Το Rally Dakar του 2020 σημαδεύτηκε από το θάνατο του 40χρονου Πορτογάλου αναβάτη, Paulo Goncalves. Ο αναβάτης της Hero είχε μια πτώση στο 246ο χιλιόμετρο της ειδικής και αμέσως φάνηκε πως η κατάσταση ήταν σοβαρή. Οι αναβάτες που έφτασαν στο σημείο(ανάμεσα τους οι πρωταγωνιστές Kevin Benavides και Toby Price) σταμάτησαν να τον βοηθήσουν, αλλά αυτό δεν ήταν εφικτό αφού ήταν ήδη αναίσθητος. Το ελικόπτερο της οργάνωσης μετέφερε τον Goncalves στο νοσοκομείο Layla όπου απλά επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του αφού είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο. Ο Goncalves ήταν από τις πλέον συμπαθείς φιγούρες στο bivouac του Rally Dakar. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον αγώνα το 2006 τερματίζοντας στην 25η θέση. Τερμάτισε 4 φορές μέσα στη 10άδα με καλύτερη του εμφάνιση το 2015 όταν τερμάτισε δεύτερος πίσω από τον Marc Coma. Το 2015 ήταν η χρονιά που είχε σημειωθεί ο τελευταίος θάνατος στο Rally Dakar, του Michal Hernik.

Ο Goncalves στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής Rcor Country Rallies το 2013. Οδήγησε για τη Honda, τη BMW στην οποία χάρισε και νίκη σε ειδική του Dakar 10 χρόνια μετά την τελευταία της νίκη, επέστρεψε στη Honda και φέτος οδηγούσε για τη Hero. Οι διοργανωτές του αγώνα αφού συναντήθηκαν με τους αναβάτες μετά το τέλος της 7ης μέρας, ανακοίνωσαν την ακύρωση της διεξαγωγής της 8η ειδικής για τις μοτοσυκλέτες θέλοντας να τιμήσουν τον Goncalves και να δώσουν χρόνο στους αναβάτες ώστε να διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την απώλεια του φίλου και συναθλητή τους. Μετά τα γεγονότα αυτά. Η νίκη των Kevin Benavides και Carlos Sainz πέρασαν δε δεύτερο πλάνο.

Ο Carlos Sainz συνεχίζοντας την εκπληκτική φετινή του εμφάνιση, κέρδισε την 7η ειδική αυξάνοντας κι άλλο τη διαφορά του στη γενική κατάταξη. Ο Al Attiyah κάνοντας υπερπροσπάθεια, είναι ο μοναδικός οδηγός που μπορεί να απειλήσει, έστω και θεωρητικά, το δίδυμο της Mini, Sainz-Peterhansel. O Al Attiyah τερμάτισε δεύτερος αφήνοντας 40 δευτερόλεπτα πίσω του τον Peterhansel μετά από 546 αγωνιστικά χιλιόμετρα. Στη γενική κατάταξη, ο Sainz προηγείται με διαφορά 10 λεπτών από τον Al Attiyah και ακολουθεί ο Peterhansel στα 19 λεπτά πίσω από τον Sainz.

Στις μοτοσυκλέτες, οι διοργανωτές διόρθωσαν τους χρόνους αρκετών αναβατών οι οποίοι σταμάτησαν στο σημείο της πτώσης του Goncalves. Ο Kevin Benavides που υπήρξε και teammate του Concalves στο παρελθόν, ήταν ο ταχύτερος στα προηγούμενα σημεία χρονομέτρησης και ήταν ένας από αυτούς που σταμάτησαν. Τελικά ανακηρύχθηκε κινητής της ειδικής με δεύτερο τον teammate του στη Honda, Joan Bareda. Ο Matthias Walkner τερμάτισε 3ος. Στη γενική κατάταξη ο Ricky Brabec εξακολουθεί να προηγείται παρότι στην 7η ειδική τερμάτισε 5, σχεδόν 8 λεπτά πίσω από τον 1ο. Ο Pablo Quintanilla τον ακολουθεί στη δεύτερη θέση της κατάταξης, σχεδόν 25 λεπτά πίσω του.

Η 8η ειδική του αγώνα, είναι μια κυκλική διαδρομή μήκους 477 αγωνιστικών χιλιομέτρων που ξεκινά και καταλήγει στην πόλη Wadi Al Dawasir. Θα διεξαχθεί για τα αυτοκίνητα αλλά όχι για τις μοτοσυκλέτες.