Δεν πρόκειται για ανταλλαγή των ιδίων, αλλά των αγωνιστικών τους οχημάτων. Η εταιρεία Monster, κοινός χορηγός των δύο παγκόσμιων πρωταθλητών, ήθελε εδώ και πολύ καιρό να φέρει στην πίστα τη Yamaha του Rossi και να τη δώσει στον Hamilton και τη Mercedes του Hamilton για να την οδηγήσει ο Rossi. Τελικά, μετά από κάποιες αλλαγές, το ραντεβού ορίστηκε για τις 9 Δεκεμβρίου, στην πίστα της Valencia, μετά την ολοκλήρωση και των δύο θεσμών. Θα είναι η πρώτη φορά που ο Hamilton θα οδηγήσει μία μοτοσυκλέτα Moto GP.

Το 2018, οδήγησε μια ολόκληρη μέρα στην πίστα της Jerez μία Yamaha R1 M Superbike με την καθοδήγηση των εργοστασιακών αναβατών της Yamaha στα Superbikes, Michael van der Mark και Alex Lowes. Η παρουσία του εντυπωσίασε την ομάδα ενώ είχε και μια ανώδυνη πτώση. Από την άλλη πλευρά, ο Valentino Rossi διαθέτει πολύ μεγαλύτερη εμπειρία στην οδήγηση μονοθεσίου και τετράτροχων αγωνιστικών γενικότερα.

Πρώτη του εμπειρία με μονοθέσιο της Formula 1, πίσω στο 2004 όταν οδήγησε τη Ferrari στην πίστα του Fiorano. Επανήλθε, σε πιο ρεαλιστικές συνθήκες αφού συμμετείχε στις επίσημες δοκιμές πριν την έναρξη της αγωνιστικής χρονιάς του 2006. Μαζί με όλες τις υπόλοιπες ομάδες και πιλότους, οδήγησε στη Valencia εντυπωσιάζοντας τους πάντες και ανάμεσα τους και τον Michael Schumacher. Οι φήμες για συμμετοχή του στη Formula 1 ήταν έντονες αλλά ο ίδιος προτίμησε να συνεχίσει στο Moto GP. Η πιο πρόσφατη εμπειρία του από Formula 1 ήταν το 2010, στην πίστα της Βαρκελώνης που οδήγησε όμως μονοθέσιο διετίας με λάστιχα της κατηγορίας GP2. Όταν τραυματίστηκε ο Felippe Massa στο Hungaroring το 2009, η Ferrari πρότεινε στον Rossi να αντικαταστήσει τον Massa, στο Ιταλικό GP της Monza. Απέρριψε όμως την πρόταση καθώς δεν είχε τη δυνατότητα για δοκιμές και το πρωτάθλημα του Moto GP ήταν σε εξέλιξη.

Εκτός όμως από μονοθέσια, ο Valentino Rossi έχει πολλές συμμετοχές και με διάφορα άλλα αγωνιστικά αυτοκίνητα. Συμμετείχε για πολλά χρόνια στο Monza Rally Show με αυτοκίνητα προδιαγραφών WRC κερδίζοντας εν ενεργεία οδηγούς του WRC ενώ έχει τρέξει και σε αγώνες του WRC, σε Αγγλία και Νέα Ζηλανδία. Φέτος δε θα συμμετέχει στο Monza Rally Show στο οποίο είναι πολυνίκης με 7 νίκες, καθώς προτίμησε να συμμετέχει στον 12ωρο αγώνα της Yas Marina με μία Ferrari 488 GT3, μόλις μία μέρα μετά την «κόντρα» του με τον Hamilton.

Η πιο πρόσφατη δοκιμή μονοθεσίου της Formula 1 από αναβάτη του Moto GP ήταν το 2018, όταν οι Marc Marquez και Dani Pedrosa οδήγησαν μία Red Bull του 2012, στο Red Bull Ring.

Το 2016, η Monster έκανε δώρο στον Jorge Lorenzo για την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2015 και πριν αυτός πάει στη Ducati, μία μέρα στο Silverstone με τη Mercedes με την οποία ο Lewis Hamilton κέρδισε το πρωτάθλημα του 2014.