Στην τηλεδιάσκεψη των γενικών γραμματέων Αθλητισμού του Συμβουλίου της ΕΕ, στο πλαίσιο Προεδρίας της Κροατίας, συμμετείχε σήμερα ο Γιώργος Μαυρωτάς. Στην τηλεδιάσκεψη προήδρευσε ο αναπληρωτής Υφυπουργός αθλητισμού της Κροατίας Κρέζιμιρ Σαμίγια, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Μαυρωτάς τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δώσει έμφαση στην χρηστή διακυβέρνηση στον αθλητισμό, σημειώνοντας ότι η διαφάνεια, ο εκδημοκρατισμός και η ισότητα πρέπει να ενισχυθούν, με την ΕΕ να έχει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο και λόγο στην «πιστοποίηση» των διαδικασιών και των αποτελεσμάτων.

Ο γγΑ αναφέρθηκε και στην καταπολέμηση της χειραγώγησης και του match fixing, τονίζοντας ότι αυτά τα φαινόμενα, μαζί με το ντόπινγκ, είναι κομβικά ζητήματα στον σύγχρονο αθλητισμό και πρέπει να αντιμετωπιστούν με ακόμα καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στις εθνικές πλατφόρμες που έχουν συσταθεί στο πλαίσιο της Σύμβασης Macolin.

Σε σχέση με την πανδημία COVID-19 και τις επιπτώσεις της στον αθλητισμό, ο κ. Μαυρωτάς επισήμανε την ανάγκη στήριξης της «πυραμίδας» από τη βάση, κάνοντας ειδική αναφορά στο ελληνικό μοντέλο με την έκτακτη ενίσχυση των 12 εκατ. ευρώ προς τα σωματεία.

Τέλος, επειδή έγινε και ειδική αναφορά στις Ολυμπιακές αξίες, ο κ. Μαυρωτάς ανέπτυξε τον ρόλο που μπορεί να έχει η Ελλάδα και ειδικότερα η Αρχαία Ολυμπία, σε συνδυασμό με τα προγράμματα Erasmus+, ώστε να αναδειχτούν αυτές οι παγκόσμιες αξίες και στις επόμενες γενιές των Ευρωπαίων πολιτών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ