Ο Andrea Dovizioso ήταν ο μεγάλος νικητής του αγώνα στο Brno κάνοντας μια μεγαλειώδη εμφάνιση και επιστρέφοντας έτσι στις νίκες. Ήταν ο 100ος αγώνας του με τη Ducati και πήρε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είχε την ταχύτητα αλλά και τη σιγουριά που του έλλειπε πριν το καλοκαιρινό διάλλειμα. Στην εκκίνηση, ξεκίνησε πρώτος, κάτι που δεν είχε συμβεί εδώ και δύο χρόνια. Έχασε αρχικά την 1η θέση από τον Valentino Rossi και για μερικούς γύρους εναλλάσσονταν στην κορυφή. Πριν τη μέση του αγώνα, ο Dovizioso πέρασε στην κορυφή και ο Rossi έμοιαζε να μη βιάζεται να κάνει αντεπίθεση. Ο ρυθμός του αγώνα ήταν σχετικά αργός και αυτό έδειχνε να βολεύει, θεωρητικά τον Rossi αφού ήταν ο μόνος από τους πρωτοπόρους που είχε επιλέξει μεσαίο ελαστικό μπροστά ενώ όλοι οι άλλοι είχαν το σκληρό. Σε κάποια φάση οι Dovizioso και Rossi πήραν μια πολύ μικρή διαφορά από τους υπόλοιπους. Στους τελευταίους 10 γύρους σχηματίστηκε και πάλι ένα γκρούπ με τον Dovizioso να ηγείται σταθερά. Ο Rossi άρχισε να υποχωρεί και τη μάχη για το βάθρο θα έδιναν οι Lorenzo και Marquez.

Οι 5 τελευταίοι γύροι ήταν εντυπωσιακοί. Ο Dovizioso αφού ηγήθηκε του Rossi, συνέχισε να προηγείται ενώ πίσω του εναλλάσσονταν οι Marquez και Lorenzo. Περισσότερες επιθέσεις έκανε ο Lorenzo αλλά με τον ίδιο τρόπο, αργούσε πολύ τα φρένα, έμπαινε γρήγορα από την εξωτερική περνώντας τον Dovizioso και στη συνέχεια, για να μην πέσει, άνοιγε τη γραμμή του και έβλεπε τον Dovizioso να τον ξαναπερνά. Ο Marquez προσπάθησε αλλά δεν είχε την ταχύτητα να επιτεθεί στις Ducati ενώ και ο Lorenzo του έκανε ένα πέρασμα στο δικό του στυλ (στυλ Marquez), με μικρή επαφή δηλαδή. Με το στυλ και τη σιγουριά που κέρδιζε πέρσι, ο Dovizioso πήρε τη νίκη, κάτι που είχε να κάνει από την πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Ο Jorge Lorenzo έκανε έναν διαφορετικό αγώνα. Δεν είχε την εκρηκτικότητα που συνηθίζει στους πρώτους γύρους αλλά είχε διάρκεια και ήταν πολύ καλός στους τελευταίους γύρους. Πήρε μια άξια δεύτερη θέση και ευτυχώς για τη Ducati απέφυγε να πιέσει μέχρι πτώσης τον Dovizioso, όπως γινόταν πέρσι, αναγνωρίζοντας την ανωτερότητα του Ιταλού στον αγώνα αυτόν.

Ο Marc Marquez μπορεί να δήλωσε ευχαριστημένος που αύξησε τη διαφορά του στο πρωτάθλημα, έστω και για 3 μόνο βαθμούς, αλλά μάλλον δε χάρηκε πολύ που είδε τις Ducati να είναι άπιαστες. Είδε επίσης έναν Jorge Lorenzo να μην του «χαρίζεται» όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Είδε επίσης πως ακόμα και η Yamaha βελτιώθηκε σε σημεία που υστερούσε και δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολος αντίπαλος.

Ο Valentino Rossi δεν κατάφερε να τερματίσει στο βάθρο, κάτι που θα το ήθελε πολύ. Μπορεί να έκανε τον 2ο χρόνο στα χρονομετρημένα αλλά δεν είχε την ταχύτητα που θα ήθελε στον αγώνα, κάτι που το δήλωσε αμέσως μετά τα χρονομετρημένα. Έχοντας διαφορετική επιλογή ελαστικών, ήταν γρήγορος στην αρχή. Παρότι η θερμοκρασία ήταν χαμηλότερη από αυτήν του Σαββάτου κι αυτό τον οδήγησε στη διαφορετική επιλογή, η φθορά του ελαστικού στους τελευταίους γύρους ήταν έντονη κι έτσι έχασε θέσεις. Με μια κίνηση της τελευταίας στιγμής, πέρασε τον Crutchlow και τερμάτισε 4ος χάνοντας μόνο 3 βαθμούς σε σχέση με τον Marquez. Ο Danilo Petrucci βρέθηκε κι αυτός στο γκρούπ των πρωτοπόρων αλλά δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την 6η θέση, πίσω από τον Crutchlow. Στην 7η θέση τερμάτισε ο Johann Zarco. Ο Γάλλος είχε καλές στιγμές στον αγώνα αλλά δεν είχε διάρκεια και δυσκολεύτηκε πολύ. Στην 8η θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Dani Pedrosa.

Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Alvaro Bautista και Andrea Iannone. Η Suzuki και οι αναβάτες της δεν επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά του Marquez που τους έχρισε φαβορί. Ο Rins τερμάτισε πίσω από τον Iannone, στην 11η θέση. Η επιστροφή του Morbidelli ήταν αρκετά καλή αφού μετά τον τραυματισμό του και τις απουσίες τερμάτισε 13ος αφήνοντας τον αντίπαλο του στη μάχη των νεοφερμένων, Takaaki Nakagami στη 17η θέση. Στον πρώτο γύρο έπεσαν οι Vinales, Redding και Smith ενώ ο Pol Espargaro μετά την πτώση που είχε στο πρωινό warm up, δε συμμετείχε στον αγώνα.

Μετά το ιδανικό τριήμερο στο Brno για τον Andrea Dovizioso που συμπλήρωσε 100 αγώνες με τη Ducati, πήρε pole position, πήρε νίκη και ανέβηκε στην 3η θέση της βαθμολογίας, σειρά έχει η Αυστρία το αμέσως επόμενο Σαββατοκύριακο, 11 και 12 Αυγούστου.

Τα αποτελέσματα του αγώνα

Η βαθμολογία του πρωταθλήματος