«Υποκριτική και παραπλανητική» χαρακτηρίζει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τη χθεσινή (22/7) ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ, περί καθυστέρησης στην καταβολής της δεύτερης δόσης της κρατικής επιχορήγησης. Η ΓΓΑ επισημαίνει στην απάντησή της ότι τα έγγραφα της εκταμίευσης έχουν υπογραφεί από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, εδώ και ένα μήνα, όμως η ομοσπονδία στίβου δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Παράλληλα, η ΓΓΑ γνωστοποιεί ότι, τόσο ο ΣΕΓΑΣ όσο και άλλες αθλητικές ομοσπονδίες, έχουν λάβει επείγον έγγραφο από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, για «υποχρέωση απογραφής και ένταξης στο σύστημα πληρωμής», χωρίς την οποία δεν επιτρέπεται να γίνει εκταμίευση της επιχορήγησης.

Αναλυτικά η απάντηση της ΓΓΑ στον ΣΕΓΑΣ:

«Αναφορικά με την υποκριτική και παραπλανητική ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΓΑΣ, στις 22/07/2020, για «πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή της δεύτερης δόσης της κρατικής επιχορήγησης στις Ομοσπονδίες» και «ασυνέπεια και αδιαφορία του σημερινού Υφυπουργού Αθλητισμού», επισημαίνονται τα εξής:

Μέχρι και χθες, 22/07/2020, ο ΣΕΓΑΣ ακόμα τροφοδοτούσε τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΑ με σχετικά δικαιολογητικά, προκειμένου κατόπιν να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του! Η «έγκριση προϋπολογισμού» είναι προϋπόθεση απαραίτητη για να εκταμιευθεί η β΄ δόση της τακτικής επιχορήγησής του, ύψους 1.000.200 (η α΄ δόση ύψους 1.500.000 εκταμιεύτηκε στα μέσα Μαρτίου).

Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, έχει υπογράψει για τα ποσά, που αφορούν στη β΄ δόση της επιχορήγησης όλων των Ομοσπονδιών, εδώ και ένα μήνα.

Επιπλέον, στις 21/07/2020 στον ΣΕΓΑΣ, μεταξύ άλλων Ομοσπονδιών, Συνδέσμων και Ενώσεων, απεστάλη «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (Υπουργείο Οικονομικών, Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Γενική Διεύθυνση Θησαυροφυλακίου και Δημοσιονομικών Κανόνων) για «υποχρέωση απογραφής και ένταξης στο σύστημα πληρωμής». Υποχρέωση, η οποία μέχρι να εκπληρωθεί, εκτός από ποινικές, αστικές και διοικητικές ευθύνες, δεν επιτρέπει εκταμίευση της επιχορήγησης.

Για την υποχρέωσή του αυτή ο ΣΕΓΑΣ, μεταξύ άλλων Ομοσπονδιών, Συνδέσμων και Ενώσεων, είχε ενημερωθεί και από τον κ. Αυγενάκη, επισήμως και γραπτώς, από τις 25/10/2019.

Το «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, πέραν τους ΣΕΓΑΣ, αφορά και σε:
* Ελληνική Ομοσπονδία Τάε Κβο Ντο Ελλάδος
* Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία
* Ελληνική Ομοσπονδία Γκολφ
* Ελληνική Ομοσπονδία Γουσού Κουνγκ Φου
* Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ
* Ελληνική Ομοσπονδία Φίλαθλων Σωματείων Αντιπτέρισης
* Ελληνική Φίλαθλος Ερασιτεχνική Ομοσπονδία Ζιου Ζίτσου
* Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος
* Πανελλήνια Ομοσπονδία Κικ Μπόξινγκ
* Ελληνική Ομοσπονδία Κριτών Κλασσικού Αθλητισμού
* Πανελλήνια Ένωση Προπονητών Ποδοσφαίρου
* Σύνδεσμος Ελλήνων Διαιτητών Υδατοσφαίρισης
* Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης
* Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών
* Ένωση Σωματείων Πετοσφαίρισης Αθηνών και Ανατολικής Αττικής
* Ένωση Σωματείων Πετοσφαίρισης Δυτικής Αττικής
* Ένωση Σωματείων Πετοσφαίρισης Μακεδονίας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ