Η αγωνιστική χρονιά του WRC για το 2019 ξεκίνησε και ξεκίνησε δυνατά με δύο βραδινές ειδικές την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου. Τα πληρώματα και οι ομάδες περίμεναν χιόνι στη διάρκεια των δύο ειδικών, με την πρώτη να έχει ήδη μερικά χιλιόμετρα στρωμένου χιονιού και πάγου και με τη δεύτερη να αναμένεται πιο στεγνή. Φυσικά τα πληρώματα δε μπορούσαν να αλλάξουν λάστιχα παρά μόνο να τοποθετήσουν τις δύο ρεζέρβες που είχαν μαζί τους ξεκινώντας. Οι Neuville και Ogier ξεκίνησαν την πρώτη ειδική με λάστιχα super soft χωρίς καρφιά ενώ η πλειοψηφία των υπολοίπων ξεκίνησε χρησιμοποιώντας λάστιχα με καρφιά.

Στην 1η ειδική ο Ott Tanak έφερε το Yaris του στην 1η θέση αφήνοντας τον Kris Meeke με το δικό του Yaris, στη 2η θέση με διαφορά 5 δευτερολέπτων. Στην 3η θέση βρέθηκε ο Ogier με διαφορά 10 δευτερολέπτων. Ο Sebastian Loeb τερμάτισε στην 4η θέση στην επιστροφή του στο Monte Carlo αλλά με Hyundai!

Στη 2η ειδική τα πράγματα ήταν πιο περίπλοκα αφού ήταν πιο στεγνή και όσοι επέλεξαν λάστιχα με καρφιά έχασαν χρόνο. Ο Thierry Neuville υπολόγιζε πως στη 2η ειδική θα κάλυπτε το χαμένο έδαφος αφού περίμενε πως θα χάσει χρόνο στην πρώτη. Πράγματι, ήταν ο ταχύτερος αλλά δεν πήρε τη διαφορά που περίμενε. Σταμάτησε το χρονόμετρο στα 13 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα. Ο Sebastian Ogier ήταν δεύτερος, 11 δευτερόλεπτα πίσω από τον Neuville και ο Tanak τερμάτισε τρίτος διατηρώντας όμως την πρωτοπορία. Ο Sebastian Loeb παραδέχθηκε πως έκανε λάθος επιλογή αφού έχασε 44 δευτερόλεπτα ενώ ο Meeke που έτσι κι αλλιώς ήταν αργός, είχε και κλατάρισμα στα τελευταία χιλιόμετρα και έχασε πάνω από 1 λεπτό.

Έτσι, μετά τις δύο πρώτες ειδικές, ο Ott Tanak είναι πρώτος με τον Sebastian Ogier να κάνει καλό ξεκίνημα με τη Citroen αφού είναι δεύτερος μόλις 9,1 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρωτοπόρο. Στην 3η θέση ο Thierry Neuville με διαφορά 14,3 δευτερόλεπτα που όμως δείχνει να έχει εστιάσει στην τακτική του και όχι άμεσα σε επιδόσεις. Από εκεί και πίσω οι διαφορές μεγαλώνουν αφού ο 4ος Essapeka Lappi είναι 45,2 δευτερόλεπτα πίσω από τον Tanak. Ο Meeke είναι 7ος με διαφορά 53.8 δευτερόλεπτα και ο Loeb 8ος με διαφορά 55.2 δευτερόλεπτα.