Ο 2ος συνεχόμενος αγώνας του MotoGP στη Valencia και προτελευταίος του φετινού πρωταθλήματος, ξεκίνησε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου με τις ελεύθερες δοκιμές. Σε αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, ο καιρός ήταν καλός κι έτσι και τα δύο σκέλη των δοκιμών πραγματοποιήθηκαν σε στεγνή πίστα. Στο πρώτο σκέλος φάνηκε πως εύκολα μπορούσαν να κάνουν ανταγωνιστικούς χρόνους οι Morbidelli, Zarco, Pol Espargaro. Στο τέλος όμως, έκανε την έκπληξη ο Takaaki Nakagami που έκανε τον ταχύτερο χρόνο αφήνοντας στη 2η θέση τον Morbidelli και στην 3η τον Vinales που έκανε γρήγορο χρόνο κοντά στην ολοκλήρωση του 1ου σκέλους. Στο 2ο σκέλος οι ίδιοι αναβάτες που έκαναν εύκολα καλούς χρόνους στο 1ο σκέλος το επανέλαβαν και στη μεγαλύτερη διάρκεια του 2ου σκέλους. Φυσικά, παρότι υπήρχαν εναλλαγές στην 1η θέση σε όλη τη διάρκεια του σκέλους οι πραγματικά γρήγοροι χρόνοι έγιναν στο τελευταίο 10λεπτο.

Ο Joan Mir ενώ έκανε καλούς χρόνους, είχε μια πτώση. Επέστρεψε στο pit box της Suzuki και πήρε τη 2η μοτοσυκλέτα του με 8 λεπτά να απομένουν. Ο αναβάτης που είχε τον τελευταίο λόγο, κάνοντας εξαιρετικό χρόνο, ήταν ο Jack Miller με τη Ducati της Pramac που όπως και στον αγώνα της προηγούμενης εβδομάδας, στην ίδια πίστα, ολοκλήρωσε στην 1η θέση των δοκιμών της Παρασκευής. Μόλις 91 χιλιοστά πίσω του ολοκλήρωσε ο Takaaki Nakagami με τον Francesco Bagnaia να ανεβαίνει στην 3η θέση. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο 1ο σκέλος ο Miller ήταν 12ος και ο Bagnaia 19ος! Ο Pol Espargaro έκανε τον 4ο ταχύτερο χρόνο με τους Johann Zarco, Andrea Dovizioso, Cal Crutchlow, Franco Morbidelli, Alex Rins και Maverick Vinales να συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα. Ο Dovizioso ήταν σταθερά γρήγορος ενώ ο Crutchlow ανέβασε το ρυθμό του στο τέλος των δοκιμών. Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Joan Mir περιορίστηκε στη 12η θέση αφού δε βελτίωσε το χρόνο του με τη 2η μοτοσυκλέτα του ενώ οι βασικού του αντίπαλοι Alex Rins και Fabio Quartararo ήταν 9ος και 16ος αντίστοιχα. Ένα ακόμα δύσκολο ξεκίνημα τριημέρου για το μέχρι πρότινος φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, Fabio Quartararo.

Αναμένεται μάχη για μια θέση στην πρώτη δεκάδα των συνδυασμένων αποτελεσμάτων στη διάρκεια του 3ου σκέλους των ελεύθερων του Σαββάτου αφού και την Παρασκευή οι επιδόσεις των αναβατών ήταν πολύ κοντά. Μόλις 3,5 δέκατα χώριζαν τους 10 πρώτους και 7,5 δέκατα τους 19 πρώτους αναβάτες! Δεν προβλέπεται βροχή, όπως δεν προβλεπόταν και την προηγούμενη εβδομάδα που όμως τελικά έβρεξε…

Τα συνδυασμένα αποτελέσματα της Παρασκευής.