Ο Nasser Al Attiyah κάνοντας αλάνθαστη εμφάνιση, κέρδισε το Rally Dakar για 3η φορά στην καριέρα του (έχει κερδίσει με VW και Mini το 2011 και το 2015 αντίστοιχα) και χάρισε στην Toyota την 1η της νίκη στο δύσκολο αυτόν αγώνα. Έδειξε από την αρχή την ταχύτητα του, κάτι που όμως δε φτάνει για να κερδίσει κάποιος αυτόν τον εξαιρετικά δύσκολο αγώνα. Φέτος, το Rally Dakar ήταν μικρότερο από κάθε άλλη χρονιά αλλά ήταν πάρα πολύ δύσκολο, κάτι που φάνηκε από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κορυφαίοι συνδυασμοί. Ο Al Attiyah απέφυγε τα λάθη, το Toyota δεν παρουσίασε προβλήματα κι έτσι ο συνδυασμός πανηγύρισε τη νίκη. Κέρδισε 3 από τις 10 ειδικές του αγώνα και τον ολοκλήρωσε σε 34 ώρες 38 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα.

Στη 2η θέση τερμάτισε ο Nani Roma με το Mini ο οποίος κινήθηκε επίσης σταθερά γρήγορα και έμεινε μακριά από προβλήματα. Δεν κέρδισε καμία ειδική (για 4η χρονιά στον αγώνα) και ολοκλήρωσε τον αγώνα 46 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα πίσω από τον νικητή. Φυσικά ήταν ο καλύτερος από την ομάδα της Mini.

Την πολυχρωμία του βάθρου συμπλήρωσε ο Sebastian Loeb που συμμετείχε με Peugeot ως ιδιωτική συμμετοχή αφού η Peugeot δε συμμετείχε επίσημα φέτος. Ο Loeb ήταν ταχύτατος αλλά αντιμετώπισε και πολλά προβλήματα. Δεν έκανε οδηγικά λάθη, δεν έχασε το δρόμο αφού ο Daniel Elena στο δεξί bucket έκανε επίσης εξαιρετικά δουλειά, αλλά το Peugeot τον προβλημάτισε αρκετά. Κέρδισε 4 ειδικές και ήρθε 2ος σε 1 αλλά σε 2 ειδικές έχασε πολύ χρόνο, με αποκορύφωμα την προτελευταία ειδική του αγώνα στην οποία έχασε 1 ώρα και 15 λεπτά. Στην τελευταία ειδική ήταν 2ος πίσω από τον Sainz που κέρδισε και σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη του Peterhansel στην 9η ειδική, κατάφερε να ανέβει στο 3ο σκαλί του βάθρου.

Την πρώτη εξάδα συμπλήρωσαν οι Przygorski (Mini), Despres (Mini) και Prokop (Ford). Ο Carlos Sainz αντιμετώπισε πολύ νωρίς προβλήματα και έχασε κάθε ελπίδα για διάκριση τερματίζοντας τελικά στη 13η θέση ενώ ο Stephane Peterhansel ήταν 2ος μέχρι την προτελευταία ειδική και εγκατέλειψε.

Στις μοτοσυκλέτες ο συναγωνισμός ήταν πιο έντονος για την 1η θέση με πολλές εναλλαγές, ποινές, εγκαταλείψεις. Στην εκκίνηση της τελευταίας ειδικής στήθηκαν οι Price, Quintanilla και Walkner που κατείχαν αντίστοιχα τις 3 πρώτες θέσεις με μόλις 6,5 λεπτά να τους χωρίζουν μετά από 33 σχεδόν ώρες αγώνα! Ο Brabec που πρωταγωνιστούσε μέχρι και την 7η ειδική, εγκατέλειψε στην 8η από κινητήρα. Τελικά, νικητής της τελευταίας ειδικής ήταν ο Toby Price που κατέκτησε με τον τρόπο αυτόν τη 2η νίκη της καριέρας του στο Rally Dakar. Ο αγώνας εξελίχθηκε σε θρίαμβο για την ομάδα της Red Bull KTM που είδε τους άλλους δύο αναβάτες της να συμπληρώνουν το τελικό βάθρο. Ο Mathias Walkner τερμάτισε 2ος με διαφορά 9 λεπτών και 13 δευτερολέπτων και στην 3η θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Sam Sunderland. Την πρώτη εξάδα συμπλήρωσαν οι Quintanilla (Husqvarna), Short (Husqvarna) και De Soultrait (Yamaha).