Ο Maverick Vinales κέρδισε και μάλιστα με άνεση, τον αγώνα της Μαλαισίας, κατακτώντας τη δεύτερη νίκη του μέσα στο 2019. Το 2018 η Yamaha πανηγύρισε μόνο μία νίκη, πάλι με τον Vinales, στην Αυστραλία, ενώ φέτος έχουν κατακτήσει δύο, σε Assen και Μαλαισία. Ο Vinales κατάφερε, σε αντίθεση με τους περισσότερους αγώνες του, να κάνει μια καλή εκκίνηση και να εκμεταλλευθεί τη δεύτερη θέση που κατείχε. Έστριψε πίσω από τον Jack Miller που έκανε εκρηκτική εκκίνηση αλλά δεν κρατήθηκε για πολύ στην κορυφή. Ήδη, στο κλείσιμο του πρώτου γύρου ο Vinales είχε περάσει στην πρώτη θέση. Οδήγησε γρήγορα, έφτιαξε μια μικρή διαφορά από την αρχή και τη διατήρησε μέχρι το τέλος. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο ίδιος, μπορούσε στ6ο τέλος να κάνει ακόμα καλύτερους χρόνους αλλά φύλαξε τα ελαστικά σε περίπτωση που θα δεχόταν επίθεση. Έτσι, μετά τη νίκη του στο Assen και την πτώση στον τελευταίο γύρο του προηγούμενου αγώνα, στην Αυστραλία, ο Vinales επανήλθε δυνατός και πήρε τη νίκη χωρίς να χάσει την πρωτοπορία ούτε σε έναν γύρο.

Ο Marc Marquez βρήκε αυτό που του έλλειπε τις δύο πρώτες μέρες στη Μαλαισία και κάνοντας μια απίστευτη εκκίνηση βρέθηκε από την 11η στη 2η θέση στον πρώτο μόλις γύρο. Προσπάθησε να πλησιάσει τον Vinales αλλά δε μπορούσε. Καθώς το προσπάθησε, έφθειρε τα ελαστικά, όπως ο ίδιος είπε μετά τον αγώνα κι έτσι δε μπόρεσε να πιέσει για τη νίκη. Δεν απείλησε σε καμία φάση του αγώνα από τον Vinales και δεν απειλήθηκε από τους αναβάτες που τον ακολούθησαν.

Ο Andrea Dovizioso έκανε επίσης εξαιρετική εκκίνηση και βρέθηκε από 10ος στην 4η θέση στον 1ο γύρο. Στον 4ο γύρο ανέβηκε στην 3η θέση και στη συνέχεια έδωσε μεγάλη μάχη για να την κρατήσει. Τα κατάφερε παρότι οι συνθήκες της πίστας δεν ευνοούσαν τη Ducati. Κρατήθηκε στην 3η θέση συμπληρώνοντας το βάθρο.

Ο Valentino Rossi δεν έκανε κάποια εντυπωσιακή εκκίνηση, Άφησε χώρο στην πρώτη στροφή και τον πέρασε ο Marquez και στη συμπλήρωση του πρώτου γύρου είχε κερδίσει μόλις μία θέση, ανεβαίνοντας 5ος. Ένιωθε όμως καλά πάνω στη Yamaha και πιέζοντας ανέβηκε 4ος. Κόλλησε πίσω από τον Dovizioso από τον οποίον σε ολόκληρη την πίστα ήταν πιο γρήγορος εκτός φυσικά από τις ευθείες. Προσπάθησε πολύ αλλά δεν κατάφερε να τον περάσει κι έτσι περιορίστηκε στην 4η θέση χάνοντας την ευκαιρία να επιστρέψεις το βάθρο. Προς ικανοποίηση του, έκανε τον ταχύτερο γύρο του αγώνα και ήταν ο ταχύτερος όλων στους τελευταίους γύρους, κάτι που δείχνει πως παρά την ηλικία του διατηρεί τις επιδόσεις του σε κορυφαίο επίπεδο μέχρι τους τελευταίους γύρους ενός από τους πιο δύσκολους αγώνες του ημερολογίου λόγω ζέστης και υγρασίας. Ο Alex Rins έφτασε στους τελευταίους γύρους τους Rossi και Dovizioso αλλά δεν κατάφερε να δώσει μάχες μαζί τους. Σε μια προηγούμενη μάχη που είχε με τον Miller είχαν επαφή αλλά ο Rins, παρότι έχασε το δεξί φτεράκι της Suzuki, συνέχισε κανονικά τον αγώνα, χωρίς εμφανή προβλήματα. Τερμάτισε στην 5η θέση αφήνοντας στην 6η τον Franco Morbidelli.

Ο Morbidelli παρότι ξεκίνησε 3ος υποχώρησε μέχρι την 7η θέση στους πρώτους γύρους. Στη συνέχεια έδωσε κι αυτός μάχες για να ανέβει. Μάλιστα, έδωσε σκληρή μάχη με τον Quartararo, την οποία κέρδισε ο Morbidelli εκνευρίζοντας όπως φάνηκε τον teammate του. Ο Fabio Quartararo ήταν η μεγάλη απογοήτευση του αγώνα. Ήταν ταχύτατος τις δύο μέρες των δοκιμών βελτιώνοντας τρεις φορές το ρεκόρ πίστας, κατέκτησε με άνεση την pole position και ξεκινώντας από την πρώτη θέση υποχώρησε στην 8η. Μόλις στον 13ο γύρο κατάφερε να κερδίσει μία θέση ακόμα περνώντας τον Miller. Στη συνέχεια μάλλον περίμενε πως ο Morbidelli θα του έδινε τη θέση αλλά αντί αυτού ο Morbidelli έδωσε μια ωραία μάχη που την κέρδισε. Έτσι, ο Quartararo περιορίστηκε στην 7η θέση χάνοντας μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για να πάρει την πρώτη του νίκη. Ο Jack Miller μετά το εκρηκτικό ξεκίνημα υποχώρησε στην 8η θέση με τον Petrucci να ακολουθεί στην 9η και τον Mir να συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα.

Ο Mir δέχτηκε μάλιστα ποινή αφού έριξε τον εξαιρετικό Johann Zarco ενώ βρισκόταν στην 8η θέση. Τη βαθμολογούμενη 15άδα συμπλήρωσαν οι Pol Espargaro (KTM), Francesco Bagnaia (Pramac Ducati), Aleix Espargaro (Aprilia), Jorge Lorenzo (Honda) και Mika Kallio (KTM). Οι Cal Crutchlow, Johann Zarco και Andrea Iannone είχαν πτώση και εγκατέλειψαν.

Φυσικά, ο Maverick Vinales αφιέρωσε τη νίκη του στον Afridza Munandar τον Ινδονήσιο αναβάτη που έχασε τη ζωή του στον 1ο αγώνα του Idemitsu Asia Talent Cup, το Σάββατο στην πίστα της Sepang.

Επόμενος και τελευταίος αγώνας, στις 17 Νοεμβρίου, στη Valencia.

Τα αποτελέσματα  του αγώνα

Η βαθμολογία  του πρωταθλήματος