Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου πραγματοποιήθηκε σε μια πολύ δύσκολη διαδρομή στην Imola. Με μήκος 258,2 χιλιόμετρα και υψομετρικά 5000 μέτρα, ο αγώνας ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε μέσα στην πίστα της Imola. Μόλις δόθηκε το ελεύθερο η Σλοβακία έκανε την πρώητ επίθεση που όμως δεν αναπτύχθηκε καν. Σειρά είχε ο Έλληνας πρωταθλητής, Πολυχρόνης Τζωρτζάκης, ο μοναδικός εκπρόσωπος της χώρας μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Επιτέθηκε και διατηρήθηκε στην κορυφή για 2 περίπου χιλιόμετρα. Το πρώτο γκρούπ κατάφερε αν αποσπαστεί στο 6ο χιλιόμετρο της διαδρομής.

Απέκτησε διαφορά που ξεπέρασε τα 6 λεπτά μέχρι και 136 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό. Η διαφορά άρχισε να μειώνεται αφού Βέλγιο και Γαλλία έδωσαν στο peloton έναν πολύ δυνατό ρυθμό σε ανηφορικά κομμάτια και 70 χιλιόμετρα πριν το τέλος, οι αποσπασμένοι εντάχθηκαν ξανά στο peloton. Ο Σλοβένος νικητής του φετινού Γύρου Γαλλίας, Tadej Pogacar, επιτέθηκε στο 42ο χιλιόμετρο πριν την ολοκλήρωση του αγώνα, στο προτελευταίο πέρασμα από την πιο καθοριστική ανάβαση του αγώνα, την Cima Gallisterna που είχε μήκος 2,7 χιλιόμετρα, μέση κλίση 6,5% και μέγιστη 14%. Αφού απομακρύνθηκε, είδε έπειτα από 20 χιλιόμετρα τον Tom Dumoulin να τον φτάνει και να τον περνά, κάτι όμως που κράτησε μόλις 1 χιλιόμετρο αφού και οι δύο πιάστηκαν από το peloton.

Ενώ απέμεναν 11 χιλιόμετρα, στα τελευταία μέτρα της ανηφόρας ο Julian Alaphilippe έχοντας δεχθεί πολύ σημαντική υποστήριξη από την ομάδα της Γαλλίας, έφυγε μπροστά και μπήκε στην κατηφόρα με διαφορά 8 δευτερολέπτων. Έμεινε μπροστά, προσπάθησαν να τον κυνηγήσουν οι Van Aert, Hirschi, Kwiatkowski, Fuglsang και Roglic. Φτάνοντας στα τελευταία χιλιόμετρα δε συνεργάστηκαν κι έτσι ο Alaphilippe πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου με διαφορά 24 δευτερολέπτων από το γκρούπ που τον καταδίωξε χωρίς επιτυχία. Το βάθρο συμπλήρωσαν οι Van Aert στη 2η θέση και Hirschi στην 3η.

Ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης δεν ολοκλήρωσε τον αγώνα και ήταν ανάμεσα στους 89 ποδηλάτες που δεν τερμάτισαν. Τον αγώνα ολοκλήρωσαν οι μισοί αφού 88 αθλητές έφτασαν στον τερματισμό.

Τα αποτελέσματα  του αγώνα