Οι «στενές επαφές» ενός κρούσματος κορονοϊού, όπως -για παράδειγμα- συνέβη στην ποδοσφαιρική ομάδα της Νότιας Αφρικής, πρέπει να μπορούν να προπονούνται, σύμφωνα με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), εν΄ όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, που αρχίζουν την ερχόμενη Παρασκευή 23 ΙΟυλίου.

Τέσσερις ημέρες πριν από την Τελετή Εναρξης, η ΔΟΕ και οι διοργανωτές αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου πρόκληση. Να εξασφαλίσουν την ασφαλή διεξαγωγή της κορυφαίας διοργάνωσης, διατηρώντας παράλληλα την αθλητική… Δικαιοσύνη.

Ωστόσο, εάν η απομόνωση των συμμετεχόντων που βρέθηκαν «θετικοί» στον κορονοϊό δεν προκαλεί συζήτηση, όπως συνέβη με δύο ποδοσφαιριστές της Νότιας Αφρικής, η αντιμετώπιση των «επαφών» είναι πιο λεπτή.

Σήμερα (19/7), στην καθημερινή τους έκθεση για τις υποθέσεις Covid-19, οι διοργανωτές αποκάλυψαν ότι «21 άτομα» θεωρούνταν «στενές επαφές» αυτών των τριών μελών της αντιπροσωπείας της Νοτίου Αφρικής ή πιθανότατα συμπαίκτες τους.

«Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε αυτοί οι αθλητές, λίγες μέρες πριν από την συμμετοχή τους στην διοργάνωση, «να κάνουν το ελάχιστο που χρειάζονται για να προετοιμαστούν», εξήγησε στον τύπο, ο Πιερ Ντουκρεϊ, αναπληρωτής διευθυντής των Ολυμπιακών Αγώνων, για λογαριασμό της ΔΟΕ.

Υποβάλονται σε ελεγχο σε καθημερινή βάση, μέσω ρινοφαρυγγικών εξετάσεων, ενώ γευματίζουν στο δωμάτιό τους, μετακινούνται με ειδικά οχήματα και προπονούνται ξεχωριστά, αλλά δεν υποχρεώνονται σε πλήρη απομόνωση.

Παράλληλα, παρακολουθούνται από μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι λαμβάνουν υπ΄ όψιν την κατάσταση εμβολιασμού τους, παρακολουθούν τις εξετάσεις τους και αποφασίζουν πότε θα επιστρέψουν στην ομάδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ