Στα άκρα φαίνεται ότι εξωθεί η Euroleague την «κόντρα» με την FIBA, καθώς στο νέο πρόγραμμα της σεζόν 2017-18 που ενέκρινε και ανακοίνωσε δεν περιλαμβάνονται κενές ημερομηνίες για τα προκριματικά των εθνικών ομάδων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Η ενέργεια αυτή της Euroleague προκάλεσε την άμεση αντίδραση και του Ευρωκοινοβουλίου, όπου η διακοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ασχολείται με θέματα Αθλητισμού, κατέθεσε, κατόπιν πρωτοβουλίας του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρου Ζαγοράκη, ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να σταματήσουν άμεσα αυτές οι πρακτικές, που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον του Ευρωπαϊκού Μπάσκετ.

Λίγη ώρα αργότερα η FIBA εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την απογοήτευσή της. Μάλιστα, η παγκόσμια ομοσπονδία μπάσκετ υπογραμμίζει ότι η ECA «ξεπερνά τις αρμοδιότητές της, βάζοντας άδικα εμπόδια στους παίκτες», ενώ αναφέρει τα κύρια σημεία που οδήγησαν σε μία κατάσταση, την οποία η ECA θα μπορούσε εύκολα να έχει αποφύγει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της FIBA:

«H FIBA είναι απογοητευμένη για το ότι η ECA ανακοίνωσε το καλεντάρι της Euroleague χωρίς να συμπεριλάβει τα «παράθυρα» για τις Εθνικές ομάδες τον Νοέμβριο του 2017 και τον Φεβρουάριο του 2018. Είχαμε λάβει διαβεβαίωση από την ECA -με επιστολή από τις 10 Νοεμβρίου 2016- πως «οι κανόνες της ECA δεν αποτρέπουν ή περιορίζουν με κανένα τρόπο την παρουσία των παικτών στις Εθνικές ομάδες».

Συνεπώς, η σημερινή απόφαση ξεκάθαρα ξεπερνά την αρμοδιότητά της σχετικά με το αν οι παίκτες θα αποφασίσουν για τους εαυτούς τους αν θα παίξουν ή όχι στις Εθνικές ομάδες. Αυτό δημιουργεί την προοπτική σύγκρουσης ανάμεσα στις ομάδες, από τη μία πλευρά, και ανάμεσα σε παίκτες και ομοσπονδίες από την άλλη.

Το να εξαναγκάζεσαι να επιλέξεις αν θα εκπροσωπήσεις έναν σύλλογο ή μία χώρα θέτει ένα άδικο και παράλογο εμπόδιο στους παίκτες, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι ελεύθεροι να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό τόσο για το σύλλογο που αγωνίζονται όσο και για την Εθνική τους ομάδα.

Η FIBA επιθυμεί να υπογραμμίσει κύρια σημεία που οδήγησαν σε μία κατάσταση, την οποία η ECA θα μπορούσε εύκολα να έχει αποφύγει:

-Το νέο καλεντάρι της FIBA εγκρίθηκε ομόφωνα από τις ομοσπονδίες των χωρών το 2014, μειώνοντας τον «φόρτο» των παικτών κατά ένα ποσοστό 26% με την κατάργηση μίας διεθνούς διοργάνωσης ανά 4 χρόνια.
-Οι ακριβείς ημερομηνίες των «παραθύρων» ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο του 2015, περισσότερα από δύο χρόνια πριν τη σύγχυση.
-Το καλεντάρι έγινε αποδεκτό από όλη την οικογένεια της FIBA, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, μέσω της ULEB (Ένωση Ευρωπαϊκών Λιγκών).
-H ECA αποφάσισε να αλλάξει το format της Euroleague και να αυξήσει τον αριθμό αγώνων από 31 σε 37 τον Ιούλιο του 2016, εισάγοντας «διπλές αγωνιστικές» σε πέντε εβδομάδες της σεζόν.
-H FIBA έθεσε σε ισχύ το μεγαλύτερο ασφαλιστικό πρόγραμμα παγκοσμίως στο μπάσκετ, για να προστατεύσει τους παίκτες και τα συμβόλαιά τους.
-Το δικαστήριο του Λουξεμβούργου αποφάσισε ότι το νέο καλεντάρι της FIBA δεν συνιστά παραβίαση της συμφωνίας ανάμεσα σε FIBA Europe και Euroleague, η οποία πάντως τερματίστηκε το 2015.
-H ECA απέσυρε την ιδέα να αρχίσει η Euroleague μία εβδομάδα νωρίτερα τον Οκτώβριο του 2017 και να εισάγει μόνο μία ακόμη «διπλή αγωνιστική», ώστε να βοηθήσει τους αγώνες των Εθνικών ομάδων.
Η παγκόσμια οικογένεια του μπάσκετ παραμένει ενωμένη πίσω από το νέο καλεντάρι που συμπεριλαμβάνει 140 Εθνικές ομάδες με όνειρο την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Το καλεντάρι διαμορφώθηκε έπειτα από μία παγκόσμια διαδικασία συνεννόησης και θα βοηθήσει την ανάπτυξη του αθλήματος με τη «γοητεία» πως οι Εθνικές ομάδες θα παίζουν στην έδρα τους και εξασφαλίζοντας την παραγωγή μίας νέας και ταλαντούχου γενιάς στα επόμενα χρόνια
».

Ζαγοράκης: «Κανείς δεν μπορεί να στερήσει σε αθλητή το δικαίωμα να φορέσει το εθνόσημο»

Με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση της Euroleague, για ορισμό αγώνων τις ημέρες των προκριματικών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μπάσκετ, η διακοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ασχολείται με θέματα Αθλητισμού, κατέθεσε, κατόπιν πρωτοβουλίας του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρου Ζαγοράκη, ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να σταματήσουν άμεσα αυτές οι πρακτικές, που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον του Ευρωπαϊκού Μπάσκετ.

Μαζί με τον Ζαγοράκη την ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνυπογράφουν οι δύο συμπρόεδροι της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας για τον Αθλητισμό Σαντιάγκο Φίσας Αιχελά (Ισπανία) και Μαρκ Ταραμπέλα (Βέλγιο), όπως επίσης και οι Αντιπρόεδροι, Μπόγκνταν Βέντα (Πολωνία) και Βιρτζίνιε Ροζιερέ (Γαλλία).

«Η φανέλα με το εθνόσημο αποτελεί την ύψιστη τιμή για κάθε παίκτη. Κανένας δεν μπορεί να στερήσει αυτό το δικαίωμα από τους αθλητές. Στόχος μας δεν είναι να παρέμβουμε στην τρέχουσα διαμάχη μεταξύ Euroleague και FIBA. Το εναντίον, επιδίωξη μας είναι να προωθήσουμε το διάλογο μεταξύ των δυο πλευρών για το καλό του ευρωπαϊκού μπάσκετ στο σύνολό του. Οι παίκτες ωστόσο δεν μπορεί να είναι όμηροι επιδιώξεων και στρατηγικών που δεν έχουν καμία σχέση με το ίδιο το άθλημα», ανέφερε σε σχετική του δήλωση ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Τζάμπολ στις 12 Οκτωβρίου στην Ευρωλίγκα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνεδρίαση των 40 ομάδων που θα συμμετέχουν στην Euroleague και στο EuroCup και εγκρίθηκε το αγωνιστικό πρόγραμμα της νέας σεζόν. Η διοργανώτρια αρχή αποφάσισε να διεξαχθούν κανονικά οι αγωνιστικές της Euroleague που συμπίπτουν με τις ημερομηνίες που η FIBA έχει ορίσει για την διεξαγωγή των προκριματικών αγώνων για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019. Η απόφαση αυτή της Euroleague θα επηρεάσει όλες τις εθνικές ομάδες, αφού δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους διεθνείς που θα αγωνίζονται στις κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και σίγουρα αναμένεται να υπάρξει απάντηση από την πλευρά της FIBA.
Το τζάμπολ της πρώτης αγωνιστικής της κανονικής περιόδου για την Euroleague θα γίνει στις 12 Οκτωβρίου και της 30ης και τελευταίας αγωνιστικής στις 16 Απριλίου. Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν τα πλέι οφ από τις 17 Απριλίου έως την 1η Μαΐου, ενώ το Φάιναλ-4, που φέτος θα διεξαχθεί στο Βελιγράδι, είναι προγραμματισμένο για το διάστημα 18-20 Μαΐου.
Η κανονική περίοδος του ΕuroCup θα αρχίσει στις 11 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 27 Δεκεμβρίου. Το TOP-16 θα διαρκέσει από τις 3/1 έως τις 7/2. Τα προημιτελικά θα αρχίσουν στις 6 Μαρτίου και τα ημιτελικά στις 20 Μαρτίου. Η σειρά των τελικών, που θα κριθεί στις 2 νίκες, θα αρχίσει στις 10 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί είτε στις 13 Απριλίου είτε στις 16 Απριλίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ