Με τη βροχή και τις υγρασίες να κυριαρχούν στις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής, οι δοκιμές του Σαββάτου που έγιναν σε στεγνή πίστα είχαν ιδιαίτερη βαρύτητα για τους αναβάτες του Moto GP που βρίσκονται στην Aragon για τον 14ο αγώνα της χρονιάς. Ειδικά το 3ο σκέλος των ελεύθερων δοκιμών που κρίνει την απευθείας πρόκριση των 10 ταχύτερων στην τελική φάση των χρονομετρημένων, θύμιζε χρονομετρημένα! Ο Marc Marquez ήταν ο ταχύτερος με τον Maverick Vinales να τον ακολουθεί στη 2η θέση και τον Dani Pedrosa να είναι 3ος. Έκπληξη η 4η θέση του Bautista, η 5η θέση του Kallio με την KTM και αρνητική έκπληξη η 6η θέση του Dovizioso.

Εντυπωσιακή η πρόκριση του Valentino Rossi που ενώ αρχικά η Yamaha ανακοίνωσε πως δε θα τρέξει και ανακοίνωσε μάλιστα και τον αντικαταστάτη του, τελικά ο Ιταλός ταξίδεψε στην Aragon, δοκίμασε και πήγε καλά. Στα τέταρτα και τελευταία ελεύθερα ήταν η σειρά του Vinales να βρεθεί στην κορυφή ενώ ο Marquez είχε πτώση. Στα χρονομετρημένα, ο Marquez είχε και πάλι πτώση και προς έκπληξη όλων λίγο πριν ολοκληρωθεί το σκέλος, ο Valentino Rossi ήταν ο ταχύτερος. Σύντομα όμως υποχώρησε αφού ο Maverick Vinales βελτίωσε το χρόνο του και πήρε τη 2η συνεχόμενη pole position μετά το Misano.

Ο Jorge Lorenzo που προκρίθηκε μετά τη διαδικασία του Q1, ήταν μόλις ένα δέκατο αργότερος του Vinales και θα ξεκινήσει από τη 2η θέση ενώ η μεγάλη έκπληξη είναι η 3η θέση του πρόσφατα εγχειρισμένου Valentino Rossi. Μόλις πριν 20 μέρες ο Rossi είχε πτώση στην προπόνηση του με μοτοσυκλέτα enduro και έκανε εγχείρηση αποκατάστασης κνήμης-περόνης. Περπατώντας ακόμα με τις πατερίτσες, όχι απλά δοκίμασε να οδηγήσει, αλλά θα ξεκινήσει και τον αγώνα από την 1η σειρά της εκκίνησης. Τη 2η σειρά της εκκίνησης συμπλήρωσαν οι Crutchlow, Marquez, Pedrosa. Ο Andrea Dovizioso δε φάνηκε ποτέ να πρωταγωνιστεί σε ελεύθερα και χρονομετρημένα και περιορίστηκε στην 7η θέση, πίσω από τον βασικό του αντίπαλο στη διεκδίκηση του τίτλου, Marc Marquez.

Ο Andrea Iannone βελτιωμένος, σημείωσε τον 10ο χρόνο. Ο Zarco ήταν 11ος και ο Mika Kallio που έχει εντυπωσιάσει μέχρι στιγμής, είχε πτώση στα πρώτα λεπτά και περιορίστηκε στη 12η θέση. Δύσκολη αρχή για τον Petrucci που περιορίστηκε στη 16η θέση σε μια πίστα που στη Ducati περίμεναν προβλήματα.

Η σειρά εκκίνησης