Οι Φούρνοι Κορσεών, ανήκουν διοικητικά στο νομό Σάμου, πρόκειται για συστάδα νησιών με τρία χωριά τους Φούρνους, τη Χρυσομηλιά και τη Θύμαινα που βρίσκεται στο ομώνυμο νησί. Εκτός από τουριστικός προορισμός και εκτός από τη σημαντική δράση στον τομέα των τοπικών προϊόντων που παράγουν, έχουν και την ομάδα τους τον Κουρσάρο, που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Σάμου.  Μας απάντησαν στις ερωτήσεις μας ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Γλαρός και οι παίκτες Σοφύλακας Διαμαντίδης, Κωνσταντίνος Παδιάς και Δημήτριος Μαρκάκης.

-Πότε ιδρύθηκε ο Κουρσάρος και ποια ανάγκη ήρθε να καλύψει;

-Η ομάδα του Κούρσαρου ιδρύθηκε το 1996. Ήταν μια πρωτοποριακή για τα δεδομένα των Φούρνων η ίδρυση Αθλητικού Συλλόγου που ήρθε να καλύψει ανάγκες άθλησης  και επικοινωνίας των νέων και όχι μόνο του νησιού καθώς στο νησί δεν υπήρχε γυμναστήριο ή άλλος χώρος άθλησης.

12347870_1016709021707964_913783495704846224_n -Πόσα αγωνιστικά τμήματα έχει (ανδρικό, γυναικείο, κλπ) και σε ποια αθλήματα;

-Ο Α.Σ. Κούρσαρος δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο ποδόσφαιρο κυρίως στο ανδρικό και παιδικό τμήμα ενώ αξίζει να αναφερθεί η «τολμηρή» απόπειρα δημιουργίας γυναικείου τμήματος περίπου πριν από 3 χρόνια.

-Πόσοι εν ενεργεία αθλητές  και αθλήτριες συμμετέχουν στο σύλλογο;

-Τα εγγεγραμμένα μέλη του Α.Σ. Κούρσαρος  είναι 116. Τα ενεργά αυξομειώνονται ανά εποχή καθώς αρκετά μέλη αποχωρούν προσωρινά λόγω σπουδών ή άλλων υποχρεώσεων.

 -Ποιο είναι το «κέρδος» όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό στους Φούρνους;

-Οι Φούρνοι όντας μικρό νησί δεν παρέχει πολλές ευκαιρίες στους νέους. Το κέρδος από την αθλητική ενασχόληση είναι τεράστιο καθώς:

– αναπτύσσεται η ευγενής άμιλλα

– η επικοινωνία

– η συνεργασία

– η αλληλεγγύη και

– σχέσεις ζωής μεταξύ των μελών.

10592658_1007016046010595_6818159129758868158_n

-Υπάρχουν αθλητές από τη Θύμαινα και αν ναι, τι σημαίνει από άποψη μετακίνησής τους η συμμετοχή τους;

-Ναι, υπάρχουν αθλητές τόσο από Θύμαινα όσο και από Χρυσομηλιά. Ειδικά για τους αθλητές της Θύμαινας οι οποίοι κατοικούν σε ξεχωριστό νησί αποτελεί ιδιαίτερη χαρά η συμμετοχή τους. Οι άνθρωποι αυτοί ξεπερνούν δυσμενείς και αντίξοες καιρικές συνθήκες προκειμένου να υποστηρίξουν με τη συμμετοχή τους στην ομάδα.

 -Ποιες είναι οι αθλητικές υποδομές στους Φούρνους και πόσο έχει επηρεαστεί το τελευταίο διάστημα η αθλητική ζωή από το θέμα της αδειοδότησης των εγκαταστάσεων;

-Στους Φούρνους έχει κατασκευαστεί το Δημοτικό Γήπεδο μέσω του Δήμου Φούρνων Κορσεών στα πλαίσια του προγράμματος ΕΣΠΑ. Επίσης υπάρχουν από ένα γήπεδο 5×5 σε Φούρνους, Χρυσομηλιά και  Θύμαινα.

Δυστυχώς η κωλυσιεργία αδειοδότησης των εγκαταστάσεων έχει δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα καθώς:

– Ο Α.Σ. Κούρσαρος αναγκάστηκε να κάνει  χρήση έδρας για 2 συνεχή έτη σε άλλο νησί και πιο συγκεκριμένα στην Ικαρία, και

– Όλοι οι αγώνες είτε όντας γηπεδούχοι είτε όχι, είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των παικτών αφού σε εβδομαδιαία βάση αναγκαζόταν να μετακινηθούν στα πλαίσια του Πρωταθλήματος. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ψυχολογία των παικτών επιβαρυνόταν αρκετές φορές ακόμη περισσότερο όταν οι καιρικές συνθήκες δυσχέραιναν ή απειλούσαν με αναβολή τον κάθε αγώνα, εφόσον η ομάδα δεν μπορούσε να παραστεί.

11268977_870039299708271_5870895256737631702_n -Με δεδομένο ότι οι υπόλοιπες ομάδες είναι από τη Σάμο και την Ικαρία, τι σημαίνει η μετακίνηση της ομάδας, τόσο από οικονομική άποψη, όσο και από το θέμα των ακτοπλοϊκών δρομολογίων;

-Γεγονός είναι ότι η ανάγκη μετακίνησης του Α.Σ. Κούρσαρου προς Ικαρία ή Σάμο δημιουργεί τόσο οικονομικά όσο και πρακτικά προβλήματα καθώς αφενός η μετακίνηση είναι δαπανηρή παρά τη ναύλωση πλοιαρίου από την Ε.Π.Σ. Σάμου και αφετέρου οι παίκτες έχουν και άλλες πέραν των αθλητικών υποχρεώσεις που δεν τους επιτρέπουν πάντα την απροβλημάτιστη συμμετοχή και παρουσία τους.

Επιπλέον, συχνά έχουν υποχρεωθεί σε διανυκτέρευση εκτός Φούρνων, γεγονός που επιβαρύνει οικονομικά ακόμη περισσότερο την ομάδα και δημιουργεί έντονο αίσθημα ευθύνης προς τα νεότερα μέλη.

-Πόσο η τοπική κοινωνία (άτομα ή φορείς) στηρίζουν την προσπάθεια του Κουρσάρου, από άποψη προσέλευσης στις δραστηριότητές του, αλλά και στις προσπάθειες οικονομικής ενίσχυσης των λειτουργικών του εξόδων;

-Παλαιότερα ο Α.Σ. Κούρσαρος επιδοτείτο σε εφάπαξ ετήσια βάση από Κωδικό Αριθμό του προϋπολογισμού του Δήμου Φούρνων.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια εξαιτίας γραφειοκρατικών προβλημάτων δεν καθίσταται δυνατή, στερώντας την ομάδα από μια ουσιαστική βοήθεια.

Ο Α.Σ. Κούρσαρος προσπαθεί με διάφορες δραστηριότητες ( ημερολόγια, πάρτι, εκδηλώσεις κλπ) να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία η οποία φιλότιμα συμμετέχει ενισχύοντας κάθε προσπάθεια.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στους έκτακτους χορηγούς  της ομάδας οι οποίοι καλύπτουν με τις χορηγίες τους ανάγκες ένδυσης, υπόδησης αλλά και αθλητικού υλικού.

 Φωτο: Eυχαριστούμε θερμά την Αθανασία Ψωμά για το φωτογραφικό υλικό

FB: Κουρσάρου

 Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος

 

Σχετική είδηση: Το ert.gr στο νησί των Κουρσάρων – Φούρνοι: τα φιόρδ του Αιγαίου