Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1, Ζακ Βιλνέβ, κατηγόρησε τη FIA πως «προστατεύει» τον Μαξ Φερστάπεν, καθώς δεν τον τιμώρησε για την (το λιγότερο) επιθετική του οδήγηση στο Grand Prix του Spa.

Ο Ολλανδός μετά τα «καμώματά» του στο Βέλγιο, έγινε αφορμή για έντονο αρνητικό σχολιασμό από φιλάθλους και οδηγούς, με αρκετούς να πιστεύουν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ σοβαρό ατύχημα.

Ο Βιλνέβ, ο οποίος φαίνεται πως δεν είναι μεγάλος… φαν του Φερστάπεν, υποστήριξε πως ο λόγος για τον οποίο η FIA δεν τιμώρησε τον νεαρό, είναι επειδή είναι πολύ δημοφιλής και «εμπορικός».

«Το πρόβλημα είναι η FIA, καθώς φαίνεται ότι τον προστατεύει. Θέλουν να γίνει αστέρι», είπε ο Καναδός στο Motorsport.com. «Στη Γερμανία για παράδειγμα, ο Φερστάπεν έκανε έναν επικίνδυνο ελιγμό στην ευθεία και ο Ρόσμπεργκ έχασε τα φρένα. Ανοίγονται και οι δύο, αλλά ο Νίκο δέχεται ποινή. Και δεν έφταιγε καν αυτός».

«Κάτι πάει στραβά. Δεν ξέρω. Είναι κάτι που με εκνευρίζει πολύ, αλλά έτσι έχουν πλέον τα πράγματα. Πριν από είκοσι χρόνια κάποιος θα τον έβαζε στη θέση του».

Ο πρώην πρωταθλητής συνέχισε λέγοντας ότι η αγωνιστική συμπεριφορά του Ολλανδού πιλότου είναι απαράδεκτη, και ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια της υπερβολής. «Κάθε οδηγός αυτού του επιπέδου γνωρίζει ότι αν πας από την εσωτερική σε εκείνο το σημείο θα υπάρξει ατύχημα, καθώς δεν υπάρχει αρκετός χώρος. Το ξέρεις αυτό. Αν είχες μια κακή εκκίνηση, αποδέξου το. Αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο. Αυτό είναι μετά, όταν παραπονιέται για τους άλλους οδηγούς ότι «του κατέστρεψαν τον αγώνα».

«Ηρέμησε. Πήρες ένα πολύ μεγάλο ρίσκο και δεν σου βγήκε. Τους χάλασες τον αγώνα και παράλληλα χάλασες και τον δικό σου. Δεν πειράζει, έτσι είναι η ζωή. Αυτά όμως που έκανε πιο μετά είναι απαράδεκτα. Με τον Κίμι δύο φορές στην ευθεία, και τον Φέτελ επίσης. Απλά ηρέμησε. Θα σκοτώσεις κανέναν».

Ο Βιλνέβ τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τον ίδιο να υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός στην F1, όμως τα πράγματα από ένα σημείο και έπειτα γίνονται πολύ επικίνδυνα. «Οι πιλότοι πρέπει να σέβονται ο ένας τον άλλο. Όπως είπε ο Ράικονεν, να γίνεται ένας καλός, σκληρός και δίκαιος αγώνας. Αλλά να υπάρχει επίσης και σεβασμός. Δεν μπορείς να σπρώχνεις ανθρώπους εκτός πίστας. Η να τους κάνεις να φρενάρουν στην ευθεία. Αυτό είναι κάτι υπερβολικά επικίνδυνο».

Τέλος, ερωτηθείς για το αν ο Ολλανδός θα αλλάξει στο μέλλον, ο Καναδός δήλωσε: «Φυσικά και όχι. Γιατί; Μα σε κάθε αγώνα γίνεται ολοένα και χειρότερος», ενώ τόνισε πως οι οδηγοί δεν πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, καθώς το μπαλάκι βρίσκεται πλέον στα χέρια της FIA.

 

Φωτογραφία αρχείου – EPA/ZSOLT CZEGLEDI