Με τον Valentino Rossi να παρακολουθεί τη διαδικασία από το σπίτι του λόγω του πρόσφατου τραυματισμού του, οι θεατές που βρέθηκαν στο Misano αλλά και οι τηλεθεατές παρακολούθησαν μια δυνατή μάχη για την pole position του αγώνα του San Marino. Ο καιρός βοήθησε τόσο την Παρασκευή, όσο και το Σάββατο, να εξελιχθούν σε στεγνές συνθήκες ελεύθερες και χρονομετρημένες δοκιμές. Κανένας αναβάτης δε ξεχώρισε σε βαθμό να προεξοφλήσει κάποιος την κατάκτηση της pole και έτσι όλα κρίθηκαν πραγματικά στην τελευταία προσπάθεια.

Ο Andrea Dovizioso παρότι δεν εντυπωσίασε στα ελεύθερα, έδειξε πως δούλευε προσεκτικά κι έτσι κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή της κατάταξης στα τελευταία λεπτά των χρονομετρημένων δοκιμών. Βλέποντας τον Dovizioso στην κορυφή, ξεκίνησαν την τελευταία τους προσπάθεια οι Marquez και Vinales. Ο Marquez είχε μία ακόμα πτώση) είχε και μία στα ελεύθερα της Παρασκευής) και ο Vinales πήρε την pole κάνοντας χρόνο 1,5 δέκατο καλύτερο από αυτόν του Dovizioso.

Έτσι, οι τρεις πλέον διεκδικητές του τίτλου, μοιράζονται την πρώτη σειρά της εκκίνησης αφού ο Marquez, παρά την πτώση του, έκανε τον τρίτο ταχύτερο χρόνο. Από τη δεύτερη σειρά και την τέταρτη θέση ξεκινά ο Cal Crutchlow. Ο Jorge Lorenzo μετά από ένα χαλαρό ξεκίνημα την Παρασκευή που είδε και τον Michele Pirro, τον δοκιμαστή της Ducati, να είναι ταχύτερος του, βελτιώθηκε πάρα πολύ το Σάββατο και ήταν ταχύτατος στα ελεύθερα. Στα χρονομετρημένα κατάφερε να πάρει την 5η θέση και θα έχει δίπλα του, στην 6η θέση, τον Johann Zarco.

Ο Dani Pedrosa ξεκινά 7ος. Πέρσι, ξεκίνησε 6ος και πήρε τη νίκη. Την τρίτη σειρά συμπλήρωσαν οι Danilo Petrucci και Aleix Espargaro. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για καταιγίδες. Από την πρώτη σειρά δυνατότερος σε βρόχινες συνθήκες είναι ο Andrea Dovizioso και αν καταφέρει να πάρει την τρίτη συνεχόμενη νίκη του (και 5η συνολικά) θα αυξήσει και το προβάδισμα του στη βαθμολογία.

Η σειρά εκκίνησης