Ο Fabio Quartararo μετά τη νίκη του στον προηγούμενο αγώνα, θα ξεκινήσει από την καλύτερη θέση τον 3ο αγώνα της χρονιάς του MotoGP στο Portimao. Κατέκτησε την pole position με νέο ρεκόρ πίστας αφού σταμάτησε το χρονόμετρο στο 1:38:862 έναντι του 1:38:892 που είχε κάνει πέρσι ο Miguel Oliveira. Με το πέσιμο της καρό σημαίας ο Quartararo νόμιζε πως ήταν 2ος αφού o Francesco Bagnaia είχε κάνει ακόμα καλύτερο χρόνο με 1:38:494. Όμως, λόγω της πτώσης του Miguel Oliveira είχε ενεργοποιηθεί το κίτρινο φωτεινό πάνελ που από αυτόν τον αγώνα αντικαθιστά τις γνωστές σημαίες, ο Bagnaia δεν το είδε και οι αγωνοδίκες ακύρωσαν το χρόνο του. Πάντως, από τα τηλεοπτικά πλάνα, φαίνεται ελάχιστα στο δεξί μέρος το κίτρινο πάνελ, σε ένα σημείο όμως που ο Bagnaia βρίσκεται ήδη μέσα σε μία γρήγορη αριστερή στροφή με το βλέμμα του λογικά στην αριστερή πλευρά. Ο Quartararo δήλωσε ευχαριστημένος μεν με την κατάκτηση της pole position αλλά όχι ιδιαίτερα χαρούμενος αφού ο Bagnaia ήταν ταχύτερος.

Ο Alex Rins έκανε τον 2ο ταχύτερο χρόνο δείχνοντας σαφή βελτίωση σε σχέση με τους δύο πρώτους αγώνες. Ο Johann Zarco, πρωτοπόρος της βαθμολογίας, είχε μια πτώση στα τελευταία ελεύθερα, άλλαξε μοτοσυκλέτα και μπήκε στα χρονομετρημένα πολύ δυνατά. Φυσικά έγραψε και πάλι την υψηλότερη τελική ταχύτητα με 345 χλμ/ώρα και έκανε τελικά τον 3ο ταχύτερο χρόνο συμπληρώνοντας την πρώτη σειρά της εκκίνησης στην οποία βρίσκονται 3 αναβάτες με χρόνο στο 1:38. Ο Jack Miller που δεν αισθάνεται τελείως καλά μετά την επέμβαση στον ώμο του, έκανε τον 4ο ταχύτερο χρόνο. Πέμπτος ο Franco Morbidelli που ήταν σταθερά γρήγορος το Σάββατο και στις ελεύθερες δοκιμές. Ξεκινώντας από τη 2η σειρά της εκκίνησης έχοντας βρει ξανά την ταχύτητα και κυρίως τη σταθερότητα που τον διακρίνει, λογικά θα δώσει μάχη για μια θέση στο βάθρο.

Ο Marc Marquez που εντυπωσίασε την 1η μέρα των δοκιμών, ξεκίνησε χαλαρά τη 2η. Δεν έδειξε ιδιαίτερα γρήγορος στα δύο σκέλη των ελεύθερων δοκιμών και επιστράτευσε την εξυπνάδα και την τακτική του για τη συνέχεια. Στα τελευταία ελεύθερα ακολουθούσε σταθερά τον Oliveira ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά την πίστα και πρωταγωνίστησε κερδίζοντας μάλιστα τον περσινό αγώνα. Στο Q1 στο οποίο συμμετείχε, είχε σειρά ο Mir. Σε μια κίνηση που οι αγωνοδίκες δεν αποφάσισαν να εξετάσουν περαιτέρω, ο Marquez επιβράδυνε περιμένοντας τον Mir, καθυστερώντας τον όμως. Όταν ο Mir τον πέρασε, ο Marquez κόλλησε πίσω του και κάνοντας μαζί δύο γύρους πήραν την πρόκριση για το Q2 με τον Marquez 1ο και τον Mir 2ο. Στο Q2 o Marquez έκανε τον 6ο χρόνο συμπληρώνοντας τη 2η σειρά προσπαθώντας αυτήν τη φορά να ακολουθήσει τον Rins, χωρίς επιτυχία.

Την 3η σειρά συμπλήρωσαν οι Aleix Espargaro με την Aprilia, ο Luca Marini ο οποίος είχε και μια πτώση στο τέλος του FP4 και ο Joan Mir. Πολύ καλή εμφάνιση για τον Marini που ήταν και ο πρώτος rookie στα χρονομετρημένα. Ο Miguel Oliveira είχε μια πτώση στα χρονομετρημένα και περιορίστηκε στη 10η θέση. Όμως είχε εκπληκτικό ρυθμό στο FP4 με ρυθμίσεις αγώνα. Την 4η σειρά της εκκίνησης, μαζί με τον Oliveira συμπληρώνει ο Bagnaia και ο Maverick Vinales του οποίου ακυρώθηκαν οι δύο τελευταίοι γύροι, ο ένας για την κίτρινη σημαία που κόστισε την pole και στον Bagnaia και ο άλλος γιατί πάτησε έξω από την πίστα σύμφωνα με το νέο σύστημα ελέγχου των ορίων της πίστας. Οι δύο αυτοί γύροι του Vinales ήταν 1:38:732 και 1:38:990 χρόνοι που θα τον έφερναν είτε στην pole position είτε στην 3η θέση.

Πιο πίσω, ακολουθούν δύο Honda, Alex Marquez και Pol Espargaro στη 13η και 14η θέση αντίστοιχα ενώ η άλλη Honda, του Takaaki Nakagami δε συμμετείχε αφού ο Ιάπωνας τραυματίστηκε τελικά στη χθεσινή του πτώση αλλά ίσως συμμετέχει στον αγώνα. Δε θα συμβεί το ίδιο με τον Jorge Martin που είχε άσχημη πτώση στο FP3 και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Έχει 2 κατάγματα, έχει χτυπήσει το κεφάλι του δεν έχασε καθόλου τις αισθήσεις του αλλά φυσικά δε θα συμμετέχει στον αγώνα. Ο Valentino Rossi δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από τη 17η θέση.

Η σειρά εκκίνησης στον αγώνα