Το Rally Dakar του 2020, το 42ο Dakar της ιστορίας, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 174 Ιανουαρίου. Από τους 342 συμμετέχοντες που ξεκίνησαν ολοκλήρωσαν τον αγώνα οι 237, δηλαδή το 69.3% των συμμετεχόντων, ενώ άλλοι 19 συνέχισαν μετά την εγκατάλειψη τους, εκμεταλλευόμενοι τον νέο κανονισμό που το επιτρέπει για να συλλέξουν εμπειρίες. Ο Carlos Sainz τέθηκε επικεφαλής μετά τη 2η μέρα και παρέμεινε στην πρώτη θέση μέχρι τον τερματισμό κατακτώντας την 3η του νίκη σε Dakar. Οδήγησε πολύ γρήγορα από την αρχή έως το τέλος του αγώνα, δεν έκανε λάθη στην πλοήγηση όπως έκαναν οι αντίπαλοι του και έχασαν χρόνο και είχε μόνο μία ατυχία με σκασμένο λάστιχο. Κέρδισε 4 ειδικές διαδρομές (όσες και ο Peterhansel) και ολοκλήρωσε τον αγώνα σε 42 ώρες 59 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα. Αυτή ήταν η 3η νίκη του Sainz με 3 διαφορετικά αυτοκίνητα αφού φέτος συμμετείχε με buggy της Mini.

Τη μάχη της 2ης θέσης την κέρδισε ο Nasser Al Attiyah που έκανε εξαιρετικό αγώνα. Κέρδισε μόλις μία ειδική, την τελευταία του αγώνα εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαφορά που ήθελε από τον Peterhansel, τερματίζοντας τελικά 6 λεπτά και 21 δευτερόλεπτα πίσω από τον Sainz έχοντας και 3 λεπτά ποινής. Με τη νίκη του αυτή, ο Al Attiyah σημείωσε ένα ρεκόρ, έχει κερδίσει έστω και μία ειδική και στα 13 Dakar που έχει τρέξει, ένα ρεκόρ που δεν κατέχει ούτε ο εμπειρότερος συμμετέχων του αγώνα, ο Stephane Peterhansel. Ο Peterhansel περιορίστηκε στην 3η θέση.

Η τριάδα του βάθρου έδειξε πως η εμπειρία παίζει καθοριστικό ρόλο, ειδικά στο συγκεκριμένο αγώνα. Οι τρεις αυτοί οδηγοί έχουν αθροιστικά 50 εκκινήσεις και 14 νίκες (αγώνα) στο Rally Dakar. Ένα ακόμα στοιχείο που θα μείνει στην ιστορία, είναι η νίκη του ιδιώτη Serradori στην 8η νίκη αφού η προηγούμενη νίκη ιδιώτη σε ειδική του Dakar είχε σημειωθεί 32 χρόνια πριν. Ο Fernando Alonso κινήθηκε πολύ γρήγορα αλλά δεν απέφυγε το λάθος. Αφού τουμπάρισε το Toyota Hilux έχασε και την 1η θέση ανάμεσα στους πρωτοεμφανιζόμενους την οποία κατείχε με άνεση μέχρι την έξοδο του.

Στις μοτοσυκλέτες, γράφτηκε ιστορία. Μπορεί ο Αμερικανός Ricky Brabec να τέθηκε επικεφαλής από τη 2η κιόλας μέρα, αλλά οι νίκες στις ειδικές μοιράστηκαν ανάμεσα σε 7 αναβάτες. Από 2 ειδικές κέρδισαν οι Brabec, Price, Cornejo και Quintanilla ενώ από 1 ειδική κέρδισαν οι Branch, Kevin Benavides και Bareda. Τη νίκη στην τελευταία ειδική κατέκτησε ο Cornejo. Ο Ricky Brabec ήταν ο μεγάλος νικητής της κατηγορίας γράφοντας ιστορία αφού έδωσε νίκη στη Honda μετά από 31 χρόνια, έσπασε το σερί των 18 νικών της KTM και έγινε ο πρώτος Αμερικανός που κερδίζει το Dakar. Στη 2η θέση, με διαφορά 16 λεπτών και 29 δευτερολέπτων τερμάτισε ο Pablo Quintanilla που προσπάθησε και πίεσε όσο κανείς άλλος αναβάτης. Ο Toby Price ήταν η καλύτερη KTM, τερματίζοντας στην 3η θέση. Δυστυχώς, στο φετινό Dakar, έχασε τη ζωή του ο 40χρονος Paulo Concalves μετά από πτώση την 7η μέρα.