Η «Προοδευτική Νεολαία» ιδρύθηκε το 1927 και από τότε εχει διαγράψει μία σημαντική πορεία στην αθλητική ιστορία της χώρας.

Η Προοδευτική, ή Προό, όπως την αποκαλούν οι φίλοι της, έχει βυσσινϊ και άσπρο χρώμα και έμβλημα το Φοίνικα. Με θητείες σε όλες τις εθνικές κατηγορίες αλλά και περιπλανήσεις στα πειραϊκά πρωταθλήματα, δεν έπαψε στιγμή να συσπειρώνει τον κόσμο της. Στην ιστορία έχουν μείνει τα τοπικά ντέρμπι με το γείτονά της τον Ιωνικό Νικαίας.

proodeftiki-simaΗ ίδια έχει έδρα το για πολλά χρόνια ξερό – τώρα βέβαια με χόρτο – δημοτικό γήπεδο Nίκαιας, όπου εκτός από την ίδια αγωνίζονται και άλλα σωματεία, ενώ έχει γίνει γνωστό στο πανελλήνιο, επειδή για χρόνια φιλοξενούσε το ντέρμπι της Μεγάλης Παρασκευής Βραδυπωριακός – Ταλαιπωριακός, που τα τελευταία χρόνια μας έχει λείψει.

Ιδιαίτερα ενεργός είναι ο σύνδεσμος βετεράνων της Προοδευτικής, που με αφορμή τη συμπλήρωση των 70 χρόνων, ετοιμάζει εκδηλώσεις, όπως αυτή της 18ης Ιανουαρίου. Όπως μας ενημέρωσαν φίλοι της ομάδας, τα γενέθλια είναι του ποδοσφαιρικού τμήματος, αφού ο σύλλογος προϋπήρχε με άλλες δραστηριότητες.

proo

Κείμενο & φωτο: Nάσος Μπράτσος

 

 

 

p4060001
έξω από τα αποδυτήρια της ομάδας

p4060007proo

2010 Βραδυπωριακός - Ταλαιπωριακός
2010 Βραδυπωριακός – Ταλαιπωριακός