Ο 6ος Ημιμαραθώνιος Αθήνας θα αποτελέσει και φέτος αφετηρία για την Άνοιξη και η μεγάλη αφορμή ώστε δρομείς όλων των ηλικιών να φορέσουν την αθλητική τους περιβολή. Το κορυφαίο γεγονός θα γίνει στις 19 Μαρτίου με τη φιλοδοξία ότι θα βγάλει στους δρόμους της πρωτεύουσας περίπου 21.000 δρομείς όλων των ηλικιών.

Στην συνέντευξη Τύπου είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς και να εκφράσουν την πεποίθηση τους πως και φέτος ο Ημιμαραθώνιος θα αποτελέσει ένα μεγάλο αθλητικό, πολιτιστικό και τουριστικό γεγονός στην πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Αλλωστε ευρύτερος σκοπός της διοργάνωσης είναι να μετατραπεί σε ένα μοναδικό αθλητικό γεγονός με έντονα πολιτιστικά, τουριστικά, ψυχαγωγικά και νεανικά χαρακτηριστικά έτσι ώστε να προσελκύει χιλιάδες ανθρώπους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε στο κτήριο της ERGO, που αποτελεί το μεγάλο χορηγό της διοργάνωσης.

«Κάθε χρόνο ο Ημιμαραθώνιος γίνεται καλύτερος και μεγαλύτερος. Τελευταία εκτίμηση ως τώρα, είναι ότι στις 19 Μαρτίου 20.000 δρομείς θα τρέξουν σε όλες τις αποστάσεις, αριθμός ρεκόρ για το συγκεκριμένο αγώνα. Ένας αγώνας που σηματοδοτεί την αφετηρία της άνοιξης και συγκεντρώνει πολύ κόσμο στο κέντρο της Αθήνας.

Θέλω τέλος να ζητήσω από τα ΜΜΕ να μεταφέρουν τον παλμό στον κόσμο της Αθήνας, ώστε να είναι εκεί, να είναι μαζί μας στις 19 Μαρτίου για να προσθέσουν το δικό τους χαμόγελο, στα χαμόγελα που θα γεμίσουν το κέντρο της Αθήνας», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης είπε:

«Δεν είναι πάρα πολύ συχνό να βλέπεις ότι έχεις αρχίσει κάτι και στη συνέχεια να το βλέπεις να ανθίζει και πηγαίνει καλά. Αυτό συμβαίνει με τον Ημιμαραθώνιο που ξεκίνησε επί δημαρχίας μου το 2012 και όταν έρθει η ώρα να παραδώσω το θεσμό, να ξέρω ότι όλα πήγαν καλά.

Είναι πάρα πολύ σημαντικός αγώνας για την πόλη, για την επισκεψιμότητα και τον τουρισμό της, για αυτό και φέραμε τη διοργάνωση το Μάρτιο από το Μάιο. Είναι σημαντικό για την πόλη να επεκτείνουμε την προσέλευση τουριστών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ακόμα και εποχές που δεν είναι τόσο δημοφιλείς. Αυτό θα συμβεί εάν υπάρχουν γεγονότα κάθε εβδομάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ώστε να κάνουμε την Αθήνα ελκυστικό προορισμό.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια υπάρχει πολύ μεγάλη τουριστική άνοδος στην Αθήνα. Ο πρώτος λόγος είναι ότι η ευρύτερη γειτονιά μας δεν προσφέρεται λόγω γεγονότων για επίσκεψη. Υπάρχει όμως και μία συστηματική δουλειά του Δήμου Αθηναίων με τους φορείς για να το πετύχουμε αυτό. Μπορείτε να δείτε την τελευταία τουριστική καμπάνια που κάναμε και αισιοδοξούμε ότι βάσει και των προβλέψεων, η τουριστική κίνηση θα πάει πολύ καλύτερα.

Εμείς στον Δήμο Αθηναίων τρέχουμε για να το πετύχουμε αυτό. Αλλά και ο κόσμος τρέχει για να την υγεία του και για να νιώσει καλύτερα. Η Αθήνα λοιπόν προσελκύει κόσμο και έχει μεγάλη σημασία να διατηρούμε αυτούς τους αθλητικούς θεσμούς, όπως είναι ο Ημιμαραθώνιος και ο Μαραθώνιος.»

Ο νικητής της περσινής διοργάνωσης, Κώστας Γκελαούζος, ήταν στο πάνελ και είπε: «Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Φέτος πάλι θα έχουμε τη χαρά να τρέξουμε στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας και παράλληλα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Ελπίζω ο καιρός να είναι καλός, να βοηθήσει και τον κόσμο να χαρεί τον αγώνα και τους αθλητές να αποδώσουν. Ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας εκτός από ένας δυνατός αγώνας, είναι και μια γιορτή, οπότε ελπίζω να είμαστε όλοι εκεί και να τον χαρούμε, να γιορτάσουμε. Εύχομαι καλή επιτυχία στους διοργανωτές, στους χορηγούς, στους αθλητές και σε όσους μετάσχουν».

«Είμαι τόσο συχνά στην Ελλάδα, που όπως λέει ο Δήμαρχος Αθηναίων θα μπορούσα να πάρω και δεύτερη υπηκοότητα», είπε αρχικά αστειεύομενος ο πρόεδρος της AIMS, Πάκο Μποράο, και συμπλήρωσε: «Αρχικά σας ευχαριστώ για όσα κάνετε για την AIMS και το δρομικό κίνημα γενικώς. Η απόσταση του μαραθωνίου είναι μεγάλης σημασίας για όλους, όμως, ο ημιμαραθώνιος είναι αυτή τη στιγμή πιο δημοφιλής και αναπτυσσόμενος σε όλο τον κόσμο, καθώς η απόσταση του είναι πιο προσιτή για περισσότερους δρομείς. Ο Ημιμαραθώνιος Αθήνας προσφέρει σε διάφορους τομείς. Έχει κοινωνικά οφέλη, προσφέρει ευτυχία στους δρομείς και αυτό το βλέπεις στο πρόσωπο τους όταν περνούν την γραμμή του τερματισμού».

Ο νέος πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Κώστας Μπιτζάνης, τόνισε: «Ο ΟΠΑΝΔΑ στηρίζει και θα συνεχίζει να στηρίζει γεγονότα που απευθύνονται σε μεγάλο κοινό. Ένα από αυτά είναι και ο Ημιμαραθώνιος, που μεταξύ άλλων δίνει ζωντάνια και παλμό στην πόλη μας και την ευκαιρία στους πολίτες να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην άθληση. Ραντεβού στην Αθήνα στις 19 Μαρτίου».

Ο πρόεδρος των Special Olympics, Διονύσης Κοδέλλας, είπε: «Ο αγώνας γεμίζει τον κόσμο με χαμόγελα. Οι αθλητές των Special Olympics περιμένουν τον αγώνα με ανυπομονησία, προπονούνται σκληρά και είναι διαφορετικοί άνθρωποι».

Tέλος, ο τεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης, Βαγγέλης Παπαποστόλου, τόνισε: «Κάθε φορά προσπαθούμε να μετατρέψουμε με ασφάλεια τους δρόμους σε αγωνιστικό χώρο και τα πεζοδρόμια σε κερκίδες. Είναι μια μεγάλη αθλητική γιορτή. Προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες κι αλλάζουμε την εκκίνηση των 3 χλμ και την τοποθετούμε επί της Βασ. Σοφίας στο ύψος της ΛΑΕΔ για να υποδεχτούμε 4.500-5.000, πολλαπλάσιους από πέρυσι. Από φέτος έχουμε και παιδικό αγώνα με περισσότερες από 1.000 συμμετοχές. Ο αγώνας των 5 χλμ θα ξεπεράσει τις 10.000 συμμετοχές».