Μετά την 1η μέρα ξεκούρασης, την Παρασκευή, για το φετινό Dakar, οι συμμετέχοντες μπήκαν το Σάββατο στην ειδική μήκους 425 χιλιομέτρων. Ο Carlos Sainz παρότι άνοιγε το δρόμο στους υπόλοιπους, πήρε τη 2η φετινή του νίκη. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε πως ο 13 φορές νικητής του Dakar, Stephane Peterhansel, αντιμετώπισε προβλήματα. Μετά τους Despres και Loeb, ήταν η σειρά του Peterhansel να χάσει χρόνο κι έτσι ο ,όνος οδηγός της Peugeot που κάνει αγώνα χωρίς προβλήματα, είναι ο Sainz. Ο Peterhansel πλησιάζοντας ένα σημείο με λιμνάζοντα νερά, προσπάθησε να αποφύγει μια σταματημένη γουρούνα. Στη γραμμή που διάλεξε υπήρχε ένα εμπόδιο που προκάλεσε ζημιές στο Peugeot.

Το πλήρωμα σταμάτησε κι άρχισε να αφαιρεί τα μέρη που υπέστησαν ζημιά. Έπειτα από λίγη ώρα, στη σημείο έφτασε ο Despres που έχει υποστηρικτικό ρόλο στην ομάδα. Έτσι, όλοι μαζί άρχισαν να αφαιρούν από το Peugeot του Despres, τα μέρη που είχε ανάγκη ο Peterhasnel και τα τοποθέτησαν στο δικό του Peugeot. Συγκεκριμένα, αφαίρεσαν δύο γόνατα ανάρτησης, δύο αμορτισέρ και τα φρένα! Ο Peterhansel συνέχισε για να τερματίσει στην 20η θέση της ειδικής, 1 ώρα και 58 λεπτά πίσω από τον νικητή, Carlos Sainz. Την πρώτη τριάδα στην ειδική συμπλήρωσαν οι De Villiers και Al Attiyah με Toyota. Μετά την 8η μέρα ο Sainz ήταν άνετα πρώτος στη γενική κατάταξη με δεύτερο τον Al Attiyah (1 ώρα και 11 λεπτά πίσω από τον Sainz) και τρίτο τον Peterhansel, 1 ώρα και 21 λεπτά πίσω από τον Sainz.

Στις μοτοσυκλέτες την ειδική κέρδισε ο Barreda. Όμως ο Van Beveren που τερμάτισε 2ος ήταν σημαντικά ταχύτερος του Benavides που ακολούθησε στην 3η θέση κι έτσι άλλαξε και η κατάσταση στη γενική. Ο Van Beveren πέρασε επικεφαλής αφήνοντας δεύτερο πλέον τον Benavides, 3 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα πίσω του. Στην 3η θέση ο Joan Barreda ενώ οι διαφορές είναι μικρές, εύκολα αναστρέψιμες σε τέτοιον αγώνα, τουλάχιστον στις 10 πρώτες θέσεις. Η 8η ειδική περιλαμβάνει 498 αγωνιστικά χιλιόμετρα.