Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Ανδρών-Γυναικών και κάτω των 23 ετών, επρόκειτο να διεξαχθεί από τις 20 έως τις 27 Σεπτεμβρίου στις πόλεις Aigle και Martigny της Ελβετίας. Όμως τα νέα περιοριστικά μέτρα που πάρθηκαν για την περιοχή, ανάγκασαν τους διοργανωτές να ακυρώσουν τη διεξαγωγή των αγώνων στην περιοχή αυτή και να αναζητήσουν νέα περιοχή που θα φιλοξενήσει τους αγώνες. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αυτοπροτάθηκαν αρκετές περιοχές, κυρίως της Ιταλίας αλλά και της Γαλλίας. Οι πιο ολοκληρωμένες προτάσεις ήταν αυτές της Imola στην Ιταλία και της Haute-Saône στη Γαλλία, στην La Planche des Belles Filles, περιοχή στην οποία θα διεξαχθεί το ατομικό χρονόμετρο του φετινού Γύρου Γαλλίας.

Η παγκόσμια ομοσπονδία ποδηλασίας, η UCI, ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης 2 Σεπτεμβρίου, όπως είχε δεσμευθεί, τη νέα περιοχή. Λαμβάνοντας υπόψη αρκετούς ενδιαφέροντας παράγοντες, η UCI αποφάσισε πως η καταλληλότερη περιοχή για να διοργανώσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας 2020 είναι η Imola, στην Ιταλία. Δε θα πραγματοποιηθούν όμως οι αγώνες για ηλικίες κάτω των 23 ετών. Μόλις μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση του Γύρου Γαλλίας, η Ιταλία θα φιλοξενήσει για 12η φορά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με προηγούμενη περιοχή διεξαγωγής τη Florence, πριν 7 χρόνια. Η πόλη της Imola βρίσκεται 40 χιλιόμετρα Νότια της Bologna και προτιμήθηκε καθώς η Ιταλία έχει αυτήν την περίοδο σημαντικά λιγότερα κρούσματα Covid19 από τη Γαλλία, είναι σε θέση να υποστηρίξει τα υγειονομικά πρωτόκολλα της UCI και θεωρείται απίθανο να εφαρμοστούν τοπικά lockdown. Θα διεξαχθούν τα αγωνίσματα ατομικής χρονομέτρησης και αντοχής μόνο για τις κατηγορίες ανδρών και γυναικών.

Όλα τα αγωνίσματα θα τερματίζουν στην πίστα της Imola, Enzo e Dino Ferrari ώστε να γίνει πιο εύκολο το έργο των διοργανωτών που θα χρησιμοποιήσουν τα κτίρια της πίστας για τη γραμματεία και τους υπόλοιπους χώρους του paddock ώστε να τηρηθούν όλες οι απαραίτητες αποστάσεις ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Η UCI ζήτησε να χαραχθεί μία απαιτητική διαδρομή, με αναβάσεις που θα μοιάζουν στην αρχική διαδρομή που είχε σχεδιαστεί στην Ελβετία. Το γεγονός αυτό δεν προβλημάτισε τους Ιταλούς που πρόσθεσαν στο σιρκουί Tre Monti (τρία βουνά) κάποιες αναβάσεις στα Απέννινα Όρη, κοντά στην περιοχή Riolo Terme. Η διαδρομή της αντοχής των ανδρών θα είναι 259,2 χιλιόμετρα και θα απαρτίζεται από 9 γύρους ενός σιρκουί 28,8 χιλιομέτρων με 3 πολύ δύσκολες ανηφόρες. Συνολικά θα έχει 5.000 μέτρα υψομετρικής διαφοράς. Για τις γυναίκες θα διεξαχθούν 5 γύροι στην ίδια διαδρομή με τα υψομετρικά να φτάνουν τα 2.750 μέτρα. Η ατομική χρονομέτρηση, για άνδρες και γυναίκες θα διεξαχθεί σε flat διαδρομή με τερματισμό πάντοτε στην πίστα της Imola στην οποία θα μπορέσουν να βρεθούν, υπό προϋποθέσεις και κάποιοι θεατές στις κερκίδες.

Η Imola είχε φιλοξενήσει και πάλι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στις 2 Σεπτεμβρίου του 1968. Τότε, ο τοπικός ποδηλάτης Vittorio Adorni έκανε νωρίς επίθεση μαζί με τον Rik Van Looy. Στη συνέχεια ο Vittorio Adorni έμεινε μόνος του και ποδηλατώντας μόνος του για τα τελευταία 90 χιλιόμετρα κέρδισε το πρωτάθλημα με διαφορά 9 λεπτών και μέση ωριαία ταχύτητα 37,17 χλμ/ώρα!

Ένα τελευταίο αλλά σημαντικό στοιχείο που συνετέλεσε στην απόφαση της UCI, είναι πως η Imola και η περιφέρεια της Emilia-Romagna στην οποία ανήκει η Imola, θα καταβάλλουν στην UCI ποσό που κυμαίνεται ανάμεσα σε 3 με 4 εκατομμύρια Ευρώ, ποσό σημαντικό για την UCI που φέτος έχει στερηθεί σχεδόν το 70% των εσόδων της λόγω ακυρώσεων αγώνων σε παγκόσμιο επίπεδο.