Η μεγάλη βαθμολογική διαφορά που έχει εξασφαλίσει ο Marc Marquez στο πρωτάθλημα (+58 από τον 2ο Dovizioso) θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για να μειώσει τα ρίσκα που παίρνει. Όμως αυτό δε συμβαίνει με τον Marc Marquez που γύρισε κεφάτος από τις διακοπές του. Οι καιρικές προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν και η βροχή έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε ελεύθερες και χρονομετρημένες δοκιμές στη διάρκεια του Σαββάτου στο Brno. Ο Marquez ήταν ο ταχύτερος στο 3ο και στο 4ο σκέλος των ελεύθερων που έγιναν σε βρεγμένη πίστα. Η βροχή είχε σταματήσει κατά τη διεξαγωγή του Q1 και σχηματίστηκε μια στεγνή γραμμή που όμως διακοπτόταν από σημεία με υγρασίες. Όλοι οι αναβάτες έκαναν τις πρώτες προσπάθειες τους με λάστιχα βροχής. Ο Johann Zarco που ήταν ο ταχύτερος στη διαδικασία του Q1 πέρασε για πρώτη φορά με την KTM στο Q2. Έχοντας πρόσφατη την οδήγηση στις συνθήκες που επικρατούσαν έκανε πολύ σύντομα έναν πολύ γρήγορο γύρο που τον κράτησε στην κορυφή για πολλή ώρα. Με περίπου 6 λεπτά να απομένουν, ο Marquez ήταν ο πρώτος που δοκίμασε να χρησιμοποιήσει ελαστικά slick. Τον ακολούθησαν οι Miller, Vinales και Petrucci. Στο 2ο γύρο του ήταν ήδη πολύ ταχύτερος από τους υπόλοιπους αλλά δεν ικανοποιήθηκε με το γεγονός αυτό και συνέχισε για έναν ακόμα γύρο ενώ η βροχή είχε κάνει την εμφάνιση σε κάτι λιγότερο από τη μισή πίστα. Ρισκάροντας αρκετά για κάτι που δεν είχε μεγάλη ανάγκη, ο Marquez βελτίωσε κι άλλο το χρόνο του και πήρε την pole position με τη χαοτική διαφορά των 2,5 δευτερολέπτων!

Ο Jack Miller, επίσης με slick ελαστικά, ανέβηκε στη 2η θέση και προσπαθώντας να μειώσει τη διαφορά του από τον Marquez είχε πτώση λίγο πριν την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου. Διατηρήθηκε όμως στη 2η θέση κάνοντας πολύ καλή εμφάνιση. Είναι συνηθισμένο βέβαια ο Miller να πηγαίνει καλά σε τέτοιες, μικτές συνθήκες.

Η μεγάλη έκπληξη ήταν η επίδοση του Johann Zarco. Ο Γάλλος που δεν περνά την καλύτερη του εποχή στο MotoGP αφού εκτός από τις κακές επιδόσεις του δέχεται και έντονη κριτική από την ομάδα του, πήρε την 3η θέση! Δεν είναι απλώς το καλύτερο του αποτέλεσμα με την KTM αλλά είναι και η πρώτη φορά που η KTM θα ξεκινήσει από την 1η σειρά της εκκίνησης. Ο Andrea Dovizioso έκανε τον 4ο καλύτερο χρόνο με τον Pol Espargaro να ακολουθεί στην 5η θέση. Ο P.Espargaro πέρασε επίσης από τη διαδικασία του Q1 κάνοντας τον 2ο ταχύτερο χρόνο πίσω από τον Zarco.

Ο Alex Rins ήταν ο 6ος ταχύτερος συμπληρώνοντας τη 2η σειρά της εκκίνησης. Νωρίτερα, πρωταγωνίστησε σε ένα επεισόδιο με τον Marc Marquez. Ενώ ο Rins βρισκόταν σε γρήγορο γύρο, συνάντησε πάνω στην αγωνιστική γραμμή τον Marc Marquez που πήγαινε πραγματικά πολύ αργά. Ο Marquez χωρίς πιθανότατα να τον έχει δει, δεν άνοιξε τη γραμμή του κι έτσι στην επόμενη στροφή ο Rins «χώθηκε» για να περάσει και να μη χάσει επιπλέον χρόνο, ακουμπώντας τον Marquez. Ο Marquez άνοιξε το γκάζι, έφτασε τον Rins και τον πέρασε αρκετά προκλητικά λίγα μέτρα πριν την είσοδο του στα pits, ίσα για να τον περάσει. Στο διάδρομο των pits έκοψε πάλι κι έτσι ο Rins μπήκε με μισή ρόδα διαφορά. Ο Marquez στριμώχτηκε πίσω του και με το χέρι του τον έσπρωξε για να του ανοίξει το δρόμο. Φυσικά αντάλλαξαν κουβέντες και οι δοκιμές συνεχίστηκαν. Στατιστικά, αν ήταν άλλος αναβάτης στη θέση του Marquez, θα είχε ήδη τιμωρηθεί, όχι για τα σπρωξίματα και τα επικίνδυνα περάσματα, απλά γιατί πήγαινε πολύ αργά πάνω στην αγωνιστική γραμμή.

Από την 3η σειρά της εκκίνησης και την 7η θέση θα ξεκινήσει ο Valentino Rossi. Ο Ιταλός χωρίς να χρησιμοποιήσει ελαστικά slick, βελτίωσε το χρόνο του στα τελευταία λεπτά και ανέβηκε στην 7η θέση. Είναι η πρώτη Yamaha και εφόσον επιβεβαιωθούν και πάλι οι καιρικές προβλέψεις και ο αγώνας είναι στεγνός, ο Rossi θα προσπαθήσει να μείνει κοντά στους πρώτους και να διεκδικήσει μια θέση στο βάθρο. Δίπλα του, από την 8η θέση, θα ξεκινήσει ο Danilo Petrucci που συνήθως σε τέτοιες συνθήκες τα πηγαίνει πολύ καλύτερα. Ο Maverick Vinales που ήταν γρήγορος τόσο σε στεγνή όσο και σε βρεγμένη πίστα, δεν κατάφερε να εκμεταλλευθεί τα slick και περιορίστηκε στην 9η θέση. Δυστυχώς για τον ίδιο, έβαλε τα slick την ίδια χρονική στιγμή με τον Marquez αλλά η επίδοση του δε βελτιώθηκε.

Ο Fabio Quartararo που ήταν ταχύτατος και ταχύτερος όλων την Παρασκευή, σε στεγνή πίστα, στη βρεγμένη έμεινε πολύ πίσω. Όπως ο ίδιος πολύ εύστοχα δήλωσε, κάτι τέτοιες μέρες φαίνεται πως είναι νεοφερμένος στη μεγάλη κατηγορία. Θα ξεκινήσει από τη 10η θέση έχοντας δίπλα του στην 4η σειρά της εκκίνησης τους Crutchlow και Morbidelli.

Οι Guintoli και Oliveira που ήταν γρήγοροι την Παρασκευή έκαναν αρκετά καλή εμφάνιση στο Q1 και θα ξεκινήσουν από τη 15η και 16η θέση αντίστοιχα αφήνοντας πίσω τους τη δεύτερη εργοστασιακή Honda με τον Bradl, τη δεύτερη εργοστασιακή Suzuki με τον Mir, τις δύο εργοστασιακές Aprilia και 3 ακόμα δορυφορικές μοτοσυκλέτες.

Η σειρά εκκίνησης