Τον Οκτώβριο του 2019, ο Αλμπέτρο Σαλαζάρ τιμωρήθηκε με τετραετή αποκλεισμό από κάθε ενασχόληση του με τον αθλητισμό, καθώς συμμετείχε σε κύκλωμα χορήγησης απαγορευμένων ουσιών σε αθλητές του.

Ο 61χρονος προπονητής, ο οποίος είχε συνεργασθεί -μεταξύ άλλων- και με τον Βρετανό Ολυμπιονίκη, Μο Φάρα, κατηγορήθηκε πως με την οικονομική βοήθεια της πολυεθνικής αθλητικών ειδών, Nike, είχε αναπτύξει ένα δίκτυο χορήγησης απαγορευμένων ουσιών (σ.σ. κυρίως τεστοστερόνης) σε αθλητές, ώστε να κατακτούν μετάλλια σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις του στίβου.

Η έρευνα της επιτροπής καταπολέμησης του ντόπινγκ στις Ηνωμένες Πολιτείες (Usada) άρχισε το 2017, ενώ λίγο μετά την ανακοίνωση της ποινής, η μεγαλύτερη εταιρεία αθλητικών ειδών στον κόσμο, με ετήσιο κύκλο εργασιών 29 δισ. ευρώ, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση.

Εν τέλει, όπως αποκάλυψαν το «BBC» και οι «Τimes», o Σαλαζάρ θα εκτίσει πλήρως την τετραετή ποινή, που του επεβλήθη από την Usada, καθώς το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο, απέρριψε την έφεση του Αμερικανού προπονητή στίβου.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΜΠΡΟΣ