Η πίστα Red Bull Ring στην Αυστρία φιλοξενεί τον 11ο αγώνα του Moto GP και 2ο συνεχόμενο μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα του θεσμού. Οι δοκιμές της Παρασκευής έγιναν με καλό καιρό, κάτι που δεν είναι σίγουρο πως θα γίνει και το Σάββατο. Στο πρώτο σκέλος των δοκιμών ο Andrea Dovizioso με μια επίθεση στα τελευταία λεπτά «εκθρόνισε» τον Marc Marquez από την 1η θέση την οποία κατείχε στη μεγαλύτερη διάρκεια του σκέλους. Ο Dovizioso σταμάτησε το χρονόμετρο στο 1:24:033 και ήταν 185 χιλιοστά ταχύτερος του Marquez που ολοκλήρωσε στη 2η θέση. Τρίτος ήταν ο Maverick Vinales με τη Yamaha που ξεκίνησε πολύ καλύτερα από πέρσι και τέταρτος ο Jack Miller που δείχνει να συνεχίζει δυνατά μετά το βάθρο του στην Τσεχία. Τη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Rossi, Quartararo, Rins, Zarco, Nakagami και Oliveira.

Στο δεύτερο σκέλος ο Marquez έκανε δοκιμές σε διαφορετικές γόμες ελαστικών και εκτός από ταχύτατος ήταν και πολύ σταθερός. Ολοκλήρωσε το σκέλος στην πρώτη θέση, χωρίς όμως να έχει βελτιώσει σημαντικά το χρόνο του Dovizioso από το πρώτο σκέλος. Ο χρόνος του Marquez ήταν 1:23:916. Στη δεύτερη ολοκλήρωσε αυτήν τη φορά ο Maverick Vinales που μαζί με τον Marquez ήταν οι μόνοι που κατέβηκαν από το 1:24 ενώ ήταν μόλις 66 χιλιοστά αργότερος του Marquez.

Ο Takaaki Nakagami ήταν η μεγάλη έκπληξη κάνοντας τον 3ο ταχύτερο χρόνο με τον Fabio Quartararo να βελτιώνεται σημαντικά και να κάνει τον 4ο χρόνο. Ο Jack Miller Μπορεί να υποχώρησε λίγο αλλά παρέμεινε στην πεντάδα ενώ ο Oliveira βελτιώθηκε ακόμα περισσότερο ανεβαίνοντας στην 6η θέση και φυσικά ήταν η πρώτη KTM μέσα στην έδρα της ομάδας. Βελτιωμένος εμφανίστηκε και ο Petrucci που ανέβηκε στην 7η θέση με τον Crutchlow να τον ακολουθεί στην 8η. Ο Andrea Dovizioso έκανε επίθεση στα τελευταία λεπτά, πέρασε ταχύτερα από όλους το πρώτο κομμάτι της πίστας και στη συνέχεια είχε πτώση. Δεν κατάφερε να συνεχίσει κι έτσι περιορίστηκε στην 9η θέση με τον Pol Espargaro να συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα.

Οι Valentino Rossi και Alex Rins έμειναν στην 11η και 12η θέση αντίστοιχα και με βάση τους συνδυασμένους χρόνους είναι εκτός της δεκάδας που περνάει απευθείας στο Q2. Αν τελικά δε βρέξει, θα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν χρόνους και θέσεις στο 3ο σκέλος δοκιμών. Σε μια πίστα που τα τρία τελευταία χρόνια έχει κερδίσει η Ducati με διαφορετικούς μάλιστα αναβάτες κάθε χρονιά (Iannone το 2016, Dovizioso το 2017 και Lorenzo το 2018), δείχνει στα ελεύθερα να επικρατεί ο Marquez. Όμως και ο Dovizioso είναι πιο κοντά του σε σχέση με τους προηγούμενους αγώνες αλλά και ο Miller δείχνει σταθερός και δυνατός. Λέτε να είναι αυτός ο 4ος διαφορετικός νικητής με Ducati σε 4 χρόνια;

Αναφέροντας τη Ducati και τον περσινό νικητή, τον Jorge Lorenzo, είναι έντονες φήμες που τον θέλουν να επιστρέφει στη Ducati, αλλά όχι στην εργοστασιακή, στην Pramac. Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο συνεργασίας του με την Petronas Yamaha ενώ σε σχετική ερώτηση, ο Marc Marquez ήταν ιδιαίτερα καυστικός. Είπε πως ο Jorge λέει για τον εαυτό του πως δεν είναι καλός αναβάτης, είναι πρωταθλητής! Έχει λοιπόν στα χέρια του μια μοτοσυκλέτα που κερδίζει και θα έπρεπε να γυρίσει δυνατός και να κερδίσει με τη μοτοσυκλέτα αυτή….

Οι πρώτοι δέκα αναβάτες των συνδυασμένων χρόνων 1ου και 2ου σκέλους:

1. Marc Marquez – 1:23.916
2. Maverick Vinales + 0.066
3. Andrea Dovizioso + 0.117
4. Takaki Nakagami + 0.155
5. Fabio Quartararo + 0.237
6. Jack Miller + 0.392
7. Miguel Oliveira + 0.410
8. Danilo Petrucci + 0.414
9. Cal Crutchlow + 0.420
10. Pol Espargaro + 0.502

Οι χρόνοι του 1ου σκέλους

Οι χρόνοι του 2ου σκέλους