Ο Jack Miller ήταν ο μεγάλος νικητής του 4ου αγώνα του MotoGP στην πίστα της Jerez, «ανοίγοντας λογαριασμό» τόσο για τον ίδιον όσο και για τη Ducati με την 1η φετινή της νίκη. Έχοντας τον τίτλο του φαβορί μετά τις χειμερινές δοκιμές, το ξεκίνημα της χρονιάς δεν ήταν ανάλογο για τον Miller. Ήταν ταχύτατος αλλά δεν πήρε τα αποτελέσματα που θα ήθελε στους 3 πρώτους αγώνες. Έκανε εγχείρηση στον ώμο και από τον αγώνα της Πορτογαλίας, άλλαξε προσέγγιση στα τριήμερα του αγώνα. Έτσι, στη Jerez δε φάνηκε να κυνηγά γρήγορους χρόνους την Παρασκευή. Έκανε όμως τον 3ο χρόνο στα χρονομετρημένα και ήταν η ταχύτερη Ducati. Έκανε εξαιρετική εκκίνηση, έστριψε πρώτος και έμεινε στην κορυφή για 3 γύρους. Ο Fabio Quartararo που ξεκίνησε από την pole position, υποχώρησε στην 4η θέση μετά την εκκίνηση. Περνώντας έναν αναβάτη σε κάθε γύρο, πέρασε και τον Miller κι έτσι βρέθηκε επικεφαλής στον 4ο γύρο. Είχε δείξει από τις δοκιμές πως έχει γρήγορο και σταθερό ρυθμό και με ρυθμίσεις αγώνα και φάνηκε πως θα έπαιρνε μια εύκολη νίκη αφού πολύ σύντομα άρχισε να χτίζει διαφορά.

Οι πρώτοι 15 γύροι, κύλησαν χωρίς ιδιαίτερες μάχες και φαινόταν πιθανό ο αγώνας να κυλήσει βαρετά για τα δεδομένα του MotoGP βέβαια. Πτώση είχε ο Alex Marquez στον 1ο γύρο, ο Brad Binder στον 2ο και ο Alex Rins 3ο γύρο. Στον 15ο από τους 25 γύρους, η διαφορά Quartararo-Miller μειώθηκε δραματικά και στον 16ο γύρο ο Miller ήταν και πάλι επικεφαλής. Ο Quartararo δε μπόρεσε να τον πιέσει και σύντομα άρχισε να δέχεται πίεση και από τον Bagnaia που είχε ανέβει στην 3η θέση περνώντας τον Morbidelli. Ήταν θέμα χρόνου να περάσουν και οι δύο τον Quartararo που δε φαινόταν να αντιμετωπίζει κάποιο εμφανές πρόβλημα με τη Yamaha. Το group που ακολουθούσε τον Quartararo (Aleix Espragaro, Nakagami, Mir, Vinales) έδειξε να αιφνιδιάζεται και άλλαξαν και μεταξύ τους θέσεις με μεγάλο χαμένο τον Aleix Espargaro που έχασε την 4η θέση που κατείχε και υποχώρησε στην 6η. Ο Quartararo συνέχισε να χάνει θέσεις, ο Miller δε δυσκολεύτηκε μπροστά και ο Morbidelli έβλεπε πλέον με άνεση το βάθρο με την παλαιότερη και πιο αργή Yamaha. Το πέσιμο της καρό σημαίας βρήκε νικητή τον Jack Miller που πήρε τη 2η νίκη της καριέρας του. Είχε πάρει την πρώτη του νίκη στην Ολλανδία το 2016 με βροχή και στη Jerez πήρε την πρώτη του νίκη σε στεγνή πίστα.

Ο Francesco Bagnaia τερμάτισε 2ος αλλά σε συνδυασμό με την 13η θέση που τερμάτισε τελικά ο Quartararo πέρασε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Οι αναβάτες της Ducati έκαναν το 1-2 για πρώτη φορά στην πίστα της Jerez και το πρώτο τα τελευταία 3 χρόνια. Ο Franco Morbidelli συμπλήρωσε το βάθρο και ήταν φυσικά η καλύτερη Yamaha δείχνοντας πως ο τρόπος δουλειάς και το ταλέντο του, αντισταθμίζουν το μειονέκτημα της μοτοσυκλέτας του η οποία είναι σχεδόν δύο χρόνια παλαιότερη από της εργοστασιακής ομάδας. Ο Takaaki Nakagami τερμάτισε 4ος ισοφαρίζοντας το καλύτερο προσωπικό του αποτέλεσμα δίνοντας ταυτόχρονα ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και στη Honda. Ο Joan Mir δεν κατάφερε να πιέσει τον Nakagami και τερμάτισε 5ος.

Ο Aleix Espargaro τερμάτισε 6ος με τη μικρότερη διαφορά που έχει τερματίσει ποτέ η Aprilia από τον νικητή. Έδειξε όμως πως θα μπορούσε να τερματίσει και σε καλύτερη θέση. Ο Maverick Vinales δεν είχε τις ρυθμίσεις αλλά ούτε και την ψυχολογία για κάτι καλύτερο από την 7η θέση. Ο Johann Zarco ήταν ο ταχύτερος στο πρωινό warm up αλλά περιορίστηκε στην 8η θέση σημειώνοντας σε μια ακόμα πίστα την υψηλότερη τελική ταχύτητα. Ο Marc Marquez έχοντας μια σοβαρή πτώση το Σάββατο αλλά και μία αντίστοιχη στο Κυριακάτικο warm up, κινήθηκε σταθερά, όχι ιδιαίτερα γρήγορα και εκμεταλλευόμενος και τις πτώσεις των αντιπάλων του πήρε μια 9η θέση.

Ο Pol Espargaro τερμάτισε 10ος και ο Miguel Oliveira ήταν η πρώτη KTM στην 11η θέση. Ο Fabio Quartararo υποχώρησε στη 13η θέση και όπως αποκάλυψε μετά το τέλος του αγώνα, δεν είχε πρόβλημα με τη μοτοσυκλέτα αλλά με τον ώμο του αφού ξαφνικά άρχισε να έχει πόνους από arm pump. Οι δηλώσεις του ήταν κάπως μπερδεμένες αφού είπε πως μετά την εγχείρηση που έκανε το 2019 το πρόβλημα του arm pump είχε εξαφανιστεί και εμφανίστηκε στον 15ο γύρο εντελώς ξαφνικά, χωρίς καμία προειδοποίηση. Συνέχισε όμως λέγοντας πως νιώθει χαμένος και μπερδεμένος αφού άλλοι του λένε να το αντιμετωπίσει με τον έναν τρόπο και άλλοι με τον άλλον, ένα πρόβλημα που όπως είπε, εμφανίστηκε ξαφνικά στον 15ο γύρο… Αντίστοιχα χαμένος πρέπει να αισθάνεται και ο Valentino Rossi που για έναν ακόμα αγώνα κινείται με δυσκολία στις τελευταίες θέσεις. Ξεκίνησε και τερμάτισε 17ος με 3 αναβάτες να έχουν πέσει. Επόμενος αγώνας του MotoGP, το τριήμερο 14-16 Μαΐου, στην πίστα Le Mans της Γαλλίας.

Τα αποτελέσματα του αγώνα

Η βαθμολογία μετά από 4 αγώνες