Το πρωτάθλημα του WRC 2018 ξεκίνησε την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, από το Monaco όπως κάθε χρόνο. Η 1η μέρα του αγώνα, νύχτα στην ουσία, περιλάμβανε δύο ειδικές διαδρομές. Η 1η ήταν η Thord-Sisteron με ανάποδη από τη συνηθισμένη φορά και μήκος 36,69 χιλιόμετρα. Όλα τα εργοστασιακά πληρώματα αντιμετώπισαν προβλήματα, άλλα μεγαλύτερα και άλλα μικρότερα. Η ειδική στα πρώτα χιλιόμετρα ήταν στεγνή, όμως από τη μέση και μετά είχε σημεία με πάγο, κάτι που αποδείχθηκε καθοριστικό. Ο Sebastien Ogier (Ford) παρότι είχε ένα τετ α κε, κατάφερε να κάνει τον ταχύτερο χρόνο με διαφορά 8 δευτερολέπτων από τον 2ο, Andrea Mikkelsen με Hyundai.

Η πολυχρωμία στην κορυφή συμπληρώθηκε από την 3η θέση του Lappi με Toyota. Σημαντικό χρόνο έχασαν οι Neuville και Meeke που είχαν έξοδο και τους επανέφεραν στο δρόμο οι θεατές, ο Evans που σταμάτησε να αλλάξει λάστιχο, ο Latvala που είχε 2 τετ α κε ενώ ο Bouffier αντιμετώπισε πρόβλημα με τα φρένα.

Στη 2η ειδική την Bayons-Breziers 1 με μήκος 25.5 χιλιόμετρα οι οδηγοί μπήκαν επιφυλακτικά. Ο Ogier διατήρησε το ρυθμό του και χωρίς να ρισκάρει σημείωσε πάλι τον ταχύτερο χρόνο. Αυτή τη φορά οι διαφορές ανάμεσα στα πληρώματα ήταν μικρότερες. Ο Thiery Neuville ήταν 1,5 δευτερόλεπτο αργότερος από τον Ogier με τον Ott Tanak να δείχνει άνετος μέσα στο Yaris και να κάνει τον 3ο ταχύτερο χρόνο. Ο Sordo ξεκίνησε πιο δυνατά από όλους αλλά τελικά περιορίστηκε στην 4η θέση . Ο Latvala ήταν 5ος έχοντας κάνει λάθος επιλογή ελαστικών. Ο Andreas Mikkelsen περιορίστηκε στον 6ο χρόνο και σύμφωνα με τις δηλώσεις του, λογικά, αυτές ήταν οι 2 δυσκολότερες ειδικές του αγώνα. Ο Meeke είδε τον κινητήρα της Citroen σβήνει μέσα στη διαδρομή και να χάνει περίπου μισό λεπτό από τον Ogier αλλά ο ίδιος είναι περισσότερο ενοχλημένος από το λάθος του στην 1η ειδική.

Μετά τις δύο πρώτες, νυχτερινές ειδικές του Rally Monte Carlo, ο Sebastien Ogier είναι πρώτος, ξεκινώντας πολύ πιο δυνατά τον αγώνα σε σχέση με πέρσι. Στη 2η θέση με διαφορά 17,3 δευτερόλεπτα, ο Andreas Mikkelsen που κάνει δυνατό ξεκίνημα με τη Hyundai. Τρίτος, με διαφορά 25,6 δευτερολέπτων από τον 1ο, ο Dani Sordo. Την πρώτη εξάδα συμπληρώνουν τα πληρώματα της Toyota, Lappi, Tanak και Latvala. Ο Kris Meeke είναι μόλις 9ος με διαφορά 2 λεπτών και 13 σχεδόν δευτερολέπτων από τον Ogier ενώ ο Thiery Neuville έκανε άσχημο ξεκίνημα και είναι ήδη 4 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα πίσω, στη 12η θέση

Η 2η μέρα του αγώνα περιλαμβάνει 6 ειδικές διαδρομές με 144,88 αγωνιστικά χιλιόμετρα.