Κουρασμένοι από το πολύωρο ταξίδι, αλλά εμφανώς ικανοποιημένοι από την παρουσία τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γκουανγκζού, επέστρεψαν το μεσημέρι στην Αθήνα τα μέλη της ελληνικής αποστολής κολύμβησης, που εκπροσώπησε τη χώρα μας στη διοργάνωση της Νότιας Κορέας. Τους αθλητές και τους προπονητές υποδέχθηκαν ο αντιπρόεδρος της ΚΟΕ, Γιώργος Κατσαρός, και ο γενικός γραμματέας, Δημήτρης Σαρακατσάνης, καθώς και ο τεχνικός σύμβουλος της ομοσπονδίας, Χριστόδουλος Χούμας.

Ένα ασημένιο μετάλλιο από τον Κριστιάν Γκολομέεβ στα 50μ. ελεύθερο, μόλις το δεύτερο της ελληνικής κολύμβησης στην ιστορία των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων, άλλη μία παρουσία σε τελικό από τον Απόστολο Χρήστου, ο οποίος μάλιστα κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ του Άρη Γρηγοριάδη, δύο συμμετοχές σε ημιτελικούς από την Άννα Ντουντουνάκη, καθώς και δύο επιπλέον προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο (από την Ντουντουνάκη και την ομάδα 4Χ100μ. ελεύθερο ανδρών) συνθέτουν το «παζλ» των ελληνικών επιτυχιών στη Νότια Κορέα. Αθλητές, προπονητές και στελέχη της ομοσπονδίας, τόνισαν ότι οι επιτυχίες αυτές ήρθαν μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες προετοιμασίας και ζήτησαν την αρωγή της Πολιτείας για να έρθουν ακόμη περισσότερες διακρίσεις.

Το κεντρικό πρόσωπο της αποστολής ήταν φυσικά ο «ασημένιος» πρωταθλητής κόσμου, Κριστιάν Γκολομέεβ: «Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, γιατί είχαμε όλοι μία πολύ καλή παρουσία σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και είμαστε όλοι πολύ ευχαριστημένοι. Μου άρεσε ότι ήταν μία οργανωμένη αποστολή, πήγαμε αρχικά στο Γεοσού όπου έγινε το open water, κι αυτό εμένα με βοήθησε πάρα πολύ. Στους Ολυμπιακούς του Ρίο αυτό ήταν ένα θέμα που μας κράτησε λίγο πίσω», δήλωσε αρχικά ο 26χρονος αθλητής και συνέχισε: «Ξεκινήσαμε πολύ δυναμικά την πρώτη μέρα και το Παγκόσμιο κύλησε πολύ καλά. Ήθελα πολύ αυτό το μετάλλιο, ήμουν πολύ συγκεντρωμένος. Ήθελα καταρχήν να μπω στον τελικό και ήμουν αγχωμένος, γιατί το 50άρι είναι δύσκολο αγώνισμα και ένα λάθος μπορεί να σε αφήσει εκτός. Με το που μπήκα στον τελικό μου έφυγε το άγχος, ήμουν πολύ ήρεμος και μου βγήκαν όλα όπως πρέπει. Η χρονιά αυτή για μένα ήταν καλή και πίστευα ότι θα έρθει το μετάλλιο».

Σε ό,τι αφορά τους μελοντικούς στόχους του, ο Γκολομέεβ ήταν ξεκάθαρος: «Επόμενος στόχος είναι ο Ολυμπιακοί, για εκεί θα τα δώσουμε όλα. Θέλω να τελειοποιήσω ό,τι ατέλειες έχω στο κολύμπι μου, να βελτιωθώ εκεί που υστερώ και θα ήθελα και εκεί να μου βγουν όλα καλά και να είμαι στα μετάλλια. Δεν με αγχώνει το μετάλλιο στο Παγκόσμιο, με γεμίζει με όρεξη για την Ολυμπιακή χρονιά. Ο Ντρέσελ δεν είναι ανίκητος κι εγώ πιστεύω ότι έχω ακόμη πολύ χώρο για βελτίωση», κατέληξε ο πρωταθλητής του Εθνικού, αναφερόμενος στον Αμερικανό σουπερστάρ, που ήταν ο νικητής των 50μ. ελεύθερο στη Γκουανγκζού (ένα από τα έξι χρυσά μετάλλια που κατέκτησε στη διοργάνωση).

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γκολομέεβ άφησε και μία… μπηχτή για την επιλογή της ομοσπονδίας να διοργανώσει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αμέσως μετά το Παγκόσμιο (2-5 Αυγούστου στον Άλιμο): «Περιμένω πώς και πώς να κάνω διακοπές. Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα θα είναι πολύ δύσκολο, με το τζετ-λαγκ και την κούραση, και στον Άλιμο θα κάνει πολλλή ζέστη…».

Απόλυτα ικανοποιημένος από την παρθενική συμμετοχή του σε τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και την κατάρριψη ενός πανελλήνιου ρεκόρ δεκαετίας, ο Απόστολος Χρήστου τόνισε: «Η προσπάθεια που κάναμε όλα τα παιδιά ήταν τεράστια. Δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας, πετύχαμε δύο προκρίσεις για το Τόκιο, στα 4Χ100μ. ελεύθερο και στα 100μ. πεταλούδα με την Άννα Ντουντουνάκη, και ήρθε και το μετάλλιο του Κριστιάν, το δεύτερο για την Ελλάδα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, και το Παγκόσμιο έκλεισε με έναν δικό μου τελικό στα 50μ. ύπτιο. Το πρόσημο είναι θετικό, υπάρχει πρόοδος και σε κάθε Παγκόσμιο τα πάμε καλύτερα. Αν αναλογιστούμε ότι, στα δύο τελευταία Παγκόσμια Πρωταθλήματα, το μόνο μετάλλιο που έχει φέρει η ομοσπονδία είναι του Κριστιάν, καταλαβαίνουμε ότι η κολύμβηση είναι πολύ δυνατή και πρέπει να έχει την ανάλογη στήριξη».

Ο πρωταθλητής του Ολυμπιακού ζήτησε από την Πολιτεία «… να καλύπτει όποια ανάγκη έχουμε, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας. Να μην επιβαρύνεται η οικογένειά μας, ούτε οποιοσδήποτε άλλος. Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τους αθλητές της, γιατί ο ερασιτεχνικός αθλητισμός ανθεί αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα και φέρνει τις μεγαλύτερες επιτυχίες. Ξέρουμε ότι όλοι στην Ελλάδα παρακολουθούν ποδόσφαιρο και μπάσκετ, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μία στροφή, να κοιτάξουν περισσότεροι Έλληνες φίλαθλοι τα αθλήματα που φέρνουν τις πραγματικές επιτυχίες και τους ανθρώπους που παλεύουν για αυτά».

Στην ανάγκη δημιουργίας μίας μεγαλύτερης βάσης αθλητών, που θα στηρίξουν μέσω του συναγωνισμού την προσπάθεια των κορυφαίων, στάθηκε από την πλευρά του ο προπονητής του Κριστιάν Γκολομέεβ, Άκης Οικονόμου: «Θέλω να πω ένα ευχαριστώ για την ανταπόκριση που είχε η προσπάθεια των αθλητών της εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο. Ξεκινήσαμε πολύ δυναμικά, είχαμε μετά κάποια δύσκολα αποτελέσματα, όμως για πρώτη φορά είδα τους αθλητές να το «γυρίζουν», και ψυχολογικά και από πλευράς αποτελεσμάτων. Πάντα υπάρχουν κάποιοι αθλητές που πρέπει να τραβήξουν μπροστά και τους υπόλοιπους και αυτή τη στιγμή έχουμε την τύχη να διαθέτουμε τέτοιους αθλητές. Πρέπει η ελληνική κολύμβηση να είναι πρωτοπόρος. Είναι δύσκολο, αλλά με την κατάλληλη υποστήριξη, με μικρές αλλαγές και με πίστη θα έρθουν κι άλλα τέτοια αποτελέσματα. Πρέπει να δημιουργηθεί μία βάση, όπως το 2004. Δεν εξελίχθηκαν τότε όλοι οι αθλητές, αλλά σίγουρα ο συναγωνισμός βοήθησε τους υπόλοιπους. Δεν πρέπει να μείνουμε σε έναν μικρό πυρήνα αθλητών, αλλά να πάμε σε έναν μεγάλο πυρήνα, που οι από κάτω όλοι μαζί θα στηρίζουν».

Την άποψη ότι οι Ελληνες κολυμβητές και προπονητές δεν υστερούν των ξένων, παρά μόνο στις συνθήκες δουλειάς, εξέφρασε ο προπονητής του Απόστολου Χρήστου, Παναγιώτης Βελέντζας: «Θεωρώ ότι η παρουσία της ελληνικής κολύμβησης σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ήταν πολύ καλή και δείχνει ότι η ελληνική κολύμβηση είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι δεν υστερούμε σε τίποτα από τους αντίστοιχους του εξωτερικού. Εμείς οι προπονητές, οι γνώσεις, η διάθεσή μας, η επιστημονική μας κατάρτιση, είναι πολύ υψηλού επιπέδου, όπως και οι αθλητές μας. Η μόνη διαφορά που έχουμε είναι οι συνθήκες της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουμε: συνθήκες προπόνησης, κολυμβητήρια, κάλυψη του οικονομικού προϋπολογισμού αθλητή και προπονητή. Αυτά πρέπει να λυθούν για να μπορέσουμε να φέρουμε την Ελλάδα σε πολύ υψηλό επίπεδο. Οι επιτυχίες μας δείχνουν ότι μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά και τους συναδέλφους που ήμασταν στην αποστολή, την ομοσπονδία για τη στήριξη που παρέχει και θα ήθελα να σταθώ στο ότι, πίσω από μας, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν φαίνονται, οι συνεργάτες μας, στους οποίους θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, όπως και στις οικογένειές μας

Το μόνιμο αίτημα της κολυμβητικής οικογένειας για ανοιχτά κολυμβητήρια, επανέλαβε ο αντιπρόεδρος της ΚΟΕ, Γιώργος Κατσαρός: «Εύχομαι η νέα πολιτική ηγεσία να πάρει το μήνυμα από τους αθλητές, να ανοίξουν τα κολυμβητήρια και να είναι ανοιχτά όλο το χρόνο, γιατί ο αγώνας γίνεται μέσα από δουλειά και τα παιδιά έχουν δουλέψει πολύ για να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο. Η Πολιτεία να κάνει το καθήκον της και να δει πόσο μεγάλα είναι τα προβλήματα της κολύμβησης. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η κολύμβηση και ο στίβος, όλα τα υπόλοιπα αθλήματα είναι συμπληρώματα».

«Το αποτέλεσμα μιλάει μόνο του. Είμαι αισιόδοξος ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πάνε περίπου 10 άτομα και θα έχουμε καλά αποτελέσματα», δήλωσε από την πλευρά του ο Δημήτρης Σαρακατσάνης. Ο γενικός γραμματέας της ΚΟΕ, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την εξαγγελία κατασκευής εθνικού προπονητικού κέντρου στους Θρακομακεδόνες, στο χώρο του πρώην Ολυμπιακού Χωριού, τη χαρακτήρισε «μουσική του μέλλοντος», εκτιμώντας ότι είναι ένα έργο που δεν πρόκειται να γίνει πριν τους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Και πρόσθεσε εμφατικά: «Δεν γίνεται σε ένα κολυμβητήριο, στον Πειραιά, να προπονούνται δύο ανδρικές και δύο γυναικείες ομάδες (σ.σ. πόλο, του Ολυμπιακού και του Εθνικού), μαζί με την αφρόκρεμα της κολύμβησης, να γίνονται τουλάχιστον 90-100 αγώνες υδατοσφαίρισης, να έχει προπονήσεις και παιχνίδια η εθνική ομάδα, αγώνες συγχρονισμένης, κολύμβησης, τεχνικής. Δεν γίνεται αυτό, τα παιδιά χάνουν την προπόνησή τους. Πληρώνουμε στο ΟΑΚΑ για να πάνε να κολυμπήσουν. Δεν γίνεται να μην μπορούμε να βρούμε ένα κολυμβητήριο στην Αθήνα για δέκα ημέρες για να κάνουν τα παιδιά την προετοιμασία τους. Αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε στην περιφέρεια, που μας κοστίζει πολλαπλάσια. Αν δεν λυθούν αυτά τα βασικά, δεν γίνεται… Είναι ανάγκη να πάμε να… κλαφτούμε; Δεν θα πάμε. Με αυτά που έχουμε, πετύχαμε πάρα πολλά. Δεν περιμένω να βελτιωθεί κάτι σύντομα, είναι τέτοιες οι δομές που δεν βλέπω φως».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI