Το Σάββατο 6 Ιανουαρίου ξεκίνησε το Rally Dakar του 2018. Το 40ο Rally Dakar της ιστορίας ξεκίνησε από το Peru, θα περάσει από τη Bolivia και θα ολοκληρωθεί στην Αργεντινή, στην πόλη της Cordoba. Περιλαμβάνει 14 αγωνιστικές ημέρες με συνολικό μήκος περίπου 9,000 χιλιόμετρα. Συμμετέχουν 525 αθλητές προερχόμενοι από 54 χώρες. Αναλυτικά συμμετέχουν 190 μοτοσυκλέτες και quad (γουρούνες), 105 αυτοκίνητα και 42 φορτηγά. Πρωτοεμφανιζόμενοι είναι 78 αθλητές, 70 οδηγοί και συνοδηγοί έχουν συμμετάσχει και σε προηγούμενες διοργανώσεις του Rally Dakar, συμμετέχουν 11 γυναίκες ενώ ο μικρότερος σε ηλικία συμμετέχων είναι ο 19χρονος Αργεντινός Juan Augustin Rojo που συμμετέχει με μοτοσυκλέτα. Η 1η αγωνιστική μέρα από την πόλη Lima στην πόλη Pisco, περιελάμβανε 273 συνολικά χιλιόμετρα με τα 31 να αποτελούν την ειδική διαδρομή.

Ο Nasser Al Attiyah επιβεβαίωσε τις προβλέψεις που ήθελαν την Toyota να επικρατεί της Peugeot στις ειδικές των πρώτων ημερών, στο Peru. Ο Al Attiyah πήρε διαφορά 25 δευτερολέπτων από τον teammate του στην Toyota, Ten Brinke. Στην 3η θέση ολοκλήρωσε ο Fuchs με Borgward. Οι οδηγοί της Mini, Menzies και Roma ολοκλήρωσαν στην 4η και 5η θέση αντίστοιχα.  Ακολούθησαν δύο ακόμα Toyota, αυτά των De Villiers και Alvarez και στην 8η θέση βρέθηκε ο Mikko Hirvonen με Mini. Ο περσινός νικητής, Stephane Peterhansel ήταν ο πρώτος οδηγός της Peugeot, στην 11η θέση με διαφορά 2 λεπτών και 15 δευτερολέπτων από τον νικητή της 1ης ειδικής. Ακόμα πιο πίσω, στη 16η θέση ο Carlos Sainz ενώ ξεκίνημα με προβλήματα είχε ο Sebastian Loeb. Έχοντας πρόβλημα με τα φρένα του Peugeot από το 3ο κιόλας χιλιόμετρο της ειδικής, έχασε περισσότερα από 5 λεπτά από τον Al Attiyah. Πιο δύσκολο όμως, ήταν το ξεκίνημα του Comair, οδηγοί από τον Λίβανο, που ήταν ο πρώτος που είχε ατύχημα χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.

Στις μοτοσυκλέτες, ταχύτερος ήταν ο Sunderland με KTM που άφησε 32 δευτερόλεπτα πίσω του τον Van Beveren με Yamaha. Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο Qunitanilla με Husqvarna που άφησε μόλις 1 δευτερόλεπτο πίσω του τον Barreda με Honda.

Η 2η ειδική, έχει εκκίνηση και τερματισμό στην πόλη Pisco. Οι αγωνιζόμενοι θα κάνουν μόλις 12 χιλιόμετρα απλής διαδρομής μέχρι την εκκίνηση της ειδικής η οποία έχει μήκος 267 χιλιόμετρα.