Ο αγώνας του MotoGP στην Αυστρία ήταν ένας αγώνας γεμάτος ερωτηματικά, ένταση, λάθη αλλά και οδήγηση για σεμινάριο από τον νικητή, Andrea Dovizioso. Οι επιλογές των ελαστικών ήταν ακραίες ανάμεσα στις ομάδες και το γεγονός αυτό δημιούργησε πολλά ερωτηματικά για την απόδοση αλλά και τη διάρκεια που θα είχαν οι αναβάτες τους. Οι Dovizioso, Lorenzo, Zarco είχαν επιλέξει μαλακό ελαστικό πίσω, οι Marquez, Pedrosa, Rossi, Vinales είχαν επιλέξει μεσαίο και κάποιοι άλλοι, όπως ο Crutchlow είχαν επιλέξει σκληρό ελαστικό. Με το πράσινο φως ο Lorenzo έκανε και πάλι μια εκρηκτική εκκίνηση και πέρασε στην κορυφή στην οποία έμεινε για πολλούς γύρους. Ο Marquez που τον ακολουθούσε φάνηκε ανυπόμονος και πέρασε βιαστικά χάνοντας αμέσως μετά την πρωτοπορία.

Γενικά, μέχρι λίγους γύρους πριν το τέλος του αγώνα, όποιες αλλαγές θέσεων έγιναν, οφείλονταν σε λάθη, ειδικά στο φρενάρισμα των αναβατών που προηγούνταν. Ο Lorenzo δεχόμενος πίεση από τον Marquez έκανε ένα λάθος και είδε να τον περνούν ταυτόχρονα και ο Marquez και ο Dovizioso. Πιο πίσω ο Rossi έχοντας κάνει καλή εκκίνηση ανεβαίνοντας στην 4η θέση, αισθανόταν την πίεση του Vinales που έκανε τελικά λάθος και έχασε έδαφος.

Όμως ο Zarco, επιθετικός όπως πάντα, πέρασε τον Rossi. Στη συνέχεια, ο Rossi για να μην πέσει πάνω στον Zarco σε ένα παράξενο φρενάρισμα του Γάλλου, βγήκε από την πίστα και υποχώρησε στην 7η θέση. Στην κορυφή, ο Dovizioso δεχόταν συνεχώς επιθέσεις από τον Marquez. Επιθέσεις που ήταν επιπέδου Moto 3, με πολύ ρίσκο και λάθη που δεν αρμόζουν σε παγκόσμιο πρωταθλητή. Αρκετές φορές ο Marquez έδωσε την εντύπωση πως από τη στιγμή που δε μπορούσε να περάσει, προσπαθούσε να συμπαρασύρει τον Dovizioso σε πτώση. Τη στιγμή που ο Marquez έκανε οδήγησε που σε άλλον αναβάτη θα είχε επιφέρει ποινές, ο Dovizioso έκανε οδήγηση για σεμινάριο, οδηγώντας τον Marquez σε λάθη. Αποκορύφωμα, η τελευταία στροφή του τελευταίου γύρου.

Ο Dovizioso αργώντας πολύ να φρενάρει παρέσυρε τον Marquez σε αργό φρενάρισμα. Στη συνέχεια του έδωσε την εσωτερική αφού ήταν αδύνατο ο Marquez να καταφέρει να στρίψει. Αφού ο Ισπανός, προσπάθησε να οδηγήσει τον Dovizioso εκτός πίστας, είδε τον Ιταλό να κρατά την εσωτερική και να μπαίνει πρώτος στην ευθεία. Τότε ο Marquez, ανοίγοντας άτσαλα το γκάζι, προσπάθησε να κλείσει τη γραμμή του Dovizioso από την εξωτερική! Το μόνο που κατάφερε ήταν να χάσει μια ακόμα μάχη από τον Dovizioso και να τον εκνευρίσει. Ο Andrea Dovizioso πήρε με αυτόν τον πειστικό τρόπο την 3η του νίκη μέσα στη χρονιά και στη Ducati πανηγύρισαν τη 2η νίκη τους μέσα στην Αυστρία. Ο Μarquez τερμάτισε 2ος και ο Dani Pedrosa 3ος.

Ο Pedrosa δήλωσε πως βλέποντας τους Marquez και Dovizioso να καθυστερούν «ενοχλώντας» ο ένας τον άλλον, τους πλησίασε αλλά δε μπόρεσε να μπει στη διεκδίκηση της νίκης. Στην 4η θέση τερμάτισε ο Jorge Lorenzo. Δε μπόρεσε να πάρει τη νίκη, ούτε να ανέβει στο βάθρο, κράτησε όμως πίσω τους τους Zarco, Vinales και Rossi. Ο Zarco για μια ακόμα φορά έδειξε ικανοποιημένος που απλά πέρασε τις εργοστασιακές Yamaha. Αφού το κατάφερε, δεν έδειξε να προσπαθεί να κερδίσει κι άλλες θέσεις. O Vinales εκμεταλλεύθηκε το λάθος του Rossi που βγήκε από την πίστα προσπαθώντας να αποφύγει τον Zarco σε ένα παράξενο φρενάρισμα του Γάλλου. Ο Rossi ήταν πολύ δυνατός στην αρχή, κατέρριψε πρώτος το ρεκόρ πίστας αλλά στη συνέχεια έδειξε να αποσυντονίζεται από τον Zarco και να οδηγείται σε λάθη.

Τη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Bautista, Baz και ο εκπληκτικός Mika Kallio που σε μια έκτακτη συμμετοχή του με την KTM μπήκε στη δεκάδα αφήνοντας πίσω τους τους επίσημους αναβάτες της ομάδας. Στη βαθμολογία του πρωταθλήματος ο Marquez έχει προβάδισμα 16 βαθμών από τον 2ο πλέον Andrea Dovizioso. Ο Maverick Vinales υποχώρησε στην 3η θέση ενώ ο Valentino Rossi είναι 4ος με 33 βαθμούς διαφορά από τον Marquez. Επόμενος αγώνας, το Βρετανικό GP στο Silverstone, στις 27 Αυγούστου.

Τα αποτελέσματα του αγώνα

Η βαθμολογία του πρωταθλήματος μετά την Αυστρία