Ο Stephane Peterhansel, ο “άνθρωπος Dakar” απέδειξε την 3η μέρα του αγώνα πως δεν είναι τυχαίες οι 29 συμμετοχές και οι 13 νίκες στο δυσκολότερο αγώνα του κόσμου. Έχοντας αντιμετωπίσει προβλήματα τη 2η μέρα υποχωρώντας στη 17η θέση, εξαπέλυσε επίθεση κερδίζοντας την ειδική της 3ης μέρας με χρόνο 3 ώρες 54 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα και διαφορά κάτι λιγότερο από 3,5 λεπτά από τον 2ο της ειδικής, Nasser Al Attiyah. Εκμεταλλευόμενος και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Loeb και Sainz έκανε άλμα και στη γενική κατάταξη. Ο Przygonski ήταν ο 3ος ταχύτερος της ειδικής και οι Al Rajhi και Roma συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα. Ο Sebastian Loeb έχοντας το δύσκολο έργο του να ξεκινά πρώτος την ειδική έχασε συνολικά σχεδόν 43 λεπτά από τον Peterhansel ενώ ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετώπισε ο Carlos Sainz που με σπασμένο τροχό έμεινε πάρα πολλή ώρα ακινητοποιημένος.

Σε επίπεδο γενικής ο Al Attiyah (Toyota) πέρασε και πάλι στην πρώτη θέση με 5 Mini να τον ακολουθούν. Ο Al Attiyah ήταν 8ος στο τέλος της 2ης μέρας και στο τέλος της 1ης μέρας ανέβηκε στην 1η θέση! Ο Al Rajhi είναι δεύτερος με διαφορά 6 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα πίσω από τον 1ο και ο Peterhansel ακολουθεί στην 3η θέση μόλις 15 δευτερόλεπτα πίσω από τον Al Rajhi. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Roma και Przygonski ενώ ο Loeb υποχώρησε από την 5η στην 8η θέση με διαφορά σχεδόν 38 λεπτών από την κορυφή.

Στις μοτοσυκλέτες ο De Soultrait με τη Yamaha ξεκινώντας από τη 17η θέση, έδειξε πριν τη μέση της ειδικής πως έχει έναν πολύ δυνατό ρυθμό. Ολοκλήρωσε την ειδική σε 4 ώρες 7 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα, τερματίζοντας στην 1η θέση. Μόλις 15 δευτερόλεπτα πίσω του τερμάτισε ο Quintanilla (Husqvarna). Οι K.Benavides, Van Beveren και Sunderland συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα στην ειδική με τον 5ο να τερματίζει σχεδόν 8,5 λεπτά πίσω από τον 1ο. Στη γενική κατάταξη ο Quintanilla (Husqvarna) έκανε άλμα και από την 4η θέση ανέβηκε στην 1η έχοντας μάλιστα και διαφορά σχεδόν 11,5 λεπτών από τον 2ο, K.Benavides (Honda).

Στην 3η θέση ο Sunderland (KTM) με τους Van Beveren (Yamaha) και Price (KTM) να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Μεγάλος άτυχος ο πρωτοπόρος μετά τη 2η μέρα, Barreda που εγκατέλειψε στη μέση περίπου της 3ης μέρας ενώ ο 2ος της 2ης μέρας, Walkner ήταν μόλις 15ος την 3η μέρα και υποχώρησε στην 8η θέση, 24+ λεπτά πίσω από τον 1ο.

Η 4η μέρα, από την Arequipa στη Moquegua για τις μοτοσυκλέτες και από την Arequipa στην Tacna για τα αυτοκίνητα, είναι η μεγαλύτερη του αγώνα, με μήκος ειδικής διαδρομής 405 χιλιόμετρα. Μία ακόμα δυσκολία για αναβάτες και πληρώματα είναι πως απαγορεύεται η βοήθεια από τις ομάδες προς τα πληρώματα και επιτρέπεται η βοήθεια μόνο ανάμεσα σε συμμετέχοντες.