαναν ακριβώς τον ίδιο χρόνο (9 χιλιοστά πίσω από τον Lorenzo) και μοιράστηκαν την 6η θέση.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο Rossi που από νωρίς ήταν ταχύς, έκανε τον ταχύτερο του χρόνο στον 38ο γύρο από τους 54 που συμπλήρωσε δείχνοντας πως στο τέλος των δοκιμών εστίασε σε διαφορετικό στόχο από την επίτευξη ενός γρήγορου γύρου. Η είδηση της ημέρας πάντως δεν είναι οι επιδόσεις του Rossi αλλά οι δηλώσεις του πως δεν πρόκειται η ομάδα του, η VR46, να ανέβει στη μεγάλη κατηγορία πριν το 2021, κάτι που δείχνει πως ο Rossi θα συνεχίσει να αγωνίζεται και το 2019 και 2020. Ο Danilo Petrucci έφερε άλλη μια Ducati στην πρώτη δεκάδα κάνοντας τον 8ο χρόνο. Ο Cal Crutchlow ήταν η ταχύτερη Honda, στην 9η θέση. Ο Marc Marquez ήταν 8 χιλιοστά αργότερος του Crutchlow αλλά πολύ ευχαριστημένος με τη δουλειά που έκανε στον τομέα των ηλεκτρονικών.

Ο Dani Pedrosa ήταν 9 χιλιοστά αργότερος του Marquez αλλά τον κέρδισε σε πτώσειςαφού ο Marquez δεν έπεσε και ο Pedrosa έπεσε δύο φορές. Η έκπληξη των έως τώρα δοκιμών, Jack Miller, περιορίστηκε στη 12η θέση με τους Bautista, Nakagami και Redding να συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα. Στη μάχη των νεοφερμένων ο Nakagami επικράτησε με άνεση του Morbidelli αφού ήταν σχεδόν 8 δέκατα ταχύτερος.

Δείτε τους χρόνους της 1ης μέρας των δοκιμών