Χωρίς διάλειμμα μετά τον αγώνα του Assen, οι ομάδες του Moto GP βρέθηκαν στη Γερμανία και την πίστα του Sachsenring για τον τελευταίο αγώνα του Moto GP πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Ο καιρός, τυπικός για την εποχή και την περιοχή, με συνεχείς εναλλαγές, από λιακάδα μέχρι ξαφνικές μπόρες. Ο Andrea Dovizioso ξεκίνησε δυνατά και έκανε τον ταχύτερο χρόνο στο 1ο σκέλος των ελεύθερων δοκιμών. Στη συνέχεια, οι Barbera και Marquez ήταν ταχύτεροι στο 2ο και 3ο σκέλος αντίστοιχα κι έτσι ολοκληρώθηκαν οι ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής. Ο Marquez επικράτησε και στα δύο σκέλη των ελεύθερων δοκιμών του Σαββάτου και έχοντας μια μοτοσυκλέτα που της ταιριάζει απόλυτα η πίστα, οδήγησε πολύ καλά και κατέκτησε και την pole position στα χρονομετρημένα.

Πολύ κοντά στον Marquez αλλά και την κατάκτηση της pole position, βρέθηκε ο Danilo Petrucci ο οποίος νωρίτερα είχε περάσει από τη διαδικασία του Q1. Ολοκλήρωσε την προσπάθεια του στη 2η θέση κάνοντας μια ακόμα πολύ καλή εμφάνιση. Ο Dani Pedrosa ήταν 3ος και ο Cal Crutchlow 4ος πιστοποιώντας ότι η Honda είναι πολύ δυνατή στο Sachsenring αφού έχει 3 μοτοσυκλέτες στην πρώτη τετράδα.

Ο Jonas Folger που αγωνίζεται εντός έδρας, ήταν η πρώτη Yamaha σημειώνοντας τον 5ο ταχύτερο χρόνο, σχεδόν ένα δευτερόλεπτο πίσω από τον Lorenzo. Στην 6η θέση βρέθηκε ο Jorge Lorenzo, κάνοντας και πάλι μια καλή εμφάνιση στα χρονομετρημένα και ελπίζοντας να κινηθεί εξίσου καλά και στον αγώνα, κάτι στο οποίο δυσκολεύεται φέτος. Στην 7η θέση συναντάμε την έκπληξη των χρονομετρημένων. Ο Pol Espargaro προκρίθηκε από το Q1 και κατάφερε να κάνει τελικά τον 7ο ταχύτερο χρόνο στην καλύτερη εμφάνιση της KTM σε χρονομετρημένα. Μία θέση του, με την Aprilia, ο αδελφός του, Aleix.

Ο Valentino Rossi μετά τη μεγαλειώδη νίκη του στο Assen, περίμενε να κινηθεί καλύτερα στις παρόμοιες του Sachsenring. Όμως η Yamaha, με εξαίρεση τον Folger, δυσκολεύτηκε πάρα πολύ και ο Rossi θα αναζητήσει λύσεις για να βελτιωθεί στο warm up της Κυριακής αφού ξεκινώντας από την 9η θέση, θα πρέπει να εμπιστεύεται απόλυτα τη Yamaha ώστε να πιέσει και να κερδίσει θέσεις. Έχασε επίσης σημαντικό χρόνο δοκιμών αφού τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο, αντιμετώπισε μηχανικά προβλήματα. Όμως ακόμα κι έτσι, άφησε πίσω του, στη 10η θέση, τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Andrea Dovizioso και στην 11η θέση τον 2ο της βαθμολογίας, Maverick Vinales.

Η σειρά εκκίνησης