Η πίστα του Motegi, στην Ιαπωνία ήταν η μοναδική στην οποία ο Marc Marquez δεν είχε πάρει ποτέ την pole position στη μεγάλη κατηγορία. Οι πρώτες δοκιμές έδειξαν πως κάτι τέτοιο φάνταζε δύσκολο να το πετύχει αφού οι Yamaha ήταν πολύ δυνατές, ειδικά ο Quartararo και ο Vinales. Όμως οι μικτές συνθήκες που επικράτησαν το Σάββατο, με βροχή, πίστα βρεγμένη χωρίς να βρέχει κλπ, τελικά ευνόησαν τον Marquez περισσότερο από τους υπόλοιπους. Έτσι, ήταν δεύτερος στο 3ο σκέλος των ελεύθερων δοκιμών και ταχύτερος όλων και με διαφορά, στο 4ο σκέλος που δοκίμασαν slick τα τελευταία λεπτά. Στα χρονομετρημένα κατάφερε και επιβλήθηκε, με μικρή διαφορά για τα δικά του δεδομένα αλλά πήρε την pole position και στη μοναδική πίστα που δεν το είχε καταφέρει, την 90η της καριέρας του. Με πιο σταθερές συνθήκες ο ίδιος θεωρεί πως θα τον δυσκολέψουν οι Yamaha αλλά και ο Dovizioso που έχουν καλό ρυθμό αγώνα.

Ο Franco Morbidelli έκανε τη μεγάλη έκπληξη, σημειώνοντας τον 2ο ταχύτερος χρόνο. Κατάφερε να βρεθεί μόλις 132 χιλιοστά του δευτερολέπτου πίσω από τον Marquez και άφησε οριακά πίσω του, μόλις 49 χιλιοστά τον Fabio Quartararo. Ο Quartararo που δυσκολεύεται στις μικτές συνθήκες συμπλήρωσε την πρώτη σειρά της εκκίνησης σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για τη δορυφορική ομάδα της Yamaha, την Petronas Yamaha. Μια ακόμα Yamaha ακολούθησε στην 4η θέση, αυτή του Maverick Vinales. Σίγουρα ο Ισπανός περίμενε κάτι καλύτερο αφού ήταν σταθερά δυνατός. Θα παλέψει όμως στον αγώνα, μέχρι και την τελευταία στροφή, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Ο Cal Crutchlow έχοντας περάσει από τη διαδικασία του Q1, έκανε τον 5ο ταχύτερο χρόνο. Ο Jack Miller έδειχνε ικανός για μια θέση στην πρώτη σειρά αλλά τελικά υποχώρησε στην 6η θέση. Είναι όμως η καλύτερη Ducati αφού άφησε στην 7η θέση τον Andrea Dovizioso και στην 8η τον Danilo Petrucci Που στο βρόχινο 3ο σκέλος των ελεύθερων δοκιμών ήταν ο ταχύτερος. Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Aleix Espargaro με την Aprilia και Valentino Rossi που αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Οι δύο αυτοί αναβάτες έκαναν ακριβώς τον ίδιο χρόνο αλλά ο Espargaro έχει ταχύτερο δεύτερο χρόνο κι έτσι ξεκινά από την 9η θέση αφήνοντας τον Rossi στη 10η.

Ο Rins περνώντας και αυτός από το Q1 ήταν 11ος στο Q2 αφήνοντας στη 12η θέση τον Mir με τη δεύτερη Suzuki. Ο τοπικός Takaaki Nakagami έχασε οριακά την πρόκριση στο Q2 και ξεκινά 13ος. Ο Francesco Bagnaia ξεκινά 14ος ενώ ο Pol Esparagaro δεν κατάφερε κάποιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, όπως μας έχει συνηθίσει στα χρονομετρημένα αφού περιορίστηκε στη 15η θέση. Ο Mika Kallio με τη δεύτερη εργοστασιακή KTM ήταν 3 δέκατα αργότερος από τον P.Espargaro ενώ ο Jorge Lorenzo συνεχίζει να δυσκολεύεται με τη Honda, ήταν 19ος.

Δείτε τη σειρά εκκίνησης