Οι ομάδες του Moto GP επέστρεψαν στη δράση με την 1η μέρα δοκιμών του 2018 στην πίστα της Μαλαισίας, την Κυριακή 28 Ιανουαρίου. Στο ξεκίνημα της μέρας η δράση ήταν περιορισμένη αφού η βροχή κράτησε τους περισσότερους αναβάτες μέσα στα γκαράζ των ομάδων. O Johann Zarco ήταν αυτός που έθεσε το πρώτο όριο με λάστιχα βροχής. Μετά από σχεδόν 4 ώρες, ο Cal Crutchlow ήταν ο πρώτος που δοκίμασε να χρησιμοποιήσει λάστιχα slick. Ο χρόνος του ήταν σαφώς ταχύτερος  αλλά πολύ σύντομα ο Valentino Rossi έγραψε τον ταχύτερο χρόνο με 2:00.799. Για περισσότερη από μία ώρα, ο Rossi παρέμεινε στην κορυφή για να ακολουθήσουν στη συνέχεια πολλοί αναβάτες βελτιώνοντας τους χρόνους τους.

Οι Vinales, Dovizioso, Pedrosa εναλλάχθηκαν στην κορυφή μέχρι που ο Rossi, στον 44ο από τους 50 γύρους που συμπλήρωσε, σταμάτησε το χρονόμετρο στο 2:00.233 και ανέβηκε και πάλι στην κορυφή. Η Yamaha που είχε και δύο δοκιμαστές, ολοκλήρωσε τις δοκιμές της μισή ώρα πριν το τέλος της μέρας. Οι Pedrosa, Dovizioso, Lorenzo, Petrucci και Miller βελτίωσαν τους χρόνους τους στον τελευταίο τους γύρο και ήταν και οι 5 ταχύτεροι από τον Rossi με τον Pedrosa να κάνει τον ταχύτερο χρόνο της μέρας με 1:59.427 και να αφήνει σχεδόν 3,5 δέκατα πίσω του τον Dovizioso.

Ο Rossi πάντως δήλωσε πολύ ικανοποιημένος λέγοντας χαρακτηριστικά πως ενώ το 2017 κάθε μέρα στην πίστα είχε παράπονα, την πρώτη μέρα δοκιμών του 2018 ένιωσε καλύτερα από ποτά. Δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από το πλαίσιο, το οποίο είναι η εξέλιξη του πλαισίου των τελευταίων αγώνων του 2017 το οποίο ήταν εξέλιξη του πλαισίου του 2016. Πάντως το 2017, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Yamaha ήταν η διαχείριση των ηλεκτρονικών, κάτι για το οποίο ο Rossi δεν έκανε καμία δήλωση. Ο Marc Marquez είχε στη διάθεση του 3 μοτοσυκλέτες και δοκίμασε πολλά νέα εξαρτήματα. Έκανε και αυτός τον καλύτερο του χρόνο στην τελευταία του προσπάθεια αλλά περιορίστηκε στην 7η με διαφορά 8,5 δέκατα από τον Pedrosa.

Οι Zarco, Crutchlow (κατέκτησε και τον τίτλο της πρώτης πτώσης της χρονιάς, λίγες μέρες την πτώση του με ποδήλατο στη διάρκεια προπόνησης) και Pol Espragaro συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα με τον Maverick Vinales που πέρσι πρωταγωνίστησε στις αντίστοιχες δοκιμές, να περιορίζεται στη 13η θέση με διαφορά 1,3 δευτερόλεπτα από την κορυφή.

Ο Takkaki Nakagami ήταν ο ταχύτερος rookie στη 12η θέση οδηγώντας την εργοστασιακή Honda του 2017, μπροστά από τον Vinales! Ο πρωταθλητής της Moto 2 που ανέβηκε στη Moto GP, Franco Morbidelli με τη Honda της Marc VDS ήταν ο 2ος ταχύτερος rookie και 18ος συνολικά. Οι δοκιμές συνεχίζονται και τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου.

Τα αποτελέσματα της 1ης μέρας