Με πολύωρη καθυστέρηση έγινε αυτό που όλοι περίμεναν από το Σάββατο, μετά τις χρονομετρημένες δοκιμές, ακυρώθηκε ο αγώνας του Silverstone για το Moto GP λόγω βροχής και πιο συγκεκριμένα λόγω ακαταλληλότητας της πίστας. Στη Μεγάλη Βρετανία έβρεξε κι ακυρώθηκε ο αγώνας του Moto GP! Όλα ξεκίνησαν το τελευταίο δίλεπτο του 4ου σκέλους των ελεύθερων δοκιμών. Μόλις άρχισε να πέφτει βροχή, τα νερά λίμνασαν σε διάφορα σημεία του νέου ασφαλτοτάπητα προκαλώντας φαινόμενο υδρολίσθησης ειδικά στην 7η στροφή της πίστας όπου οι αναβάτες πλησιάζουν μετά από ευθεία, με μεγάλη ταχύτητα. Την ίδια στιγμή βγήκε από την πίστα, χωρίς να πέσει, ο Jorge Lorenzo, έπεσε ο Aleix Espargaro και πίσω του ακολουθούσε ο Alex Rins με ταχύτητα που ξεπερνούσε τα 250 χλμ/ώρα. Φρενάροντας στα 160 χλμ/ώρα περίπου, ο Rins ένιωσε πως η μοτοσυκλέτα «έπεσε σε λίμνη» και πήδηξε από αυτήν! Στο ίδιο σημείο κλάσματα του δευτερολέπτου αργότερα έπεσε ο Tito Rabat και την ώρα που απομακρυνόταν από το σημείο χτυπήθηκε από τη μοτοσυκλέτα του Morbidelli που επίσης έπεσε στο ίδιο ακριβώς σημείο. Το αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί το σκέλος και να μεταφερθεί με το ελικόπτερο στο νοσοκομείο ο Tito Rabat που τραυματίστηκε σοβαρά, χωρίς να κινδυνεύσει η ζωή του.

Οι διοργανωτές με βάση την πρόγνωση του καιρού αποφάσισαν να αλλάξουν την ώρα εκκίνησης του αγώνα της κατηγορίας Moto GP. Προγραμμάτισαν την εκκίνηση για τις 11 τοπική ώρα που περίμεναν πως δε βρέχει σε σχέση με την αρχική ώρα που ήταν δύο ώρες αργότερα. Στη διάρκεια της νύχτας έγιναν εργασίες στο σημείο που παρουσιάστηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα ώστε να βελτιωθεί η «διαφυγή» του νερού. Παρότι το πρωινό warm up έγινε σε στεγνή πίστα, αργότερα έπιασε βροχή. Το πρόβλημα παρέμενε κι έτσι οι διοργανωτές ανέβαλλαν συνεχώς την ώρα εκκίνησης και έκαναν συνεχείς ελέγχους της κατάστασης. Από τις 13.30 ώρα Ελλάδας που είχε προγραμματιστεί να δοθεί η εκκίνηση, με τις συνεχείς αναβολές έφτασε να οριστεί ώρα εκκίνησης στις 19.00. Όμως πολύ σύντομα έγινε γνωστή η απόφαση να ακυρωθεί ο αγώνας. Τα ερωτήματα είναι πολλά. Αρχικά είναι ξεκάθαρο πως πολύ σωστά ακυρώθηκε ο αγώνας αφού η πίστα ήταν επικίνδυνη και οι αναβάτες θα κινδύνευαν. Σε καμία περίπτωση δε θα έπρεπε να υπάρχει κίνδυνος, μεγαλύτερος από τον συνηθισμένο και ειδικά λόγω ακαταλληλότητας της πίστας για τους αναβάτες.

Τα ερωτήματα που ακολουθούν την απόφαση για ακύρωση του αγώνα απάντησαν ή τουλάχιστον προσπάθησαν να απαντήσουν ο αλυτάρχης του Moto GP, Mike Webb, ο υπεύθυνος ασφαλείας των αγώνων Loris Capirossi και ο υπεύθυνος αδειοδότησης των πιστών, Franco Uccini. Ξεκαθάρισαν πως δεν ήταν δυνατό να μεταφερθεί ο αγώνας για την επόμενη μέρα, χωρίς όμως να εξηγήσουν τους λόγους. Είπαν πως θα περιμένουν την έκθεση της πίστας εντός 6 μηνών, πως δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν δοκιμές όταν η πίστα επισκευαστεί σωστά αφού οι συνθήκες αυτού του Σαββατοκύριακου ήταν ιδιαίτερες και δε μπορούν να επιτευχθούν τεχνητά, πως άκουσαν τι είπε ο Hamilton για τα σαμαράκια αλλά δεν υπήρχε χρόνος για να διορθώσουν την κατάσταση και πως δεν είχαν ιδιαίτερη πληροφόρηση από την πίστα για προβλήματα σε προηγούμενους αγώνες, από τον Φεβρουάριο που παραδόθηκε η νέα άσφαλτος μέχρι τώρα. Ξεκαθάρισαν πως η απόφαση πάρθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των αναβατών και των ομάδων χωρίς να απαντήσουν ξεκάθαρα αν ρωτήθηκαν και οι αναβάτες και οι ομάδες των κατηγοριών Moto2 και Moto3.

Πάντως, δημοσιογράφος επεσήμανε πως ούτε ο Andrea Dovizioso ούτε και ο Davide Tardozzi της Ducati είναι ενημερωθεί για τη συνάντηση αυτή. Ενώ ο Jorge Lorenzo ήταν παρών. Ερωτήματα και διαφορές παραμένουν, σίγουρα το φετινό μη γενόμενο Silverstone θα μείνει στην ιστορία και σημασία έχει μέσα από όλα αυτά, να βελτιωθούν κι άλλο συνθήκες των αγώνων και η ασφάλεια των αναβατών και οδηγών. Σίγουρα αν μία ομάδα έκανε τόσα λάθη ή παραλείψεις, δύσκολα θα μπορούσε να συνεχίσει στο θεσμό αφού οι κανονισμοί είναι πολύ αυστηροί προς τους συμμετέχοντες… Το μόνο σίγουρο είναι πως σωστά, σε τέτοιες συνθήκες, ακυρώθηκε ο αγώνας και δεν τέθηκαν σε κίνδυνο οι αναβάτες.

Επόμενος αγώνας το GP του San Marino στην πίστα του Misano, στις 9 Σεπτεμβρίου. Πέρσι την pole position είχε κατακτήσει ο Maverick Vinales που στον αγώνα τερμάτισε 4ος. Νικητής είχε αναδειχθεί ο Marc Marquez με 2ο τον Danilo Petrucci και 3ο τον Andrea Dovizioso ενώ ο Valentino Rossi δε συμμετείχε λόγω τραυματισμού σε προπόνηση στη διάρκεια του καλοκαιρινού διαλείμματος.