Την Τετάρτη 6 Μαΐου, η UCI, η παγκόσμια ομοσπονδία ποδηλασίας, ανακοίνωσε ένα συμπτυγμένο αγωνιστικό πρόγραμμα σε μια προσπάθεια να «σωθεί» η αγωνιστική χρονιά. Μέσα σε διάστημα τριών μηνών έχουν ενταχθεί οι τρεις μεγάλοι γύροι, πολλοί κλασσικοί μονοήμεροι ή ολιγοήμεροι αγώνες και το παγκόσμιο πρωτάθλημα δρόμου. Ο Ιταλικός τύπος όμως, δε δέχτηκε με χαρά το πρόγραμμα αυτό αφού όπως γράφουν οι Ιταλικές εφημερίδες ο Γύρος της Ιταλίας, το φημισμένο Giro d’Italia είναι ο μεγάλος χαμένος αφού οι 6 τελευταίες μέρες του αγώνα συμπίπτουν με τις 6 πρώτες του Γύρου Ισπανίας (La Vuelta) ενώ συμπίπτουν και τρεις κλασσικοί αγώνες του Βορρά (Liege, Flanders και Roubaix). Κατά τον Ιταλικό τύπο, η UCI λειτούργησε υπέρ του Γύρου της Γαλλίας (Le Tour de France) αφού είναι ο μοναδικός από τους τρεις μεγάλους γύρους που δεν επηρεάζεται από άλλους αγώνες και αυτό συνέβη, κατά τον Ιταλικό τύπο, κάτω από πολιτικές πιέσεις. Η Ιταλία, στην οποία οι νεκροί λόγω του Covid 19 ξεπέρασαν τις 29.000 θα φιλοξενήσει τον πρώτο αγώνα του νέου ημερολογίου (Strade Bianche την 1η Αυγούστου) αλλά και τον τελευταίο (Giro di Lombardia στις 31 Οκτωβρίου).

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και αντιπρόεδρος της UCI, Renato Di Rocco, υπερασπίστηκε το ημερολόγιο που ανακοινώθηκε λέγοντας πως ήταν σημαντικό να διατηρηθούν οι 3 εβδομάδες του αγώνα της Ιταλίας και ήταν αναπόφευκτο κάποιες μέρες να συμπέσουν με άλλους αγώνες. Η Gazzetta Dello Sport, η καθημερινή αθλητική εφημερίδα της Ιταλίας που διοργάνωσε για πρώτη φορά το Giro d’Italia το 1909 και εμπλέκεται ακόμα στη διοργάνωση, ζητά εξηγήσεις και μία συγνώμη από τον πρόεδρο της UCI, David Lappartient, προς τα εκατομμύρια οπαδών και την ιστορία του αγώνα ενώ κυκλοφόρησε με τον τίτλο Rosa di Rabbia, δηλαδή θυμωμένη ροζ, εννοώντας τη χαρακτηριστική ροζ φανέλα που φορά ο πρωτοπόρος και κατακτά ο νικητής του αγώνα.

Το μεγάλο όνομα της ποδηλασίας, ο Σλοβάκος Peter Sagan, είχε ανακοινώσει στην αρχή της χρονιάς πως θα συμμετείχε για πρώτη φορά στην καριέρα του στο Giro d’Italia, δίνοντας επιπλέον αίγλη και ενδιαφέρον στον αγώνα. Είναι όμως πιθανό να αναθεωρήσει τα πλάνα του και να προτιμήσει να συμμετέχει στις τρεις κλασσικές του Βορρά στις οποίες είναι σπεσιαλίστας και έχει αναδειχθεί νικητής στο παρελθόν.

Το Giro d’Italia επρόκειτο να ξεκινήσει το Σάββατο 9 Μαΐου από τη Βουδαπέστη. Όμως, λόγω της παγκόσμιας πανδημίας, θα ξεκινήσει στις 3 Οκτωβρίου, κατά πάσα πιθανότητα από τη Νότια Ιταλία.