Ο Γερμανός παγκόσμιος πρωταθλητής, Περ Μερτεζάκερ, προκάλεσε ένα κύμα με τις αποκαλύψεις του για το ψυχολογικό άγχος στο ποδόσφαιρο. Στη Νότια Ευρώπη, παγκόσμιοι πρωταθλητές και αστέρια ομολογούν κάτι παρόμοιο.

Ο Μερτεζάκερ, τόνισε ότι είναι μεγάλη η πίεση στους επαγγελματίες παίκτες, υποστηρίζοντας ότι αρκετές φορές εκείνος αισθανόταν ναυτία και είχε τάσεις προς εμετό και διάρροιες πριν από αγώνες, ενώ δεν δίστασε να τονίσει ότι σχεδόν ανακουφίστηκε από τον αποκλεισμό της Γερμανίας στο Μουντιάλ του 2006.

Όλα αυτά, πυροδότησαν ένα κύμα διεθνούς συμφωνίας και αλληλεγγύης από διάσημους συναδέλφους του. Παρόμοιες ιστορίες με του 33χρονου που παίζει στην Άρσεναλ από το 2011 και από το καλοκαίρι θα αναλάβει τις ακαδημίες της, ανέφεραν διεθνείς αστέρες στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

«Αν το ποδόσφαιρο είναι ένας εφιάλτης» ήταν ο τίτλος της «Marca», αναφέρονταν ιστορίες των Αντρές Ινιέστα, Μπόγιαν Κρκιτς και Αντρέ Γκόμες.

«Μερικές φορές φοβόμουν να βγω από το σπίτι μου», είπε ο Αντρέ Γκόμες, ενώ ο Φάμπιο Κοεντράο τόνισε για την θητεία του στη Ρεάλ Μαδρίτης: «Ένιωσα σαν το ασχημόπαπο επειδή οι άνθρωποι δεν αναγνώριζαν τις υπηρεσίες μου. Με αυτόν τον τρόπο, η εμπιστοσύνη ενός ποδοσφαιριστή υποχωρεί στο 50%».

Ο Ινιέστα αντιμετώπισε σοβαρή κρίση μετά το θάνατο του φίλου του Ντάνι Ζάρκε της Εσπανιόλ το 2009. «Το χειρότερο ήταν ότι δεν γνώριζα τι μου έφταιγε», έγραψε ο Ινιέστα στην αυτοβιογραφία του. «Δεν υπήρχε σύνδεση μεταξύ σώματος και μυαλού».

Ο Μπόγιαν Κρκιτς, είχε φοβηθεί πολύ στην συμμετοχή του στο Euro 2008. «Δεν έχω τη δύναμη», δήλωσε ο επιθετικός στον πρώην ομοσπονδιακό προπονητή της Ισπανίας, Λουίς Αραγονιές. «Αισθανόμουν πολύ βρώμικος. Ήμουν ζαλισμένος κάθε μέρα για πέντε μήνες».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ