Η Αμερικανίδα σπρίντερ Σα΄Κάρι Ρίτσαρντσον, η κορυφαία ίσως σπρίντερ αυτή την εποχή στον παγκόσμιο στίβο, παραδέχτηκε την Παρασκευή ότι ήταν θετική σε μαριχουάνα κατά τα αμερικανικά τράιαλ που έγιναν στα τέλη Ιουνίου, γεγονός που θέτει σε αμφισβήτηση την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (23 Ιουλίου – 8 Αυγούστου).

Η Ρίτσαρντσον, που τέθηκε σε προσωρινό αποκλεισμό για ένα μήνα από τις 28 Ιουνίου από τον Αμερικανικό Οργανισμό Αντι-Ντόπινγκ (Usada), μίλησε για «μια οδυνηρή συναισθηματική κατάσταση» αφού έμαθε τον θάνατο της βιολογικής της μητέρας, για να δικαιολογήσει τη λήψη της μαριχουάνας.

«Οι κανόνες είναι σαφείς, αλλά αυτό είναι θλιβερό σε πολλά επίπεδα. Ας ελπίσουμε ότι η αποδοχή της ευθύνης και η απολογία της θα είναι ένα σημαντικό παράδειγμα για όλους μας ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε με επιτυχία τις λυπηρές μας αποφάσεις, παρά τις δυσάρεστες συνέπειες για αυτές», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της USADA Τρέιβις Τίγκαρντ.

Όπως διευκρίνισε όμως η ομοσπονδία στίβου των ΗΠΑ τα αποτελέσματα της αθλήτριας διαγράφηκαν και ουσιαστικά τέθηκε εκτός Ολυμπιακών Αγώνων.

Σε ερώτηση για το αν ήλπιζε να της δοθεί η ευκαιρία να αγωνιστεί στο Τόκιο, η Ρίτσαρντσον είπε: «Αυτή τη στιγμή απλώς βάζω όλο τον χρόνο και την ενέργειά μου να αντιμετωπίζω αυτό που πρέπει για να θεραπεύσω τον εαυτό μου. Έτσι, εάν μου επιτραπεί να πάρω την ευκαιρία (στους Ολυμπιακούς Αγώνες) θα ήμουν ευγνώμων για αυτό, αλλά αν όχι, τότε θα επικεντρωθώ στον εαυτό μου».

Και πρόσθεσε: «Είναι μόνο μία διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, είμαι 21 ετών, είμαι πολύ νέα. Σε αντίθεση με τους περισσότερους, έχω πολλούς Αγώνες που μένουν για να αγωνιστώ και έχω αρκετό ταλέντο να στηριχτώ, γιατί όλα όσα κάνω έρχονται από μένα φυσικά, και κανένα στεροειδές, τίποτα. Αυτό το περιστατικό αφορούσε τη μαριχουάνα, οπότε μετά την επιστροφή μου θα επιστρέψω και θα είμαι σε θέση να αγωνιστώ, παίρνοντας κάθε μέτρο προστασίας που χρειάζεται».

Η κάνναβη απαγορεύεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ (WADA), αλλά εάν οι αθλητές μπορούν να αποδείξουν ότι η χρήση της ουσίας δεν σχετίζεται με τις αθλητικές επιδόσεις, τότε επιβάλλεται αποκλεισμός τριών μηνών και όχι τα συνήθη τέσσερα χρόνια. Εάν μάλιστα, ένας αθλητής είναι πρόθυμος να αναλάβει εγκεκριμένο πρόγραμμα θεραπείας σε συνεργασία με τον εθνικό του οργανισμό κατά του ντόπινγκ, τότε η απαγόρευση μπορεί να μειωθεί σε ένα μήνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ