Οι πρώτες δοκιμές της χρονιάς του MotoGP ξεκίνησαν στη Μαλαισία με την ομάδα της Petronas να κάνει το 1-2. Οι Quartararo και Morbidelli ήταν 1ος και 2ος αντίστοιχα, κάνοντας νωρίς τους καλούς τους χρόνους. Δεν ήταν απλά οι ταχύτεροι, ήταν και οι χρόνοι τους πολύ καλοί αφού κατέβηκαν από το 1:59. Μένει να δούμε πως θα τα πάνε με τη νέα Yamaha αφού και οι δύο οδηγούσαν την περσινή… Από τη 2η μέρα η Petronas θα έχει στη διάθεση της μία φετινή μοτοσυκλέτα και μάλλον το Σάββατο θα την οδηγήσει ο Quartararo. Η μεταξύ τους διαφορά ήταν μόλις 51 χιλιοστά του δευτερολέπτου και έκαναν 52 γύρους ο Quartararo και 62 (τους περισσότερους από όλους τους αναβάτες) ο Morbidelli. Η βροχή που έπεσε κοντά στο μεσημέρι, περιόρισε σημαντικά το χρόνο που είχαν οι αναβάτες.

Στην 3η θέση ολοκλήρωσε την πρώτη μέρα ο Alex Rins συμπληρώνοντας 56 γύρους. Στη Suzuki έκαναν πολλές δοκιμές σε αεροδυναμικά βοηθήματα, κινητήρα, ψαλίδι, πλαίσιο και ηλεκτρονικά. Ο Mir έκανε 51 γύρους και ήταν στην 9η θέση και ο δοκιμαστής της ομάδας, Sylvain Guintoli έκανε 48 γύρους και ολοκλήρωσε στη 18η θέση.

Η καλύτερη Honda ήταν αυτή του Cal Crutchlow. Ο Βρετανός είχε στη διάθεση του 2 μοτοσυκλέτες του 2020 και 1 του 2019 ώστε να κάνει και συγκριτικές δοκιμές. Έχει στους ώμους του το μεγαλύτερο φορτίο της εξέλιξης καθώς ο Marc Marquez δε μπορεί να κάνει όσους γύρους θέλει καθώς δεν έχει επανέλθει πλήρως μετά την εγχείρηση στον ώμο του και ο Alex Marquez οδηγεί προσπαθώντας να προσαρμοστεί στη νέα κατηγορία, δε μπορεί ακόμα να βοηθήσει στην εξέλιξη και στις κρίσιμες επιλογές της ομάδας. Ο Crutchlow ήταν 4ος, ο Marc Marquez 12ος και ο Alex Marquez 13ος. Ο Nakagami βρίσκεται επίσης σε περίοδο αποκατάστασης και περιορίστηκε στην 23η θέση συμπληρώνοντας 31 γύρους.

Στη Ducati είδαν επίσης έναν δορυφορικό αναβάτη να είναι ο ταχύτερος. Ο Jack Miller, μόλις στον προτελευταίο γύρο που συμπλήρωσε ανέβηκε στην 5η θέση μόλις 2 χιλιοστά πίσω από τον Crutchlow. Είχε στη διάθεση του 2 μοτοσυκλέτες και αρκετά πράγματα να δοκιμάσει. Ο Andrea Dovizioso ήταν 11ος, ο Danilo Petrucci 14ος, ο Francesco Bagnaia της Pramac ήταν 17ος, ο Johann Zarco στην πρώτη του εμφάνιση με τη Ducati της Avintia ήταν 19ος και ο Tito Rabat 22ος.

Στην εργοστασιακή Yamaha συμμετείχαν μόνο Vinales και Rossi, χωρίς τον Lorenzo. Είχαν από 2 φετινές μοτοσυκλέτες και από 1 περσινή για τις απαραίτητες συγκριτικές δοκιμές. Ο Vinales έκανε τον 6ο ταχύτερο χρόνο και ο Rossi τον 10ο ενώ ο Vinales είχε και μία πτώση.

Στην Aprilia ο Aleix Espargaro έκανε τον 7ο χρόνο μόλις στον 4ο από τους 43 γύρους που συμπλήρωσε πιστοποιώντας την καλή αίσθηση που αποκόμισε στο shakedown. Ο Lorenzo Savadori συμμετείχε επίσης, κάνοντας τον 26ο χρόνο ενώ ο δοκιμαστής της ομάδας, Bradley Smith, αναμένεται να συμμετέχει τις επόμενες μέρες. Ο Andrea Iannone παραμένει τιμωρημένος για υπόθεση doping που αναμένεται να διαλευκανθεί στα μέσα του μήνα.

Ο Pol Espargaro ήταν για μια ακόμα φορά ο ταχύτερος αναβάτης της KTM που έδειξε πολύ καλά στοιχεία στο shakedown των προηγούμενων ημερών. Έκανε τον 8ο ταχύτερο χρόνο συμπληρώνοντας 50 γύρους. Όπως και στο shakedown, η KTM είχε πολλά πράγματα να δοκιμάσει. Τόσο οι εργοστασιακοί όσο και οι αναβάτες της Tech3 είχαν στη διάθεση τους το νέο πλαίσιο και δοκίμασαν αεροδυναμικά βοηθήματα, κινητήρα και ψαλίδι. Ο Dani Pedrosa ήταν 15ος, ο Miguel Oliveira 16ος, ο Iker Lecuona 20ος και ο Brad Binder 21ος. Οι δοκιμές συνεχίζονται για 2 μέρες ακόμα

Ο χρόνοι της 1ης μέρας