Μετά την πολύ δύσκολη 7η ειδική κατά την οποία ο Peterhansel πηγαίνοντας πολύ γρήγορα, όπως ο ίδιος δήλωσε, προκάλεσε ζημιά στο Peugeot του και έχασε σχεδόν δύο ώρες, ο πολυνίκης του αγώνα, επέστρεψε στις νίκες. Στο τέλος της 7ης και δύσκολης μέρας για τον ίδιο, δήλωσε πως δεν πρόκειται να αλλάξει την προσέγγιση τους στους αγώνες, τώρα που η καριέρα του πλησιάζει στο τέλος της. Θα συνεχίσει να οδηγεί γρήγορα και να ευχαριστιέται αυτό που κάνει. Έτσι, ακριβώς έκανε και στην 8η, τη μεγαλύτερη έως τώρα ειδική διαδρομή του αγώνα.

Έκανε τον ταχύτερο χρόνο αφήνοντας στη 2η θέση τον Cyril Despres και στην 3η τον Al Attiyah. Ο Carlos Sainz έχοντας μεγάλη διαφορά στη γενική κατάταξη, οδήγησε προσεκτικά θέλοντας να αποφύγει λάθη και ζημιές και περιορίστηκε στην 5η θέση, 7 λεπτά πίσω από τον Peterhansel. Ο Sainz παραμένει επικεφαλής της γενικής κατάταξης με διαφορά 1 ώρας και 6,5 λεπτών από τον 2ο, Nasser Al Attiyah με Toyota. Ο Peterhansel μείωσε κατά 2 λεπτά τη διαφορά του από τον Al Attiyah και παραμένει 3ος, 1 ώρα και 13 λεπτά πίσω από τον Sainz.

Στις μοτοσυκλέτες, έπειτα από 5,5 ώρες αγώνα, ο Antoine Meo ήταν ο ταχύτερος. Στη 2η θέση με διαφορά 1 λεπτού και 8 δευτερολέπτων, ο Ricky Brabec και στην 3η ο Toby Price. Ο πρωτοπόρος στη γενική, Adrien Van Beveren με Yamaha, περιορίστηκε στην 7η θέση με διαφορά που ξεπέρασε τα 8,5 λεπτά από τον πρώτο. Καθώς όμως και οι υπόλοιποι διεκδικητές της γενικής έχασαν χρόνο, ο Van Beveren παρέμεινε, έστω και οριακά, στην κορυφή της κατάταξης. Ο Kevin Benavides μείωσε τη διαφορά του στα 22 δευτερόλεπτα ενώ στην 3η θέση ακολουθεί ο Kevin Walkner με διαφορά 6,5 λεπτών.

Οι καιρικές συνθήκες στη Βολιβία είναι ευμετάβλητες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα συχνά. Έτσι, στη διάρκεια της μέρας υπήρξε πολύ έντονη βροχόπτωση στην περιοχή που θα φιλοξενούσε την 9η ειδική, προκαλώντας πολλά προβλήματα ακόμα και στο χώρο που θα φιλοξενούσε το bivouac, το χώρο επισκευών και διανυκτέρευσης των συμμετεχόντων. Οι διοργανωτές του αγώνα, προτίμησαν την πιο συντηρητική προσέγγιση, ακυρώνοντας την ειδική της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις, δε θα ήθελαν να ρισκάρουν την ασφάλεια των συμμετεχόντων αλλά και να «αλλοιώσουν» με οποιονδήποτε τρόπο τα αποτελέσματα του πολύ εντυπωσιακού μέχρι στιγμής, φετινού αγώνα. Έτσι, οι συμμετέχοντες θα κινηθούν όλοι μαζί μέχρι το σημείο της εκκίνησης της 10ης ειδικής, μήκους 373 χιλιομέτρων.