Οι ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής για τον 4ο αγώνα του MotoGP στη Jerez κύλησαν ομαλά με τους αναβάτες να κάνουν από νωρίς καλούς χρόνους. Στο πρώτο σκέλος την έκπληξη έκανε ο Brad Binder με την ΚΤΜ ο οποίος βάζοντας καινούρια λάστιχα στα τελευταία λεπτά, έκανε τον ταχύτερο χρόνο αφήνοντας στη 2η θέση τον Aleix Espargaro με την Aprilia. Ο A.Espargaro ήταν σταθερά πολύ γρήγορος κατέχοντας την πρώτη θέση στη μεγαλύτερη διάρκεια του πρώτου σκέλους. Στην 3η θέση ολοκλήρωσε το πρώτο σκέλος ο Marc Marquez που έδειξε να έχει τη δυνατότητα να κάνει ένα γρήγορο γύρο αλλά να δυσκολεύεται σε ένα σταθερά γρήγορο γυρολόγιο.

Στο 2ο σκέλος οι αναβάτες μπήκαν ακόμα πιο δυναμικά. Στο πρώτο πεντάλεπτο είχαν βελτιώσει οι περισσότεροι το χρόνο που είχαν κάνει στο πρώτο σκέλος. Μπορεί ο Fabio Quartararo να ήταν ο πρώτος που κατέβηκε από το 1:38 αλλά ο Franco Morbidelli και ο Aleix Espargaro ήταν αυτοί που έκαναν εύκολα γρήγορους, συνεχόμενους γύρους. Όπως ήταν αναμενόμενο, στα τελευταία λεπτά έβαλαν σχεδόν όλοι καινούρια λάστιχα και οι χρόνοι βελτιώθηκαν. Ο Francesco Bagnaia σταμάτησε το χρονόμετρο στο 1:37:209, σχεδόν 1,5 δέκατο από τον ταχύτερο χρόνο της περσινής πρώτης μέρας και σχεδόν 8 δέκατα ταχύτερο από το χρόνο του Binder στο πρώτο σκέλος που είχε προηγηθεί.

Ο Fabio Quartararo έκανε τον 2ο ταχύτερο χρόνο και ο Aleix Espargaro συνέχισε την εκπληκτική του εμφάνιση, κάνοντας τον 3ο ταχύτερο χρόνο! Η πρώτη δεκάδα του 2ου σκέλους ήταν και η ταχύτερη δεκάδα της Παρασκευής, στα συνδυασμένα αποτελέσματα. Ο Franco Morbidelli έκανε τον 4ο χρόνο, ο Maverick Vinales ήταν 5ος και τη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Takaaki Nakagami (6ος και 1η Honda), Miguel Oliveira (7ος και 1η KTM), Alex Rins (8ος και 1η Suzuki), Johann Zarco 9ος και Brad Binder 10ος. Ο Jack Miller ήταν μόλις 12ος, ο Joan Mir 13ος ενώ ο Marc Marquez ήταν ο μόνος που δε βελτίωσε το χρόνο του 1ου σκέλους και ήταν 16ος. Είναι εντυπωσιακό πως οι 14 πρώτοι αναβάτες βρίσκονται μέσα σε 9 δέκατα του δευτερολέπτου και ο Lorenzo Savadori που κινήθηκε σε καλές για τα δικά του δεδομένα θέσεις, ολοκλήρωσε στη 19η.

Τα συνδυασμένα αποτελέσματα  της Παρασκευής