Ανακοίνωση εξέδωσε η Euroleague, με την οποία ουσιαστικά απαντάει στη FIBA, για όλα όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες μέρες, σχετικά με κάποιες αγωνιστικές που συμπίπτουν  με τους προκριματικούς αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019.

Οι άνθρωποι  της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης αναφέρουν, πως το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τη FIBA και ότι η Euroleague έχει κάνει πολλές προτάσεις για να βρεθεί μία εναλλακτική λύση, αλλά δεν έχει πάρει απάντηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σχετικά με τα πρόσφατα σχόλια και δηλώσεις που έγιναν στα ΜΜΕ από οργανισμούς και ανθρώπους σχετικά με το αγωνιστικό πρόγραμμα της EuroLeague για την σεζόν 2017/18, η EuroLeague θα ήθελε να διευκρινίσει τα εξής:

1.Η EuroLeague και οι σύλλογοί της πάντα υποστήριζαν τις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων και θα συνεχίσουν να το κάνουν, πιστεύοντας πως είναι σημαντικοί για την προώθηση του αθλήματος στους φιλάθλους. Παρομοίως, η EuroLeague ποτέ δεν απαγόρευσε στους παίκτες να αποχωρήσουν από τους συλλόγους τους για να συμμετάσχουν στους αγώνες των εθνικών τους ομάδων και θα συνεχίσει να κάνει το ίδιο στο μέλλον. Το δικαίωμα των παικτών της EuroLeague Basketball να αποδεχθούν τις προσκλήσεις των εθνικών τους ομάδων συνεχίζει να ισχύει.

 Αντιθέτως, η EuroLeague πάντα υπερασπιζόταν την ελεύθερη επιλογή των παικτών, ομάδων, προπονητών και των μετόχων σχετικά με το που θέλουν να συμμετάσχουν. Η EuroLeague έχει καταδικάσει κάθε πίεση και απειλή κυρώσεων όπως αυτές εφαρμόστηκαν στο παρελθόν από την FIBA ή τις εθνικές της ομοσπονδίες όταν οι ενδιαφερόμενοι εξέφρασαν τη νόμιμη βούλησή τους.

 Η EuroLeague καταδικάζει κάθε μέτρο πίεσης προς τους παίκτες, τους προπονητές, τους διαιτητές και τους συλλόγους. Αυτή η ελευθερία επιλογής έχει χρησιμοποιηθεί από τους παίκτες σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς να «τραβηχθεί» περισσότερο το θέμα, ως ένδειξη σεβασμού για το FIBA EuroBasket 2017. Αποτελεί κοινή γνώση ότι στο παρελθόν πολλοί παίκτες, Ευρωπαίοι και μη Ευρωπαίοι, έχουν επανειλημμένως αποφασίσει να μην δεχθούν τις προσκλήσεις που δέχθηκαν από τις εθνικές τους ομάδες, χωρίς να υποστούν συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων γνωστών πρώην παικτών, οι οποίοι τώρα προσπαθούν να πιέσουν εν ενεργεία παίκτες.

2.Η EuroLeague δε αποδέχεται κανενός είδους μεροληπτική αντιμετώπιση προς τους παίκτες, προπονητές, διαιτητές, παρατηρητές και συλλόγων σε σύγκριση με αυτούς που αγωνίζονται σε άλλες διοργανώσεις. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τα «παράθυρα» για τις εθνικές ομάδες, όταν άλλοι ενδιαφερόμενοι έχουν δηλώσει δημόσια ότι δεν θα συμμετέχουν οι παίκτες τους, χωρίς καμία αντίδραση από την FIBA.

3.Η EuroLeague δεν είναι αυτή που τροποποίησε το πρόγραμμα της. Παραδοσιακά, η EuroLeague δεν έχει ποτέ διακόψει το πρόγραμμά της τον Νοέμβριο ή στο τέλος του Φλεβάρη. Το γεγονός ότι η FIBA αποφάσισε μονομερώς να οργανώσει αγώνες εθνικών ομάδων την ίδια ημερομηνία με τους αγώνες των συλλόγων είναι ευθύνη της FIBA. Η απόφαση της FIBA να κάνει κάτι τέτοιο είναι αντίθετη στην συμφωνία που υπήρχε με τους συλλόγους της EuroLeague από το 2004. Όπως ειπώθηκε το 2010, η EuroLeague είναι υπέρ της διοργάνωσης επίσημων αγώνων των εθνικών ομάδων στις χώρες τους. Προκειμένου να διεξαχθούν αυτοί οι αγώνες με τους καλύτερους παίκτες κάθε εθνικής ομάδας, ώστε να παρασχεθεί το καλύτερο δυνατό προϊόν στους φιλάθλους, να υπάρχει η δυνατότητα διαφήμισης από τις διεθνείς ομοσπονδίες και να υπάρξει εγγυημένος χρόνος ξεκούρασης των αθλητών μέσα στο καλοκαίρι, η EuroLeague έχει παρουσιάσει πολλές εναλλακτικές προτάσεις στην FIBA, χωρίς ανταπόκριση.

4.H EuroLeague έχει επανειλημμένως συνεργαστεί διαφημίζοντας τις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων της FIBA μέσα από δικές τις πλατφόρμες, αλλά και με το να παραχωρήσει στην FIBA πολλούς υπαλλήλους της EuroLeague όταν της ζητήθηκε και είναι διατεθειμένη να κάνει το ίδιο και στο μέλλον. Η EuroLeague λυπάται που βλέπει την FIBA να έχει απαγορεύσει την συμμετοχή διαιτητών, παρατηρητών και άλλων συλλόγων σε διοργανώσεις της επειδή και μόνο αυτοί σχετίζονται με την EuroLeague».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ