Οι διακοπές τελείωσαν για το Moto GP με τις ομάδες και τους αναβάτες να επιστρέφουν για δύο συνεχόμενους αγώνες, σε Τσεχία και Αυστρία. Στην Τσεχία, στην πίστα του Brno που είναι από τις πιο αγαπημένες για τους περισσότερους αναβάτες, έγιναν οι πρώτες δοκιμές την Παρασκευή. Μετά το τριήμερο του αγώνα, οι ομάδες θα παραμείνουν για να κάνουν δοκιμές. Πολλοί όμως ήταν αυτοί που άρχισαν να δοκιμάζουν από την Παρασκευή, νέα πλαίσια ή αεροδυναμικά βοηθήματα. Στο πρώτο σκέλος ο Andrea Dovizioso, νικητής του περσινού αγώνα στο Brno, έκανε τον ταχύτερο χρόνο αφήνοντας στη 2η θέση τον Marc Marquez.

Ο Marquez, όπως και οι περισσότεροι αναβάτες δε χρησιμοποίησαν καινούρια ελαστικά στο τέλος του σκέλους, κάτι που έκανε όμως ο Dovizioso. Στην 3η θέση ολοκλήρωσε το πρώτο σκέλος ο Maverick Vinales που ήταν πρώτος στη μεγαλύτερη διάρκεια των δοκιμών. Ο Marquez δοκίμασε και το νέο πλαίσιο της Honda ενώ ο Dovizioso είχε στη Ducati του νέα αεροδυναμικά βοηθήματα. Ο Vinales δε δοκίμασε κάτι νέο αφού όπως δήλωσαν οι αναβάτες της Yamaha οι δοκιμές θα γίνουν τη Δευτέρα. Στις υπόλοιπες θέσεις συναντάμε ονόματα που προκαλούν έκπληξη, Στην 4η θέση ολοκλήρωσε το πρώτο σκέλος ο Miguel Oliveira με KTM, στην 5η ο δοκιμαστής της Suzuki Sylvain Guintoli, στην 6η ο Jack Miller και στην 7η ο Hafizh Syahrin. Έτσι είχαμε 5 διαφορετικούς κατασκευαστές στις 5 πρώτες θέσεις!

Στο δεύτερο σκέλος ο Marc Marquez ήταν ο ταχύτερος στη μεγαλύτερη διάρκεια των δοκιμών. Στα τελευταία λεπτά και με την απειλή της βροχής για το Σάββατο, όλοι οι αναβάτες προσπάθησαν να βελτιώσουν τους χρόνους τους για να εξασφαλίσουν μια θέση στην πρώτη δεκάδα που θα τους πάει απευθείας στο 2ο σκέλος των χρονομετρημένων. Ο Fabio Quartararo που ήταν μόλις 18ος στο πρώτο σκέλος και σταθερά τελευταίος από τους 4 αναβάτες της Yamaha, έκανε έναν πολύ καλό χρόνο και ανέβηκε στην πρώτη θέση! Ο Marquez περιορίστηκε στη 2η θέση και οι δυο τους ήταν οι μόνοι που «κατέβηκαν» από το 1:56.

Ο Jack Miller βελτιώθηκε στην τελευταία του προσπάθεια και ανέβηκε στην 3η θέση. Στην 4η θέση ολοκλήρωσε ο Andrea Dovizioso, στην 5η ο Maverick Vinales και στην 6η ο Alex Rins που έμεινε πολύ ικανοποιημένος από το νέο fairing της Suzuki. Τη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Morbidelli, Crutchlow, Rossi και Petrucci με τον Rossi να αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον κινητήρα του στην έναρξη του σκέλους.

Οι χρόνοι του 1ου σκέλους

Οι χρόνοι του 2ου σκέλους