Η 7η ειδική του Rally Dakar έκρυβε και πάλι εκπλήξεις και ανακατατάξεις. Ο επικεφαλής της κατάταξης, Nasser Al Attiyah συνεχίζονταν έναν έξυπνο αγώνα τακτικής, περνά τις μέρες χωρίς να ρισκάρει και συνεχίζει να διατηρείται στην κορυφή της κατάταξης. Πίσω του, οδηγοί που έχουν δείξει ταχύτητα, αντιμετωπίζουν προβλήματα, χάνουν χρόνο και επιστρέφουν κερδίζοντας και πάλι. Στην 7η ειδική, ο Stephane Peterhansel ήταν ο ταχύτερος κερδίζοντας για η φορά φέτος. Κέρδισε αφήνοντας 4,5 λεπτά πίσω του τον Roma και 9,5 λεπτά πιο πίσω τον Carlos Sainz που για δεύτερη συνεχόμενη μέρα βρέθηκε στην πρώτη τριάδα. Μετά τα 3 Mini που επικράτησαν, ακολούθησε ο Nasser Al Attiyah με το Toyota.

Ο Sebastian Loeb από νωρίς αντιμετώπισε ηλεκτρικό πρόβλημα στο Peugeot του. Μόλις στο 47ο χιλιόμετρο σταμάτησε προκειμένου να επισκευάσει το πρόβλημα του Peugeot και έχασε 40 λεπτά πέφτοντας στην 60η θέση. Από εκεί και πέρα ήταν ταχύτατος και πέρασε ταχύτερα από όλους από τα υπόλοιπα ενδιάμεσα σημεία χρονομέτρησης, μειώνοντας όσο μπορούσε τις απώλειες. Τελικά, τερμάτισε στη 10η θέση χάνοντας 28,5 λεπτά έχοντας «μαζέψει» 12 λεπτά από τον Peterhansel από το 1ο split μέχρι το τέλος της ειδικής.

Στη γενική κατάταξη ο Al Attiyah συνεχίζει να προηγείται με διαφορά 29 λεπτών από τον Peterhansel. Στην 3η θέση βρίσκεται ο Roma με διαφορά 38 λεπτών από τον Al Attiyah. Ο Sebastian Loeb υποχώρησε στην 4η θέση, 54 λεπτά πίσω από τον πρωτοπόρο και 16 λεπτά πίσω από το 3ο σκαλί του βάθρου.

Στις μοτοσυκλέτες νικητής της ειδικής αναδείχθηκε ο Sunderland σημειώνοντας τη 2η φετινή του νίκη. Έκπληξη ήταν η 2η θέση του Cornejo Florimo. Ο επικεφαλής της κατάταξης στο ξεκίνημα της μέρας, Quintanilla, ολοκλήρωσε στη 14η θέση 21 λεπτά πίσω από τον πρώτο. Αυτό φυσικά έφερε ανακατατάξεις. Επικεφαλής της γενικής πέρασε ο Brabec. Ο Van Beveren ακολουθεί στη 2η θέση με διαφορά 7 λεπτών και 47 δευτερολέπτων και τρίτος είναι ο Price με την πρώτη πεντάδα να βρίσκεται μέσα σε ένα δεκάλεπτο.

Η ειδική της 8ης μέρας έχει μήκος 360 χιλιόμετρα και η απλή διαδρομή είναι 215 χιλιόμετρα.