Σε μια από τις πιο απαιτητικές ειδικές του Rally Dakar με 330 αγωνιστικά χιλιόμετρα, ο Sebastien Loeb αποφάσισε να κάνει την επίθεση του. Αντιμετωπίζοντας αρκετά προβλήματα με το Peugeot του τις πρώτες μέρες, έχανε χρόνο και αποφάσισε πως αυτό δε μπορούσε να συνεχιστεί. Έτσι, επιτέθηκε στην 4η ειδική και έκανε τον ταχύτερο χρόνο από όλους τους αντιπάλους του. Ο Carlos Sainz τον ακολούθησε στη 2η θέση με 1,5 λεπτό διαφορά και στην 3η ολοκλήρωσε την ειδική ο Stephane Peterhansel, 3 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα πίσω από τον Loeb.

Μετά τα 3 πληρώματα της Peugeot οι διαφορές ήταν μεγάλες. Ο Mikko Hirvonen που ήταν 4ος, έχασε 34,5 λεπτά από τον Loeb. Ο Nasser Al Attiyah είχε μια πολύ δύσκολη μέρα. Στα πρώτα χιλιόμετρα είχε δύο σκασμένα ελαστικά. Έχασε χρόνο για να τα αντικαταστήσει αλλά έχασε επίσης πολύ χρόνο στη συνέχεια αφού οδήγησε πολύ προσεκτικά, μην έχοντας επιπλέον λάστιχα μαζί του.

Έτσι, μετά το τέλος της 4ης μέρας, ο Peterhansel παραμένει επικεφαλής της κατάταξης. Στη 2η θέση ανέβηκε ο Loeb με διαφορά κάτι λιγότερο από 7 λεπτά. Ο Carlos Sainz είναι 3ος, με διαφορά 13 λεπτών από τον Peterhansel. ο Al Attiyah υποχώρησε στην 4η θέση όμως η διαφορά του από τον Peterhansel είναι πλέον 58 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα.

Στις μοτοσυκλέτες ο νικητής του περσινού Dakar και πρωτοπόρος στο φετινό μέχρι και την 3η ειδική, Sam Sunderland είχε μια πτώση και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. Ήταν η σειρά των αναβατών της Yamaha να επιτεθούν. Ο Adrien Van Beveren ήταν ο ταχύτερος αφήνοντας 5 λεπτά πίσω του τον Xavier De Soultrait.

Ο Matthias Walkner με KTM ήταν 3ος ενώ ο Joan Barrada με συνεχή σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του, έχασε χρόνο τερματίζοντας στην 9η θέση, 10 λεπτά πίσω από τον πρώτο. Στη γενική κατάταξη, μετά την εγκατάλειψη του Sunderland και τα αποτελέσματα της 4ης ειδικής, προηγείται ο Van Beveren. Ο Pablo Quintanilla ακολουθεί με διαφορά σχεδόν 2 λεπτά στη 2η θέση και την πρώτη τριάδα συμπληρώνει ο Kevin Benavides με διαφορά 3 λεπτών και 15 δευτερολέπτων από τον πρώτο.

Η 5η μέρα του αγώνα έχει διαφορετική διαδρομή για τις μοτοσυκλέτες και τα αυτοκίνητα και προβλέπεται πολλοί συμμετέχοντες να φτάσουν αργά τη νύχτα στο bivouac, στο χώρο διανυκτέρευσης.
Η ειδική διαδρομή είναι 266 χιλιόμετρα, ενώ η απλή που ακολουθεί φτάνει τα 508 χιλιόμετρα.